reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamy 2023

reklama
Cześć.
Mam na imię Paulina i mam 29 lat.
Dziś zrobiłam test i szczerze jestem przerażona... Mam już dwójkę. Z facetem z którym wyszły mi teraz pozytywne testy nie jestem w związku. Rozstaliśmy się jakiś czas temu i tak spotykaliśmy się raz na jakiś czas... No ale dwa testy się raczej nie mylą, nie? 🤔
Może z nim pogadaj i razem weźmiecie to " na klatę" trzymam kciuki !

Mały uptade. Wracam właśnie od dentysty. Przyjmą mnie dopiero jak będę miała zaświadczenie od ginekologa...
Dlaczego? Ja byłam w tym tygodniu i wspomniałam tylko, że mogę być w ciąży bo test pozytywny ale na ginekologa za wcześnie i normalnie wyleczyła mi zęba tylko z jakimś innym znieczuleniem, które nie zwęża naczyń krwionośnych

Dlaczego? Ja byłam w tym tygodniu i wspomniałam tylko, że mogę być w ciąży bo test pozytywny ale na ginekologa za wcześnie i normalnie wyleczyła mi zęba tylko z jakimś innym znieczuleniem, które nie zwęża naczyń krwionośnych
Dzis mialam mieć piaskowanie i skalling. Piaskowanie ok, ale skalling definitywnie nie. Na leczenie ubytku miałam wizytę za tydzień (ginekologa mam za 1.5 tygodnia). Pytałam dziś o tą wizyte i wspominano mi, że można by jakieś inne znieczulenie, ale ponieważ nie mam nic pilnego do zrobienia to najpierw mam pogadać z ginekologiem, a potem się umówić. A najlepiej 2 trymestr. Też się zdziwiłam bo przed wizytą przewertowalam Internet nt. stomatologii w ciąży i poszłam "na lajcie".

I wogole jakiś popłoch się zrobił jak powiedziałam o ciąży. Higienistka wychodziła pytać, pytali który tydzień, czy na pewno ten, a nie inny tydzień, czy mam zaświadczenie od ginekologa, czy mogę przyjść we wtorek pogadać z lekarzem, który będzie mi ten ubytek robił, aż w końcu doszli do wniosku, że najpierw ginekolog, a potem na spokojnie stomatolog bo nic wielkiego się nie dzieje...

Dzis mialam mieć piaskowanie i skalling. Piaskowanie ok, ale skalling definitywnie nie. Na leczenie ubytku miałam wizytę za tydzień (ginekologa mam za 1.5 tygodnia). Pytałam dziś o tą wizyte i wspominano mi, że można by jakieś inne znieczulenie, ale ponieważ nie mam nic pilnego do zrobienia to najpierw mam pogadać z ginekologiem, a potem się umówić. A najlepiej 2 trymestr. Też się zdziwiłam bo przed wizytą przewertowalam Internet nt. stomatologii w ciąży i poszłam "na lajcie".
To ja może się wypowiem bo już @xdorotaa pytała o moj zawód. Jestem stomatologiem i to całkowita bzdura. Kobiety leczy się normalnie na każdym etapie ciąży, nie ma przeciwwskazania do skalingu a jeśli jest taka potrzeba to higienizacja jest zalecana jak najszybciej. Przeciwwskazanie jest do wybielania, do robienia zdjęć RTG i planowego usuwania zębów zatrzymanych. Możesz być normalnie znieczulona najlepiej Artykaina w stężeniu z adrenalina 1:200 000 (w Niemczech mamy 1:400 000)

W DE jest to zawód wysokiego ryzyka i będąc zatrudniona na etat, żaden pracodawca nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialności, wysyłają od razu na L4 od daty stwierdzenia, z reszta zabrania tego prawo. W Polsce dentyści w 90% pracują na działalność gospodarcza wiec są sami za siebie odpowiedzialni i jeśli jest dobre samopoczucie to można pracować do końca ☺️

@Kamilad jak samopoczucie ? Śledziłam Twoje wypowiedzi na grudniowkach i już wiem ze troszkę lepiej, całe szczęście ze jesteś spokojniejsza. 4 dni do Twojej wizyty, myśle o Tobie i Twojej fasolce ciepło 💖 Moja mi daje popalić bo mdłości nie ustępują 🙈 dziś zjadłam tylko rogala i frytki, wszystko inne puchnie mi w ustach (zle mi z tym bo uwielbiam zdrowe jedzenie, warzywa i owoce 🥺)

reklama
Ja byłam u dentysty 2 tygodnie temu, 2 dni po pozytywnym teście i założyła mi plombę. Oczywiście jak zawsze bez znieczulenia i oczywiście powiedziałam jej że jestem po pozytywnym teście i stwierdziła że koniecznie żeby trzeba wyleczyć.

Do góry