reklama
b_iala
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 12 Sierpień 2008
- Postów
- 2 676
biala ale kucharzysz....ja to robie jajka z majonezem jajko na pół nakładasz majonez i np pietruszke albo pokrojoną papryke...a Ty mi tu faszerujesz
ja kucharze.... ja to raczej leniwa w kuchni jestem
ariska
Fanka BB :)
Marta70 prosiła o przepis na sałatkę. A że ja leniwa- pisać mi się nie chce to wklejam linka do sałatki gyros - panowie ją kochają bo z mięsem i u mnie koniecznie musi być
Sałatka gyros z kurczaka - Wybrane przepisy kulinarne Przepisy kulinarne Gazeta.pl
Ja tylko robię sos inaczej - bo mieszam te keczupy i majonez razem
A dla bab moja ulubiona sałatka
makaron świderki ( jakiejś dobrej firmy co się nie rozklei i nie rozsypie) gotujemy, przepłukujemy zimną wodą
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
zieloną cebulkę kroimy
wszytko mieszamy razem i dodajemy majonez
Nie napisałam ile czego - bo ja robię na tzw. oko - więc każdy sobie według uznania i nagotowanego makaronu
Ja robię do sałatki z gyrosa sosik czosnkowy : 1 jogurt, dwie łyżki majonezu, dużo przeciśniętego czosnku, zioła. I układam na zmianę z keczupem. Na sylwestrze chłopaki kochali mnie za tą sałatkę
martusia29
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 14 Sierpień 2010
- Postów
- 1 236
ariska -ja też robie taki sosik czosnkowy dodatkowo wkrajam sporo świeżego koperku rozlewam na pokrojone pomidory i posypuje startym żoltym seremdo karkówki z grilla palce lizać
Obiecałam przepisik na pierożki ruskie:
Ciasto:
5 szkl mąki
2 jajka
1 szkl letniej wody
4 łyżki oleju
sól
Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt twarde to trzeba dodać trochę oleju.
Farsz:
średni garnek ugotowanych ziemniaków
40 dag białego sera (ja kupuję półtłusty)
4 cebule
margaryna
sól, wegeta
pieprz
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na margarynie (powinna być lekko zarumieniona) dodając trochę soli. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków; dodajemy połowę podsmażonej cebulki + dużo pieprzu + wegeta. Farsz powinien być pulchniutki, jednolity i lekko pikantny. Na ugotowane pierożki dodajemy resztę podsmażonej cebulki.
Dziewczyny - ja z takiej ilości ciasta robię od 80 do 100 pierogów (zależy ile dodam ziemniaków, tyle starcza mi farszu). Pamiętajcie, że każdą serię ugotowanych pierożków trzeba skropić olejem, żeby się do siebie nie kleiły.
smacznego... :-)
Ciasto:
5 szkl mąki
2 jajka
1 szkl letniej wody
4 łyżki oleju
sól
Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt twarde to trzeba dodać trochę oleju.
Farsz:
średni garnek ugotowanych ziemniaków
40 dag białego sera (ja kupuję półtłusty)
4 cebule
margaryna
sól, wegeta
pieprz
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na margarynie (powinna być lekko zarumieniona) dodając trochę soli. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków; dodajemy połowę podsmażonej cebulki + dużo pieprzu + wegeta. Farsz powinien być pulchniutki, jednolity i lekko pikantny. Na ugotowane pierożki dodajemy resztę podsmażonej cebulki.
Dziewczyny - ja z takiej ilości ciasta robię od 80 do 100 pierogów (zależy ile dodam ziemniaków, tyle starcza mi farszu). Pamiętajcie, że każdą serię ugotowanych pierożków trzeba skropić olejem, żeby się do siebie nie kleiły.
smacznego... :-)
Wrzucam przepis na "ciasto bez przemocy" (nawet dla tych co dwie lewe ręce w kuchni mają) - proste, banalne, pyszne...
kawiarenka pod złotą pigwą: ciasto z kaszy dla Tymka
I jeszcze któraś życzyła coś lekkiego na serkach homogenizowanych - no to proszę. Imponująco wygląda i smakuje
kawiarenka pod złotą pigwą: Tęcza
kawiarenka pod złotą pigwą: ciasto z kaszy dla Tymka
I jeszcze któraś życzyła coś lekkiego na serkach homogenizowanych - no to proszę. Imponująco wygląda i smakuje
kawiarenka pod złotą pigwą: Tęcza
modlicha83
Fanka BB :)
Jestem pod wrażeniem!!! Super strona, super przepisy, wszystko wygląda tak smakowicie :-) Będę częściej do Ciebie zaglądać!!
martusia29
Fanka BB :)
- Dołączył(a)
- 14 Sierpień 2010
- Postów
- 1 236
A TO MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA ZIMNY SERNIK
SERNIK NA ZIMNO
-80 DAG SERKA WANILIOWEGO(OSTATNIO ROBIŁAM Z DUŻEGO DANIO)
-SZKLANKA KREMOWKI
-0,5 KG TRUSKAWEK
-PUSZKA BRZOSKWIŃ
-CYTRYNA
-2 GALARETKI TRUSKAWKOWE
-CUKIER WANILIOWY
-20 G ŻELATYNY
-GOTOWY SPÓD BISZKOPTOWY
bRZOSKWINIE OSĄCZYĆ, POKROIĆ,TRUSKAWKI POKROIĆ.
SEREK ZMIKSOWAĆ Z ZELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ W KILKU LYŻKACH GORĄCEJ ZALEWY Z BRZOSKWIŃ.dODAĆ KREMÓWKĘ UBITĄ Z CUKREM WANILIOWYM,SOKIEM I SKÓRKĄ STARTĄ Z CYTRYNY.
DO FORMY WŁOŻYĆ SPÓD BISZKOPTOWY,NALOŻYĆ OWOCE WYMIESZANE Z MASĄ SEROWĄ.
ODSTAWIĆ DO LODÓWKI,AŻ STĘZEJE.
GALARETKI PRZYGOTOWAĆ BIORĄC PO PÓŁ SZKLANKI WRZĄTKU MNIEJ ,NIŻ PODANO NA OPAKOWANIU.wSTAWIĆ WO WIĘKSZEGO NACZYNIA Z LODOWATĄ WODĄ I MIESZAĆ,AŻ GALARETKA ZACZNIE GĘSTNIEĆ.
SERNIK ZALAĆ GALARETKĄ ,CHŁODZIĆ KILKA GODZIN. SMACZNEGO
SERNIK NA ZIMNO
-80 DAG SERKA WANILIOWEGO(OSTATNIO ROBIŁAM Z DUŻEGO DANIO)
-SZKLANKA KREMOWKI
-0,5 KG TRUSKAWEK
-PUSZKA BRZOSKWIŃ
-CYTRYNA
-2 GALARETKI TRUSKAWKOWE
-CUKIER WANILIOWY
-20 G ŻELATYNY
-GOTOWY SPÓD BISZKOPTOWY
bRZOSKWINIE OSĄCZYĆ, POKROIĆ,TRUSKAWKI POKROIĆ.
SEREK ZMIKSOWAĆ Z ZELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ W KILKU LYŻKACH GORĄCEJ ZALEWY Z BRZOSKWIŃ.dODAĆ KREMÓWKĘ UBITĄ Z CUKREM WANILIOWYM,SOKIEM I SKÓRKĄ STARTĄ Z CYTRYNY.
DO FORMY WŁOŻYĆ SPÓD BISZKOPTOWY,NALOŻYĆ OWOCE WYMIESZANE Z MASĄ SEROWĄ.
ODSTAWIĆ DO LODÓWKI,AŻ STĘZEJE.
GALARETKI PRZYGOTOWAĆ BIORĄC PO PÓŁ SZKLANKI WRZĄTKU MNIEJ ,NIŻ PODANO NA OPAKOWANIU.wSTAWIĆ WO WIĘKSZEGO NACZYNIA Z LODOWATĄ WODĄ I MIESZAĆ,AŻ GALARETKA ZACZNIE GĘSTNIEĆ.
SERNIK ZALAĆ GALARETKĄ ,CHŁODZIĆ KILKA GODZIN. SMACZNEGO
reklama
Kurczak w maslance i krakersach:
Kupujemy piers z kurczaka,maslanke i krakersy (np.Lajkonik)
Pierś kroimy w takie wieksze kwadraty,zalewamy maslanka (mała lub polowa duzej oczywiscie zalezy ile tej pierśi) pieprzymy, dodajemy papryki slodkiej,troche ostrej, w zasadzie jakie kto lubi przyprawy. Ja juz nie sole bo krakresy sa slone.
I taka piers wkladamy do lodowki na godzine moze dwie. Zeby ten kurczaczek tak fajnie przesiąknąl maslanka. Potem bedzie taki delikatny.
Nastepnie krakersy kruszymy zeby wygladaly jak bulka tarta i panierujemy kawalek po kawalku piersi.
Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy kawalki piersi. Smażymy normalnie i gotowe:-)
Kupujemy piers z kurczaka,maslanke i krakersy (np.Lajkonik)
Pierś kroimy w takie wieksze kwadraty,zalewamy maslanka (mała lub polowa duzej oczywiscie zalezy ile tej pierśi) pieprzymy, dodajemy papryki slodkiej,troche ostrej, w zasadzie jakie kto lubi przyprawy. Ja juz nie sole bo krakresy sa slone.
I taka piers wkladamy do lodowki na godzine moze dwie. Zeby ten kurczaczek tak fajnie przesiąknąl maslanka. Potem bedzie taki delikatny.
Nastepnie krakersy kruszymy zeby wygladaly jak bulka tarta i panierujemy kawalek po kawalku piersi.
Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy kawalki piersi. Smażymy normalnie i gotowe:-)
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 103
- Wyświetleń
- 34 tys
- Odpowiedzi
- 425
- Wyświetleń
- 64 tys
Podziel się: