reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

biala ale kucharzysz....ja to robie jajka z majonezem:) jajko na pół nakładasz majonez i np pietruszke albo pokrojoną papryke...a Ty mi tu faszerujesz :)
 
reklama
Marta70 prosiła o przepis na sałatkę. A że ja leniwa- pisać mi się nie chce to wklejam linka do sałatki gyros - panowie ją kochają bo z mięsem i u mnie koniecznie musi być :)
Sałatka gyros z kurczaka - Wybrane przepisy kulinarne Przepisy kulinarne Gazeta.pl
Ja tylko robię sos inaczej - bo mieszam te keczupy i majonez razem

A dla bab moja ulubiona sałatka
makaron świderki ( jakiejś dobrej firmy co się nie rozklei i nie rozsypie) gotujemy, przepłukujemy zimną wodą
Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
zieloną cebulkę kroimy
wszytko mieszamy razem i dodajemy majonez

Nie napisałam ile czego - bo ja robię na tzw. oko - więc każdy sobie według uznania i nagotowanego makaronu :)

Ja robię do sałatki z gyrosa sosik czosnkowy : 1 jogurt, dwie łyżki majonezu, dużo przeciśniętego czosnku, zioła. I układam na zmianę z keczupem. Na sylwestrze chłopaki kochali mnie za tą sałatkę :D
 
ariska -ja też robie taki sosik czosnkowy dodatkowo wkrajam sporo świeżego koperku rozlewam na pokrojone pomidory i posypuje startym żoltym serem:)do karkówki z grilla palce lizać
 
Obiecałam przepisik na pierożki ruskie:

Ciasto:
5 szkl mąki
2 jajka
1 szkl letniej wody
4 łyżki oleju
sól

Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Jeżeli wyjdzie zbyt twarde to trzeba dodać trochę oleju.

Farsz:
średni garnek ugotowanych ziemniaków
40 dag białego sera (ja kupuję półtłusty)
4 cebule
margaryna
sól, wegeta
pieprz

Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na margarynie (powinna być lekko zarumieniona) dodając trochę soli. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę do ziemniaków; dodajemy połowę podsmażonej cebulki + dużo pieprzu + wegeta. Farsz powinien być pulchniutki, jednolity i lekko pikantny. Na ugotowane pierożki dodajemy resztę podsmażonej cebulki.

Dziewczyny - ja z takiej ilości ciasta robię od 80 do 100 pierogów (zależy ile dodam ziemniaków, tyle starcza mi farszu). Pamiętajcie, że każdą serię ugotowanych pierożków trzeba skropić olejem, żeby się do siebie nie kleiły.

smacznego... :-)
 
damqelle o mama mia jakie pysznosci eh chyba skonczy sie na tym, ze jutro skocze do sklepu i jakies ciasto przygotuje bo mi smaka ta twoja stronka narobila :)
 
A TO MÓJ ULUBIONY PRZEPIS NA ZIMNY SERNIK:)


SERNIK NA ZIMNO

-80 DAG SERKA WANILIOWEGO(OSTATNIO ROBIŁAM Z DUŻEGO DANIO)
-SZKLANKA KREMOWKI
-0,5 KG TRUSKAWEK
-PUSZKA BRZOSKWIŃ
-CYTRYNA
-2 GALARETKI TRUSKAWKOWE
-CUKIER WANILIOWY
-20 G ŻELATYNY
-GOTOWY SPÓD BISZKOPTOWY

bRZOSKWINIE OSĄCZYĆ, POKROIĆ,TRUSKAWKI POKROIĆ.
SEREK ZMIKSOWAĆ Z ZELATYNĄ ROZPUSZCZONĄ W KILKU LYŻKACH GORĄCEJ ZALEWY Z BRZOSKWIŃ.dODAĆ KREMÓWKĘ UBITĄ Z CUKREM WANILIOWYM,SOKIEM I SKÓRKĄ STARTĄ Z CYTRYNY.
DO FORMY WŁOŻYĆ SPÓD BISZKOPTOWY,NALOŻYĆ OWOCE WYMIESZANE Z MASĄ SEROWĄ.
ODSTAWIĆ DO LODÓWKI,AŻ STĘZEJE.
GALARETKI PRZYGOTOWAĆ BIORĄC PO PÓŁ SZKLANKI WRZĄTKU MNIEJ ,NIŻ PODANO NA OPAKOWANIU.wSTAWIĆ WO WIĘKSZEGO NACZYNIA Z LODOWATĄ WODĄ I MIESZAĆ,AŻ GALARETKA ZACZNIE GĘSTNIEĆ.
SERNIK ZALAĆ GALARETKĄ ,CHŁODZIĆ KILKA GODZIN. SMACZNEGO:)
 
reklama
Kurczak w maslance i krakersach:

Kupujemy piers z kurczaka,maslanke i krakersy (np.Lajkonik)

Pierś kroimy w takie wieksze kwadraty,zalewamy maslanka (mała lub polowa duzej oczywiscie zalezy ile tej pierśi) pieprzymy, dodajemy papryki slodkiej,troche ostrej, w zasadzie jakie kto lubi przyprawy. Ja juz nie sole bo krakresy sa slone.
I taka piers wkladamy do lodowki na godzine moze dwie. Zeby ten kurczaczek tak fajnie przesiąknąl maslanka. Potem bedzie taki delikatny.

Nastepnie krakersy kruszymy zeby wygladaly jak bulka tarta i panierujemy kawalek po kawalku piersi.

Na patelnie wlewamy olej i wrzucamy kawalki piersi. Smażymy normalnie i gotowe:-)
 
Do góry