Jeśli nie macie czasu a chcecie pożywną zupkę ugotować podaje przepis
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA !
2 ogórki szklarniowe
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
śmietana może być kwaśna lub śmietanka- polecam tę
kostki rosołowe 2/3 kurczaczkowe, warzywne lub pół na pól, pieprz, w razie czego troszkę vegety
Ogórki obrać, jeśli mają ziarna duże to wydrążyć, pokroić, cebulę obrać, i na ćwiartki ją rozpracować, ugotować wywar z kostek, wrzucić najpierw cebulę, podgotować do średniej miękkości, potem ogóra, na końcu czosnek, nie przegotować! ostudzić, zmiksować, dodać śmietankę, doprawić, posypać obficie koprem, podawać z grzankami cebulowymi lub innymi jak kto woli, groszkiem ptysiowym, osobiście nie lubię
, lub dodać ziemniaki , wtedy w ogóle nic nie dodawać bo będzie zbyt syta
WERSJA BROKUŁOWA!
1 Brokuł średni
1 duża cebula
śmietanka
2,3 kostki rosołowe, pieprz, vegeta do smaku
grzanki-tutaj bardzo pasują
2,3 łyzki ziaren sezamu
1 łyżka oleju
koper
wszystko jak w/w, na koniec, rozgrzać olej, wrzucić sezam, sprażyć lekko do zrumieniania i wrzucić do zupki
aha i tak samo można przyrządzić wersję ze świeżej czerwonej papryki oraz cebulową, tylko do cebulowej potrzeba ok 5 cebul, 4 gorące kubki knorr ,bodajże ZUPY CEBULOWEJ Z GRZANKAMI a do paprykowej 2 spore papryki, do cebulkowej daje jeszcze gotowy potarkowany ser mozzarella, i jeśli mam szczypiorek