reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

no moja - tak jakoś ciągnę, choć ostatnio raczej wlekę ;)
Ale się zaległości zrobiło więc coś wrzucę wkrótce. Nie ma tam raczej przepisów na ciasta, bo w kawiarence raczej orientuję się na desery.Kocham desery. Ciacha zresztą też :) Ale przypomniało mi się że gdzieś tam
mam superłatwy przepis na szarlotkę. Poszukam i zapodam :)
polecam blogi po lewej stronie mojego:
Pyszne ciasta i bułeczki można znaleść u Majany, a u Bei zdrowa żywność - no i zdjęcia które można zjeść

dzisiaj zrobiłam ciasto z kaszy - jest przepyszne:-) a jakie proste i szybkie... :-)
PS sama zjadłam pól blachy... :-D

reklama
Drugie z Moich ulubionych ciach,przepis mam od koleżanki,ja jeszcze polewam je gotową polewą czekoladową i posypuję platkami migdałowymi.....ciasto jest bez mąki!!! i mój Michas je uwielbia.

JABŁKOWO_MAKOWE

20 dag maku
szklanka cukru
1/2 kostki margaryny
5 jaj
8 lyżek kaszy manny
0,5 kg jabłek(waga już startych)
lyżeczka proszku do pieczenia
Garść drobno posiekanych orzechów,rodzynek(laskowych,włoskich)-można ,ale nie trzeba
gotowa polewa czekoladowa i płatki migdałowe do posypania(jak kto lubi)

Zółtka ucieramy z cukrem,mak gotujemy,przekręcamy przez maszynkę 2 razy,dodajemy do ubitych jaj.Wlewaqmy roztopioną margarynę,wsypujemy kaszę manną ,proszek do pieczenia ,bakalie,i jablka starte na tarce jarzynowej o dużych oczkach.Białka ubijamy.Wszystko starannie mieszamy
Pieczemy ok.40-50 min w piekarniku o temp 0k.200'C
Ja to już piekę na oko,patrzę jak mi się góra zarumieni ladnie:)

Po przestudzeniu polewam polewą i posypuję płatkami migdałowymi.
Smieszne bo bez mąki,a jak się Je je ,to tak jakby ona tam była,jak robiłam 1 raz to musialam się konsultować-a gdzie mąka???Myślałam ze koleżanka przeoczyła:)
Można również zwykły mam zastąpić gotową masą makową z puszki,to wtedy daję ciut mniej cukru

Damqelle-Super ta Twoja kawiarenka:)Ja lubię widzieć przepisy,mniam.Jak kupuje ksiazki z przepisami to najlepiej aby każde ciacho miało swoje foto:-)

Ostatnia edycja:
cieszę się monciaa że smakowało. Teraz dopiero przeczytałam ile ty się biedna nastresowałaś w nocy i dobrze że wszystko się pozytywnie zakończyło :)

Podaję przepis na najprostszą szarlotkę :)

Szarlotka od kotka
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
Brytfankę posmarować masłem. sypkie produkty wymieszać i podzielić na trzy części. 1 część wsypać do foremki, na to połowę startych jabłek, 2 część sypka, druga połowa jabłek, 3 część sypka.
Na górę kładziemy pokrojoną w plasterki kostkę masła
Piec około 40-60 minut w tp 180

Sałatka śledziowa

6 matijasów solonych wymoczyć w mleku- ok 1godziny
1 por
5 ziemniakow ugotowanych
5 jajek
5 ogórków kiszonych
2 puszki kukurydzy (ja daje 1op. ba za duzo nie lubię)

wszsytko pokroic w kostkę, przyprawić pieprzem, majonezem i musztardą.

Sałatka z kurczakiem (delikatna)

piers gotowana w rosolku warzywnym
kukurydza
ananas
natka pietruszki- duzo
majonez

A tutaj ciasto,które wczoraj robiłam i prawie już nie ma:)

CIASTO Z OWOCAMI Z BEZĄ PIANKOWĄ

Składniki:
  • 5 jajek (może być 3-4)
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szklanki cukru<LI sizset="73" sizcache="13">1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki <LI sizset="74" sizcache="13">3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek węgierek
  • pół kiślu lub budyniu (proszek)
Żółtka, margarynę, pół szklanki cukru i cukier wanilinowy zmiksować. Dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec ciasto wyrobić ręką i podzielić na dwie części. Włożyć do zamrażalnika na ok godziny.
Jedną część ciasta zetrzeć na tarce z grubymi oczkami na spód blachy. Ubić pianę z białek dodając szklankę cukru, a na koniec kisiel lub budyń (w proszku). Na ciasto wyłożyć owoce: śliwki, jabłka lub inne, następnie położyć pianę i na nią z drugiej części ciasta zrobić posypkę (zetrzeć ciasto na tarce) . Piec w średnio nagrzanym piekarniku 40 minut.
Polecam na ciepło zbitą śmietaną albo lodami:)

Jeśli nie macie czasu a chcecie pożywną zupkę ugotować podaje przepis:p
ZUPA Z ZIELONEGO OGÓRKA !
2 ogórki szklarniowe
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
pęczek koperku
śmietana może być kwaśna lub śmietanka- polecam tę :p
kostki rosołowe 2/3 kurczaczkowe, warzywne lub pół na pól, pieprz, w razie czego troszkę vegety
Ogórki obrać, jeśli mają ziarna duże to wydrążyć, pokroić, cebulę obrać, i na ćwiartki ją rozpracować, ugotować wywar z kostek, wrzucić najpierw cebulę, podgotować do średniej miękkości, potem ogóra, na końcu czosnek, nie przegotować! ostudzić, zmiksować, dodać śmietankę, doprawić, posypać obficie koprem, podawać z grzankami cebulowymi lub innymi jak kto woli, groszkiem ptysiowym, osobiście nie lubię:p, lub dodać ziemniaki , wtedy w ogóle nic nie dodawać bo będzie zbyt syta :)

WERSJA BROKUŁOWA!
1 Brokuł średni
1 duża cebula
śmietanka
2,3 kostki rosołowe, pieprz, vegeta do smaku
grzanki-tutaj bardzo pasują :)
2,3 łyzki ziaren sezamu
1 łyżka oleju
koper
wszystko jak w/w, na koniec, rozgrzać olej, wrzucić sezam, sprażyć lekko do zrumieniania i wrzucić do zupki :)

aha i tak samo można przyrządzić wersję ze świeżej czerwonej papryki oraz cebulową, tylko do cebulowej potrzeba ok 5 cebul, 4 gorące kubki knorr ,bodajże ZUPY CEBULOWEJ Z GRZANKAMI a do paprykowej 2 spore papryki, do cebulkowej daje jeszcze gotowy potarkowany ser mozzarella, i jeśli mam szczypiorek :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Podaję przepis na najprostszą szarlotkę :)

Szarlotka od kotka
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1,5-2 kg jabłek
Brytfankę posmarować masłem. sypkie produkty wymieszać i podzielić na trzy części. 1 część wsypać do foremki, na to połowę startych jabłek, 2 część sypka, druga połowa jabłek, 3 część sypka.
Na górę kładziemy pokrojoną w plasterki kostkę masła
Piec około 40-60 minut w tp 180[/QUOTE]

Szczerze mówiąc nie wierzyłam, że coś z tego będzie...ale udało się i jest bardzo smaczne:))) Dziękuję za przepis:) fajny jest:) jak będę już niedomagać to nawet mąż da sobie z nim radę!

Oj miał być cytat, a wyszło jakbym to ja wrzuciła tą szarlotkę...Oczywiście to damqelle:)

Ostatnia edycja:
reklama
Witam wszystkich oto zrobiona na szydełku sukienka do chrztu mojego dzieła, jest jeszcze sweterek i czapeczka. Mała modelka która prezentuje sukieneczkę jest moją córeczką. Pozdrawiam wszystkich.:-):-):-) Zdj&#281;cie698.jpg

Do góry