reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

Specjalnie dla fogii która tak jak ja ma parcie na krewetki super przepis:
KREWETKI W CIEŚCIE PIWNYM:
  • 300g surowych krewetek z ogonkami (mogą być mrożone)
  • 200 ml piwa
  • 150 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 suszona papryczka peperoncini (można pominąć)
  • sól
  • olej
  • cytryna
Jeśli krewetki są mrożone, należy je rozmrozić, obrać z pancerzyków i usunąć jelito (czarna żyłka biegnąca wzdłuż grzbietu krewetki).
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i rozdrobnioną papryczką, dodajemy piwo, ubijamy mikserem na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy olej na patelni. Każdą krewetkę z osobna moczymy w cieście i od razu wkładamy na patelnie (smażymy po kilka na raz, aż ciasto stanie się kruche i złociste). Gotowe podajemy z kawałkami cytryny, której sokiem możemy skropić krewetki.
 
reklama
a ja robiłam.. ostatnio
" ciasto jak dziecko Spi " chyba Dominiki..
zmniejszyłam troche proporcje.. ( tak o połowie) i połózyłam na wierzch jabłuszka( wiec wyszła szarlotka ) mniam mniam :) dziekuje wszyscy docenili moje ciacho :)i zachwalali ze pyszne:)
 
A ja sie pochwalę torcikiem pralinkowym, który zrobiłam dla dziadka na urodziny:)
Torcik1.jpg
 
"Cytrynka"

Biszkopt:
6 jaj
1 1/2 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
3 łyżki octu
3 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1 cytryny lub aromat cytrynowy

Białka ubić z cukrem. Oddzielnie wymieszać w sporym naczyniu żółtka z octem i proszkiem do pieczenia (będzie rosło w oczach i może "wykipieć" po prostu z małej miseczki) a następnie dodać łyżką do białek, również łyżką dodać mąkę tortową i ziemniaczaną. Wycisnąć sok z cytryny i dodać do ciasta. Piec w 150 st. ( u mnie piekarnik góra+ dół) około 20-30 minut. Jak przestygnie to przecinamy wzdłuż na pół.

Krem:
3 cytryny
1/2 szkl. wody
1 szkl. cukru
3 łyżki masła
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szkl. wody

Cytryny sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Skórkę, sok z cytryny, cukier, 1/2 szkl wody, masło - zagotować i zaciągnąć mąką ziemniaczaną z 1/2 szkl. wody.
1 część biszkoptu kładziemy na blachę spowrotem i wykładamy na nią GORĄCY krem cytrynowy. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masa śmietanowa:
1 galaretka cytrynowa
3 kubki śmietany 30% (3x200 g)

Galaretkę rozpuszczamy w połowie wody podanej na opakowaniu ( 250 ml) i studzimy.
Śmietany ubijamy i dodajemy do nich tężejącą galaretkę. Wylewamy masę na ostudzony biszkopt z kremem cytrynowym. Na to kładziemy 2 część biszkoptu. Na wierzch polewamy lukrem cytrynowym - sok z cytryny + cukier puder.

U mnie w sklepie były ostanie 3 cytryny, więc do lukru użyję aromatu cytrynowego, do ciasta też zmuszona byłam dać aromat zamiast soku z cytryny :)
 
Damqelle , Caludia ale macie talenty...... jedna do tworzenia pikenych rzeczy druga do tworzenia pieknych wierszy :)))
Aniołki sa przesliczne a ozdoby z makaronu rewelacyjne:tak:
 
Robiłam dzisiaj karkówkę taką na chlebek, Klaudooss prosiła, więc wrzucam przepis:

1kg karkówki bez kości
sól
czosnek 5-6 ząbków
cebula
pieprz czarny lub cayenne (ja dałam cayenne bo uwielbiam)
tymianek
zioła prowansalskie
3-4 liście laurowe
jakieś 2 łyżki oliwy
foliowy rękaw do pieczenia

Karkówkę umyć i natrzeć oliwą, solą, pieprzem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, wyciśniętym czosnkiem. Obłożyć liśćmi laurowymi i piórkami cebuli. Odłożyć do lodówki na noc. Zdjąć cebulę z karkówki, włożyć mięso do rękawa foliowego, zrobić kilka nacięć na górze folii, włożyć do naczynia bez pokrywki (żaroodporne, brytfanna itp.). Piec w temp. 200st. ok 1,2 godz. Zasada jest niby taka że na kg mięsa 1godz, ale ja piekłam trochę dłużej bo 1godz. 20min. Wyszła pyszna.
IMG_0373[1].jpg
 
reklama
Do góry