reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe mamusie gotują, szydełkują...

reklama
Boskie anioły i boskie gwiazdki-przyszła Mi myśl ze bardzo fajnie można takimi gwiazdkami udekorować świąteczny stół....(pistolet do kleju mam...makaron i spray to no problem:)
Damqelle-mi tez przyszlo na myśl ze ten zielony podobny do Ciebie:)
i tez niebieski to mój faworyt:)

Claudia no no no!!!! Jaki talent ukryty...moze kiedyś natknę się na jakiś Twój tomik w księgarni:)
 
Dzisiaj nie wytrzymałam i zaspokoiłam moją zachciankę, która chodziła za mną od początku ciąży - ugotowałam barszcz ukraiński i nie mogę się od niego oderwać :-D

BARSZCZ UKRAIŃSKI

Składniki:

  • pół opakowania fasoli Jaś
  • 4 nieduże buraczki
  • włoszczyzna: marchewka, pietruszka, kawałek pora
  • 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 ząbek czosnku
  • dwie kostki rosołu drobiowego (jedna na 0,5l wody)
  • 1/2 cebuli
  • 3-4 nieduże ziemniaki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Fasolę opłukać, zalać wodą i zostawić na około 12 godzin.
Po tym czasie zagotować ją w tej samej wodzie (osolonej, z dodatkiem listka laurowego i zmiażdżonego czosnku), w której się moczyła.
W bulionie drobiowym ugotować włoszczyznę (starta na tarce lepiej smakuje) razem z listkiem laurowym i zielem angielskim.
Gotować kilka minut, następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki.
Zagotować i dodać fasolkę wraz z wywarem, a po kilku minutach starte na tarce o grubych oczkach buraczki.
Doprawić octem lub sokiem z cytryny, który zatrzyma kolor zupy.
Gotować do miękkości ziemniaczków, następnie dodać przecier pomidorowy.
Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką i rozprowadzoną z kilkoma łyżkami zupy.
Doprawić solą, cukrem i pieprzem.
Po dodaniu śmietany zupy już nie gotować do momentu wrzenia, żeby nie straciła koloru.

Smacznego :-)
 
Wrzucam przepis na "ciasto bez przemocy" (nawet dla tych co dwie lewe ręce w kuchni mają) - proste, banalne, pyszne...
kawiarenka pod złotą pigwą: ciasto z kaszy dla Tymka
I jeszcze któraś życzyła coś lekkiego na serkach homogenizowanych - no to proszę. Imponująco wygląda i smakuje :)
kawiarenka pod złotą pigwą: Tęcza
Właśnie się zastanawiałam co by tu zrobić lekkiego na Magdy urodziny, za tydzień w sobotę będzie obchodziła. Moja mamcia jak zwykle już się zadeklarowała, że zrobi tort, robi wszystkim wnukom na każde urodzinki :)
No i pomyślałam o tej "Tęczy" damqelle.
Jutro zrobię na próbę a za tydzień dla gości :)
Fajne, niedrogie i tak wogóle naszła mnie ochota na coś kolorowego, może przez tą szarówę na zewnątrz...

EDIT:
Pierwsza warstwa gotowa - śmietana z gal. wiśniową, teraz chłodzi się galaretka ananasowa i potem druga warstwa śmietany z gal. brzoskwiniową i koniec, tylko 3 zrobię bo tylko 2 śmietany u nas w sklepie dostałam, robię w szklankach :) 6 porcji wyjdzie i Nicole już policzyła że te dodatkowe to dla niej i tatusia :)
 
Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
A Ja wczoraj dopiero zrobilam ten boszkopt papieski i mi bardzo smakuje lekki o delikatnem smaku cytrynowym.Ale tak mysle ze nastepnym razem wykorzystam wlasnie ta sama mase bo mysle ze ona jest podobna do tej ''teczy'' bo tez smietana plus galaretki i zrobie biszkopty zeby sobie czasu zaosczedzic i nie piec biszkoptu i na to dwu kolorowa mase plus moze owoce i galaretke na wierzch.Masa bardzo fajna bo mozna jej wlasnie uzyc nie tylko do biszkoptu przelozenia.
 
Do góry