reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

reklama
Aga moja niepełzała tylko poprostu zaczeła raczkować .A dosc długo była w takiej pozycji jakby miała zaczóć raczkowac ale niewiedziała co zrobic z nogą aż wreszcie jej sie udało.

Aga jak nie bedzie raczkować to żadna tragedia....ale nie powinnaś go prowadzać za raczki skoor nie raczkuje sam nie wstaje przy meblach, bo wymuszasz i obciążasz kręgosłup nie pootrzebnie........Pokazałąs mu ze można chodzć to sie nie dziwię ciągle sie tego domaga

Pytania i odpowiedzi (FAQ)
Odpowiedzi na pytania zadane pediatrze:

1. Moje dziecko ma 9 miesięcy. Od kiedy mogę zacząć podawać mu Danonki?

Wprowadzanie produktów mlecznych do diety małego dziecka trzeba zawsze konsultować z lekarzem prowadzącym, który zna dziecko i może pomóc dostosować dietę do indywidualnych potrzeb, a tym samym wykluczyć indywidualne przeciwwskazania (np. alergia na białko mleka krowiego, skaza białkowa). Danonki, tak jak wszystkie fermentowane produkty mleczne polecane są dla dzieci od trzeciego roku życia.

a jakie dzieci jeszcze nie raczkuja badz nie pełzaja ??? bo moj nawet nie pełza ... i nie zaczyna.

fajnie ze z amelka wszystko w porzadku, no i gratuluje ząbka :-)
Aga Celinka też nie pełzała, tylko zaczęła raczkować, ale dopiero jak wstała na nóżki. Jakoś u niej na odwrót idzie rozwój, siadała jak należy, potem wstała zaczęła chodzić przy meblach a 1,5 tygodnia później raczkowała, teraz ładnie chodzi sama.
Co do stwierdzenia, że jak nie raczkuje to lepiej chodzi, ja jestem tego przykładem i kilkoro moich kuzynów, nie raczkowaliśmy tylko zaczęliśmy chodzić i szło nam lepiej niż tym co raczkowali tak mówią nasze mamy i babcie. Tylko, że teraz czytam w gazetach, że dzieci które raczkują są mniej narażone na dysleksje i lepiej się uczą. I nie mówcie że stworzyłam nowa teorie, napisał tylko to co mówią starsi u mnie w rodzinie.
Aga pokaż Wikusiowi jak się raczkuje, posadź go i zacznij powoli raczkować, może pomoże.
Gratuluje Amelce dobrych wyników, oby tak dalej!!

no tak kolejna z ostrych teori Jagny, jak nie dziura w sercu i koniecznosc podawania doroslego jedznia niemowlakowi bo inczej by umarło, to teraz raczkowanie kontra chodzenie. Obsmiałam sie jak sie masz.
Aga na pocieszenie, to mojej kolezanki corka ma 16 miesiecy i dopiero zaczeła sie podnosic i chodzic 3majac sie mebli. Lekarz jej powiedział, ze dziecko ma czas na chodzenie do 18 miesiaca. ale raczkowac zaczeła majac 6 miesiecy.
a na załamke, to w sumie podejzewam, to Twoja wina, ze nie raczkuje, wsadziałas go do chodzika. Masz efekty.
Ewa A. wiem, ze zaraz napiszesz, ze ty tez Kubusia wsadzałas i nie masz problemu ale kazde dziecko jest inne.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Ewa A. wiem, ze zaraz napiszesz, ze ty tez Kubusia wsadzałas i nie masz problemu ale kazde dziecko jest inne.

albi, Kubek był w chodziku bardzo krótko.... już chodzika dawno w domu nie mam, bo to był nietrafiony prezent na chrzciny...
Kubek zaczął raczkować kilka dni po tym jak chodzik zniknął. A zniknął celowo, bo bardzo chciałam, by raczkował. Wtedy też mówiłam Adze - wywal chodzik, schowaj itp. Jak zrobiła - nie wiem. Ale co do Twojego zdania albi, to myślę, że gdyby chodził Kubek w chodziku tyle co Wiki to byłoby źle. Ale ja go naprawdę mało wsadzałam i trwało to może z 2 tyg a nie np dwa miesiące. Po prostu Kuba się nie zdążył przyzwyczaić.

Ostatnia edycja:
Dziewczyny ja Amelke kładłam do chodzika ale jak zobaczyłam że jak siedzi na podłodze to przymierza sie do raczkowania i bardziej jej odpowiada siedzenie i zabawa to niekazałam mężowi jej wkładac do chodaka teraz to raz na tydzień pochodzi 10 minut bo wiecej niechce.Tak wiec Albiniec masz racje że niema takiego samego dziecka ,każde jest inne.

Dajecie witaminy dziecią bo ja witamine C 5 KROPLI I wigantol multiwitaminy
4 krople tak kazała nam pediatra i nefrolg.A D3 dajecie jeszcze?Bo ja niedaje bo w multi...jest to chyba wystarczy zapytam sie lekarki.

reklama
Jagna to gratulacje ze mała chodzi już sama ,szybko zaczeła.Mojej nawet za rączki nie prowadzam bo jak posmakuje to niebedzie odwrotu bede ja prowadzać i na nic czasu niebede miała.

Do góry