reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

ja slyszalam cos takieg: (tylko sie nie smiejcie bo nie wiem czy to prawda) ze dziecko powinno raczkowac bo przy raczkowaniu rozwijają sie obie polkule mozgu bo dziecko musi urzywac jednoczesnie i raczek i nozek a nie jak przy chodzeniu tylko nozek....

reklama
Haaaa hahahaha hahhaah niezła teoria Jagny.............:rofl2::rofl2::-D:-D
Dziwne bo Oliś raczkuje już od dawna........wcześniej pełzał i już zaczął chodzić i chodzimy sobie za jedną rączkę lub jednego paluszka

Istotą raczkowania jest ruch naprzemienny, czyli używanie na przemian prawej rączki-lewej nóżki i na odwrót. Taki ruch przyczynia się do tworzenia pomiędzy prawa i lewą półkulą mózgu połączeń nerwowych. Współpraca obu półkul jest niezbędna do prawidłowego: czytania, pisania, uczenia się zasad pisowni, nauki matematyki oraz sprawnego chodzenia, a nawet jazdy na rowerze.

Dlatego tak istotne jest, by Wasze maleństwo miało możliwość raczkowania. Do raczkowania możemy zachęcać naszego maluszka kładąc go często na brzuszku i umieszczając w niedużej odległości ciekawe przedmioty. Raczkującemu maluchowi uatrakcyjniamy poruszanie się np. ciągnąc przed nim zabawkę na sznurku. Weteranowi raczkowania zaproponujcie pokonywanie "tunelu" i zrobionego np. z poduszek toru przeszkód.

Ważne jest to, by nie zakłócać procesu raczkowania zbyt wczesnym pionizowaniem dziecka, sadzaniem, prowadzaniem i podnoszeniem do stania.

Ostatnia edycja:
wiec moj maluch musi zaczac raczkowac tylko jak to robic , klade mu na podlodze zabawki piloty , telefony a on nic !!! placze i placze teraz juz czasem sam sie kapnie ze moze usiasc sam jak lezy na brzuszku ale czasem placze tak bardzo ze ja sie wkoncu poddaje!!! juz z nim cwicze raczkowanie pomagam mu ale on nie robi nic innego jak pada na podloge!!! w lozeczku lepiej bo ma miekko ale na podlodze jest straszne larmo !!! juz nie wiem jak mam go zachecic do raczkowania , a on tylko by chodzil za raczki i chodzil, wspina sie po mnie, podciaga wyciaga rece zeby tylko z nim pochodzic !!! moj braciszek tez co prawda najpierw chodzil sam przy meblach ale wkoncu zaczol raczkowac tez a ten moj synek jakis strasznie uparty jest albo leniwy :-)

reklama
Aga spokojnie zacznie raczkować moja Amelka zaczeła własnie raczkować i bardzo sie ciesze.My zdrowi i niech tak zostanie.Pozdrowienia.

Mam pytanie była u was położna srodowiskowa jak dzieciaczki skończyły 9 miesiecy?Bo byłam u znajomej która razem ze mną rodziła i u niej była na wywiadzie.

Amelka tsh ma w normie wiec dawka leków dzienna jej wystarczaiesze sie bardzo.Alekarka mówiła nam że z wiekiem zapotrzebowanie na horamon tarczycy wzrasta i może miec za mało(wiec może coś jaj jednak produkuje ta tarczyca ,dowiem sie w srode za tydzień)

I mamy zeba prawie na wierzchu na dole wreszcie.

Do góry