reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Styczniowe Mamusie 2008

Witam!Właśnie od p.gin wróciłam.Byłam b.zaskoczona,mama spotkała położną niedawno i kszała mi przyjść tylko nie mówiła że to do p.dok Miałam tylko pobraną cytologię i jak całkiem zakończę karmić piersią(małemu to ulegam tylko w nocy) to może założyć mi zwykłą spiralę za 40 zł i działa nawet do 10 lat.to by dobre dla mnie było bo więcej dzieci nie planuję.

reklama
CRP jest badaniem na wykrycie w organizmie stanu zapalnego.....im wyzsze crp tym wiekszy stan zapalny a nie badaniem na zapalenie stawow-glupota.
Dopuszczalne jest 5 a Oliwier mial prawie 200 i lezaly z nim dzieic które mialy nawet 300- zaplenie płuc w tym wypadku.
A zapalenie satwow jest najczetsza przyczyna powiklan po grypie i anginie

Ostatnia edycja:
AGA!!!!!do krakowa masz godz drogi pociagiem, jak juz robia te badania to nie przelewki, nie bede cie straszyc po co zazwyczaj robia u dzieci CRP ale dobrze pewnie nie jest. Zmien lekarza bo w tym moencie zwykly pediatra ci nie powie, jescze taki co zwleka z czasaem i decyzja leczenia.

Nie gadaj, ze nie masz kasy na pzejazd do Krakowa, jak chcesz to ci znajde kogos kto cie zawiezie, wizyta kosztuje u specjalisty 150 zeta a ty nawet nie zrobilas sobie fatygi by podzwonic:wściekła/y:jak nie masz jak dojechac do krk( z Katowic masz co 20min pociag!)idz do sasiada, kuzyna, ksiedza...by Cie tam zawiozl!
ja bym na twoim miejscu poszla nawet na piechote:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:tu chodzi o zycie i zdrowie dziecka! Prosze dzialaj, bys potem nie zalowala,za czegos nie zrobilas:baffled::confused::confused:

CRP nie jest badanie na wykryce choroby stawow!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
ale u dzieci wykrywa bialko aktywne, jezeli jest ponizej 300 to satn zapalny, np przy grypie.
wzieli krew na CRP u WIkiego by sprawdzic czy ma chorobe szpiku kostnego, wiec dziewczyno porusz swiat i zacznij szukac dobrego hematologa!

CRP nie jest badanie na wykryce choroby stawow!!!!!:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:
ale u dzieci wykrywa bialko aktywne, jezeli jest ponizej 300 to satn zapalny, np przy grypie.
wzieli krew na CRP u WIkiego by sprawdzic czy ma chorobe szpiku kostnego, wiec dziewczyno porusz swiat i zacznij szukac dobrego hematologa!
Ania prędzej biopse szpiku sie robi...

U każdego pacjenta zgłaszającego się z wczesnym zapaleniem stawów do reumatologa należy wykonać następujące badania pozwalające ocenić prawdopodobieństwo przewlekłego charakteru choroby i powstawania nadżerek: liczba obrzękniętych i bolesnych stawów, OB i białko C-reaktywne (CRP) w surowicy, czynnik reumatoidalny i przeciwciała anty-CCP oraz badanie radiologiczne uwidaczniające nadżerki. [III/C]

5. U chorych zagrożonych rozwojem przewlekłego lub nadżerkowego zapalenia stawów powinno się jak najwcześniej zastosować leki modyfikujące przebieg choroby (LMPCh), nawet jeśli jeszcze nie są spełnione ustalone kryteria klasyfikacyjne zapalnej choroby reumatycznej. [Ia/A]
6. Ważne jest udzielenie choremu informacji na temat jego choroby, jej leczenia i rokowania. Pomocniczą interwencją mogą być programy edukacyjne mające na celu nauczenie chorego radzenia sobie z bólem i niepełnosprawnością oraz podtrzymanie zdolności chorego do wykonywania pracy zawodowej. [Ia/Ib/B]
7. U chorych z objawami zapalenia stawów należy rozważyć zastosowanie niesteroidowych leków przeciwzapalnych po uwzględnieniu stanu przewodu pokarmowego, nerek i układu sercowonaczyniowego. [Ia/B]
8. Glikokortykosteroidy stosowane ogólnoustrojowo zmniejszają ból i obrzęk stawów. Powinno się je brać pod uwagę jako leki pomocnicze (głównie stosowane przez krótki czas) względem LMPCh. W celu opanowania miejscowych objawów zapalenia należy rozważyć dostawowe wstrzyknięcia glikokortykosteroidu. [Ia/A]
9. Metotreksat uważa się za główny LMPCh, który powinien być stosowany jako lek pierwszego wyboru u chorych zagrożonych rozwojem przewlekłego zapalenia stawów. [Ia/A]
10. Głównym celem leczenia LMPCh jest uzyskanie remisji choroby. Regularne monitorowanie aktywności choroby i skutków niepożądanych powinno warunkować decyzje dotyczące wyboru i zmian strategii leczenia (rodzaju LMPCh, w tym leków biologicznych). [Ib/B]
11. Jako interwencje uzupełniające farmakoterapię u chorych z wczesnym zapaleniem stawów można stosować ćwiczenia dynamiczne, terapię zajęciową i hydroterapię. [Ia/B]
12. Monitorowanie aktywności choroby powinno obejmować: liczbę bolesnych i obrzękniętych stawów, ogólną ocenę przez chorego i przez lekarza, OB i CRP. Aktywność zapalenia stawów powinno się oceniać w odstępach 1-3-miesięcznych tak długo, aż zostanie osiągnięta remisja. Uszkodzenia strukturalne powinno się oceniać za pomocą radiogramów co 6-12 miesięcy przez pierwszych kilka lat. Jako uzupełnienie monitorowania aktywności choroby i uszkodzeń strukturalnych można wykorzystać ocenę czynnościową (np. HAQ). [Ia/A]
Tłumaczył lek. Łukasz Strzeszyński
Konsultowała prof. dr hab. med. Irena Zimmermann-Górska
Katedra i Klinika Reumatologiczno-Rehabilitacyjna i Chorób Wewnętrznych AM im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu

Zalecenia przedrukowane za zgodą BMJ Publishing Group
Komentarz

Zamierzeniem autorów "Zaleceń" przedstawionych powyżej było ułatwienie wczesnego ustalania rozpoznania i postępowania u chorych z objawami zapalenia stawów w celu podjęcia możliwie wczesnej decyzji o zastosowaniu leków, które mogą w pewnych chorobach zahamować postęp zmian.[1,2] Niektóre z propozycji budzą jednak wątpliwości. Ze sformułowania zawartego w zaleceniu 1. wynika, że "chorzy z zapaleniem więcej niż jednego stawu powinni być kierowani do reumatologa, najlepiej w ciągu 6 tygodni od wystąpienia objawów chorobowych".
Nie jest jasne, dlaczego wzięto pod uwagę wyłącznie sytuację, gdy zapalenie dotyczy więcej niż jednego stawu? Zmiany zapalne w pojedynczym stawie mogą być objawem wielu chorób reumatycznych - m.in. septycznego zapalenia stawu, boreliozy, pourazowego zapalenia stawu, zapaleń stawów wywołanych przez kryształy, jałowej martwicy kości, kosmkowo-guzkowego barwnikowego zapalenia błony maziowej, a także - w początkowym okresie - zapaleń wielostawowych, w tym reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), młodzieńczego idiopatycznego zapalenia stawów i spondyloartropatii seronegatywnych.[3] Natomiast zapalenie wielostawowe w pierwszym okresie choroby może być bardzo trudne do rozpoznania. Należy wówczas wziąć pod uwagę wymienione choroby, inne choroby układowe tkanki łącznej i sarkoidozę, a także choroby zakaźne, choroby układu krwiotwórczego, choroby związane z zaburzeniami krzepnięcia krwi i początkowy okres zmian nowotworowych.[5]

no znowu nagly wypadek :-( mam nadzieje ze Aga sie nie obrazi tylko szuka dobrego lekarza ze zdrowiem nie ma zartow
A ja wczoraj bylam u gina zeby wykluczyc ciaze :baffled: nie mialam okresu i od paru dni wymiotowalam ale spoko nie jestem a te wymioty z nerwow :confused:oczywiscie biore tabletki ale nigdy nic nie wiadomo :cool: WSZYSTKIEGO NAJ DLA JUBILATOW Karol wlasnie wysypal kosz na smieci:baffled:

CZESC długo mnie nie było ale w domu tez nie za wesoło miałam Ciezki okres troche doliny
byłam dzis u gin i mamy sie odzwyczajac od cycyusia tak mi jakos przykro

reklama
Do góry