reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczniowe kreski👑 Nowy Rok, nowe przeboje: każda z nas zagra w hitowe pozytywki na Testowym Stadionie!

reklama
a co to jest hiperandrogenizm??
Nadmiar męskich hormonów. U mnie jest minimalnie przekroczona maksymalna norma testosteronu dla kobiet, więc nie ma to za bardzo wpływu na cykle, ale na wygląd mojej cery i włosów już tak. No i mam lekki hirsutyzm, co mnie wkurza najbardziej – na szczęście w miejscach niewidocznych dla osób postronnych.

No właśnie jak ja czytam o tych badaniach na trombofilie itp o których często tutaj mowa to zawsze kwestia acard/heparyna od pozytywnego testu. Ale co da mi ta wiedza kiedy w ogóle ciąży nie ma? 🙈 a acard tez biorę profilaktycznie na własna rękę, bo przynajmniej okres jest przyjemniejszy, bez skrzepów 🤷🏼‍♀️
U mnie Acard jest włączony na stałe, a teraz jeszcze lekarz od owulacji każe mi brać heparynę (w związku z mutacjami, do pozytywnego testu w dawce 0.4, a później 0.6) + encorton (ale to już w związku z immuno).

Ja słyszałam: no ma Pani dwurożną macicę, ale to nie jest problem aktualnych poronień. Proszę się starać.

A nagle: No może trzeba zrobić histeroskopie i korekcja tej lekkiej przegrody, która tworzy dwurożną się uda.
Rzygać mi się już chce.
Niestety nie jest łatwo trafić na lekarza, który kompleksowo potraktuje nasz przypadek :(

reklama
Widzę Dziewczyny, że wszystkie macie wyższe TSH. Ja będąc w ciąży miałam teraz 0.3. Niestety w pierwszej nie robiłam, więc nie mam porównania. Podobno to jest skorelowane ze wzrostem hcg. Natomiast jak się cofnęłam w badaniach, to mam zawsze 0.7/0.8. To jest ok? Nie mam żadnych objawów nadczynności. Będę w przyszłym tygodniu robić pakiet od endo.
A badalas kiedyś Trab i Anty Tpo? O,7 mieści się w normie więc spoko.

Do góry