vinga89
mamusia syneczków
polecam taką książeczkę do wytłumaczenia Czekamy na dzidziusia. Obrazki dla maluchów - Belineau Nathalie za 13,99 zł | Książki empik.com ostatnio widziałam taką w empiku wytłumaczone całe "powstawanie" dzidziusia właśnie dla dzieci w wieku Twojego synkahej hej.
w wychowanie ludwika musimy wkładać 200% uwagi, bo trafiło nam się dziecko uzdolnione, a co za tym idzie, wymagające tez odpowiedniego traktowania. nasz niespełna 3-latek właśnie uczy się czytać O___o (to tylko jedno z jego "nietypowości") Emocjonalnie też zachowuje się jak dziecko o mniej więcej 2 lata starsze. To i sposób przekazania mu informacji o rodzeństwie nie jest standardowy. Generalnie możemy sobie włożyc miedzy bajki opowieści. On oczekuje faktów. Póki co wie, że dzieci zazwyczaj mają rodzeństwo i, że on za jakiś czas też je będzie miał.(to akurat informacja od pół roku na tapecie) Wie, ze dzieci siedzą w brzuchu,a potem rodzą je kobiety, bo one nie maja penisów (to jest stwierdzenie Ludwika akurat). Także dla niego aspekt techniczny czyli pojawienie się rodzeństwa bedzie czymś naturalnym. Teraz musimy zadbać o sferę psychiczną i przygotować go na to, że rodzeństwo= zmiany. Ze mama i tata nie będą mieli czasu tylko dla niego. I to jest dla nas trudny orzech.
agagsm, deleware, ja też chodzę teraz do tego samego gina po z Natem
Kulka, witaj nie martw się, ja też jedno piwko wypiłam a już w ciąży byłam. kochana, nie przejmuj się na zapas. wycisz się i spróbuj cieszyć tym cudownym stanem strach może ci tylko zaszkodzić a nic nie pomoże
dziś byłam na drugiej betce, z małym u homeopaty na odczulaniu i u księgowych z zapytaniem jak wrócić do pracy z wychowawczego
zaraz frytki sobie zrobię, zachcianki się odzywają oczywiście