reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Styczeń 2014 :)

hej hej.
w wychowanie ludwika musimy wkładać 200% uwagi, bo trafiło nam się dziecko uzdolnione, a co za tym idzie, wymagające tez odpowiedniego traktowania. nasz niespełna 3-latek właśnie uczy się czytać O___o (to tylko jedno z jego "nietypowości") Emocjonalnie też zachowuje się jak dziecko o mniej więcej 2 lata starsze. To i sposób przekazania mu informacji o rodzeństwie nie jest standardowy. Generalnie możemy sobie włożyc miedzy bajki opowieści. On oczekuje faktów. Póki co wie, że dzieci zazwyczaj mają rodzeństwo i, że on za jakiś czas też je będzie miał.(to akurat informacja od pół roku na tapecie) Wie, ze dzieci siedzą w brzuchu,a potem rodzą je kobiety, bo one nie maja penisów (to jest stwierdzenie Ludwika akurat). Także dla niego aspekt techniczny czyli pojawienie się rodzeństwa bedzie czymś naturalnym. Teraz musimy zadbać o sferę psychiczną i przygotować go na to, że rodzeństwo= zmiany. Ze mama i tata nie będą mieli czasu tylko dla niego. I to jest dla nas trudny orzech.
polecam taką książeczkę do wytłumaczenia Czekamy na dzidziusia. Obrazki dla maluchów - Belineau Nathalie za 13,99 zł | Książki empik.com ostatnio widziałam taką w empiku :) wytłumaczone całe "powstawanie" dzidziusia :) właśnie dla dzieci w wieku Twojego synka

agagsm, deleware, ja też chodzę teraz do tego samego gina po z Natem :)
Kulka, witaj :) nie martw się, ja też jedno piwko wypiłam a już w ciąży byłam. kochana, nie przejmuj się na zapas. wycisz się i spróbuj cieszyć tym cudownym stanem :) strach może ci tylko zaszkodzić a nic nie pomoże

dziś byłam na drugiej betce, z małym u homeopaty na odczulaniu i u księgowych z zapytaniem jak wrócić do pracy z wychowawczego :)
zaraz frytki sobie zrobię, zachcianki się odzywają oczywiście :-p

reklama
Dziewczyny jakie witaminy bierzecie pomimo kwasu foliowego?
wczoraj Gin powiedziała mi, że niebawem będę mogła odstawić kwas foliowy i żebym zaczęła brać jakie witaminy dla kobiet w ciąży. Jak to u was jest?

ja biorę prenatal classic. nie brałam kwasu foliowego a jak się dowiedziałam o ciąży to zaczęłam brać prenatal. jeszcze po ciąży z Natem mi zostały dwa listki, termin ok więc łykam ;)

Prenatal clasic do tego folic. Tak brałam w poprzednich ciązach :)

Mam zgryz. Moja niania chce wziąć wolne we wtorek. Ja chciała mieć wolną środę bo na wieczór mam do gina ale dwa dni nie mogę mieć wolnego :( Jedyna dziewczyna która by mi posiedziała z dziećmi jest w tym czasie w swojej pracy :(. No i nie iwem co robić.
W pracy nie chcę jeszcze mówić o ciązy wiec moje l4 odpada.
A znów nie mogę przestawić wizyty na wtorek bo tylko w środy przyjmuje mój gin w prywatnym gabinecie.
A teściowej nie chcę widzieć na oczy . Wystarczająco mi ciśnienie już podniosła

Anisen po co ci do prenatalu folik? w prenatalu masz chyba 300 albo 400% dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy... co za dużo to nie zdrowo, nie ma co przesadzać

Tak mi kazał przez pierwszy trymestr brać lekarz. Potem brałam tylko prenatal. Teraz jak zadzwoniłam to też kazał taki sam zestaw brać.
Ale co lekarz to inne zalecenia. Mojej sister lekarz kazał brać tylko folic do końca 1 trymestru a potem nic;)
acha i mam brać też magnez asmag. ale to ze względu na moją przeszłość ciążową ;)

ja w pierwszej folik mialam zalecony od lekarza do 12 tygodnia a potem juz nie ale bralam chyba do 25 ... a zadnych zestawow witamin ...

hej hej.
zimnica,że hej!
testy- z lulu robilam sama,bo bylismy wtedy w dwoch roznych czesciach Polski akurat. Jaś poszedł ze mną na jedno 2 usg w 12tyg i chyba w okolicach 20-go gdzie poznaliśmy płeć. teraz robiłam testy co kilka dni,bo przypuszczalam, że mogło się udać. w zasadzi eplany na dziecko były ale za 3 miesiace.ale weekend majowy tak nas nastroil, a ze akurat owu byla. wiecie.

co do informowania dzieci o o rodzeństwie.
w wychowanie ludwika musimy wkładać 200% uwagi, bo trafiło nam się dziecko uzdolnione, a co za tym idzie, wymagające tez odpowiedniego traktowania. nasz niespełna 3-latek właśnie uczy się czytać O___o (to tylko jedno z jego "nietypowości") Emocjonalnie też zachowuje się jak dziecko o mniej więcej 2 lata starsze. To i sposób przekazania mu informacji o rodzeństwie nie jest standardowy. Generalnie możemy sobie włożyc miedzy bajki opowieści. On oczekuje faktów. Póki co wie, że dzieci zazwyczaj mają rodzeństwo i, że on za jakiś czas też je będzie miał.(to akurat informacja od pół roku na tapecie) Wie, ze dzieci siedzą w brzuchu,a potem rodzą je kobiety, bo one nie maja penisów (to jest stwierdzenie Ludwika akurat). Także dla niego aspekt techniczny czyli pojawienie się rodzeństwa bedzie czymś naturalnym. Teraz musimy zadbać o sferę psychiczną i przygotować go na to, że rodzeństwo= zmiany. Ze mama i tata nie będą mieli czasu tylko dla niego. I to jest dla nas trudny orzech.

dzisiaj ja zaczynam dzień z mdłościami....feeee

wiesz jak tak czytam twoj opis synka to sie zastanawiam ze moze ja nawet sobie nie zdaje sprawy ze mam szczegolnie uzdolnione dziecko :) w wieku 3 lat juz pieknie liczyla /teraz po prawdzie dodawanie do 20 jej wychodzi/ ale traktujemy to jak dobra zabawe ... podobnie uczenie sie angielskiego czy czytanie wyrazow ... nie odbieralam tego jako szcegolnych zdolnosci .. ot dziecko z nudow uczy sie roznych rzeczy :) a mistrzostwo swiata jest przy puzzlach ... energii gwiazda ma tyle ze ja nosi ale jak zasiadzie do puzzli to potrafi 120 elementowe ukladanki ukladac i wolami jej nie odciagniesz !!!!

agagsm, to fajnie, ja też się zapisałam do ginki, która poprzednio prowadziła mi ciążę. Niestety prywatnie, ale na NFZ też się zapiszę do jakiegoś gina, przynajmniej za darmo będę mieć badania :)

ja to zalatwiam tak ze do gina chodze prywatnie a do internistki po skierowania na badania :)

Są,są mamusie:)Robilam tydzien temu test i...dwie kreski:):szok: na poczatku szok,zaskoczenie i...przerazenie...przeciez pilam alkohol,biegalam od 1,5 miesiaca regularnie...jaka ja jestem nieodpowiedzialna...poczucie winy zaczelo mnie dominowac,ale kilka osob uswiadomilo mi,ze tak naprawde nasz organozm jest tak cudownie stworzony,ze w poczatkowych okresach zarodek jest chroniony.ufff.....trochę odetchnelam.ale tylko troche...potem dreczyly mnie kolejne pytania,a co jezeli ciaza jest pozamaciczna itp itd....(wiem jestem glupia a do tego glupia fatalistka....to trzeba leczyc.....)wiec poszlam do ginekologa.dokladnie bylam 20.05.13 i....6 tydzien.ciaza wewnatrzmaciczna:):)serduszko bilo(!!!!!!! :):)) niestety nie moglam jeszcze uslyszec,ale bilo!!!Termin na 14 stycznia:)jestem szczesliwa ale i przerazona(znow buuuuuu) mowią,ze do 12 tygodnia trzeba dmuchac na zimne...A jak Wy sie czujecie i czy tez towarzyszy Wam strach?

WYLUZUJ !!! po pierwsze alkohol w poczatkowej ciazy nie szkodzi, po drugie bieganie tylko pomoze /bez ekstremow ale jednak/ pamietaj ze jesli organizm na cos ci pozwala /nie masz jakis zlych dolegliwosci/ to nie nalezy drastycznie zmieniac mu nawykow bo juz i tak ma dosc szokujacych zmian :) ja nie zamierzam przestac cwiczyc - co najwyzej zmienie cwiczenia z ostrego fitnessu na aerobowe sprzety, pilates ... nie wiem jak z rowerem musze podpytac gina ... najbardziej zal mi zumby ... ale tylko na chwile dam sobie spokoj a potem po urlopie czyli po 12 tyg wroce potanczyc troszke :)

Dziewczyny jakie witaminy bierzecie pomimo kwasu foliowego?
wczoraj Gin powiedziała mi, że niebawem będę mogła odstawić kwas foliowy i żebym zaczęła brać jakie witaminy dla kobiet w ciąży. Jak to u was jest?

ja biore femibion ... bralam go jak sie staralam o dzidziusia i teraz tylko biore z wieksza starannoscia /ot trzeba walczyc ze skleroza :)/

no fakt, co lekarz to inaczej każe robić. ja magnez pod koniec ciąży dopiero brałam, bo brzuch się ciągle stawiał

reklama
Do góry