reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2013 :))

Witam dziewczyny :) Jedna pobudka w nocy, ale zasnelam uff wstalam rano razem z mezem i pobieglam na badanie (krew i mocz) mam nadzieje,ze wyniki ciagle bez zmian czyli dobre ;) zobaczymy jutro :)
Krde pospalam a zmeczona jestem :/moze poleze cos popoludniu jak mi sie uda, narazie mam troche do zrobienia wiec milego dnia zycze :)
Jesli chodzi o kwas foliowy to ja pierwszy raz np slysze ze powinno sie brac tylko na poczatku ciazy wiec nie wiem co lekarz to pewnie inne podejscie moj czesto pyta czy nadal biore jak mowie,ze biore to twierdzi ze bardzo dobrze i ze mam brac do konca, kolezanki majace maluchy juz mowily mi rowniez ze powinno sie brac jesli sie karmi nadal, polozna chyba tez wspomniala cos o tym ale tu nie mowie napewno bo wiecie skleroza ;p Ja biore witaminy zawierajace m.in.kwas foliowy, zelazo rowniez i inne potrzebne witaminy do rozwoju malucha. Nie jest powiedziane,ze mamy nie biorace kwasu foliowego beda miec chore dzieciatka bo byc moze maja w swoim organizmie tego kwasu wystarczajaco z pozywienia, az zapytam polozna cos wiecej na ten temat dzisiaj dlaczego sa tak rozne opinie, aby rozwinela troszke temat ;)

reklama
hej hej

boshe to moje dziecie spac mi nie daje, tak mi sie wierci po bokach jakby mowil -wstawaj matka ino juz:-D

dziewczyny nie nakręcajcie sie tak tym kwasem foliowym, bo to tak naprawde zalezy od lekarza i która udowodni ze jej lekarz zna sie najlepiej i to on ma racje??? moj ( a tez jest swietnym specjalista) mówil mi juz w pirwszej ciąży ze branie kwasu foliowego istotne jest tylko na początku, pozniej nie ma sensu..... nie spotkalam sie wogole z inna opinia ze kwas nalze brac całą ciąże.... no chyba ze ciąża zagrozona wtedy każą łykać tony leków....
a tak naprawde teraz zyjemy w czasach gdzie propaguja łykanie witamina na wszystko i zawsze, jak zwykle na tym wychodzi najlepiej koncern farmaceutyczny itd..... tak samo ze szczepionkami, ah szkoda gadac....

w kazdym kwas tylko na początku brałam i w tej i w poprzedniej ciązy, synek jest zdrowiutki , wiec nie mam obaw.... mało tego ja prawie wogole nie bralam zadnych witamin, zreszta wszystkie wyniki mam i mialam zawsze dobre i dziecko zdrowe itd wiec nawet sobie głowy nie zaprzątam.... ale wogole jestem przeciwniczka leków w nadmiernej ilosci....

no to sie rozpisalam
nuzka dziewczyny na milutki dzionek;-)

Hej Laseczki :-)

Otowrzyłam oczęta o 4:08 i dzieńdobry - koniec spania. Pokrzątałam się troszkę, wzięłam porządny długi prysznic, wstawiłam drugą turę ubranek Olafka i zdążyłam zjeść już 2 śniadania ;-) Wczoraj wieczorem miałam taki napad głodu, że aż niepojęte. O 20 pojechaliśy po chińskie i uwierzcie mi - jeszcze nigdy nie zjadłam tyle na raz! Nie wiem czy Maluszek chwilowo nie uciskał na żołądek czy co, ale pomieściłam naprawdę wielką porcje jedzenia i do tego czułam się dobrze, czyli żadnej zgagi itd. Szok :szok:

Magda, Ada Dzięki za podpowiedź. Zapiszę sobie i następnym razem może się uda ;-)Swoją drogą zawsze mnie to zastanwaiało, bo z gotowaniem nie mam najmniejszych problemów, ale ciasta jakoś nigdy nie wychodziły. Wyjątek stanowi placek owocowy, na który porwałam się 2 tyg. temu. Pierwszy raz się udało. A przecież przepisy na te ciasta są bardzo proste.

Jeśli chodzi o kwas foliowy to kiedyś czytałam, że generalnie stosowanie go przez cały okres ciąży budzi kontrowersje, bo nadmiar kwasu foliowego w organiźmie ciężarnej może prowadzić do zmian w genach dziecka związanych z metabolizmem tej witaminy. Ponieważ nie potwierdzono jeszcze w 100% tej tezy i badania są w toku, w UK są na razie ostrożni. Moja gin w PL też mi kiedyś powiedziała, że tak naprawdę najważniejsze dla rozwoju ciąży jest przyjmowanie kwasu przed zajściem i w pierwszym trymestrze.

Biłka Gratuluję udanej sesji brzuszkowej ;-)

Milusia Biodra, żebra... skąd ja to znam :tak: A gimanstyka maluszka to już w ogóle odlot. Czasem po prostu siedzę i patrzę co się dzieje pod powierzchnią brzucha.
Mam dużą poduchę do spania, ale jakoś znacznie nie poprawia mi jakości snu.

Marzenix Zgadzam się z Tobą. Mi kilku lekarzy (różnych specjalności, bo okazem zdrowia nie jestem) mówiło, że w dzisiejszych czasach, jeśli ktoś się normalnie odżywia i jest zdrowy - czyli nie ma ograniczeń w postaci np. jakiejś nietolerancji pokarmowej na pewne grupy produktów i nie przyjmuje długotrwale leków obniżających przyswajanie jakichś składników odżywczych - nie musi przyjmować absolutnie żadnych suplementów, wręcz nie powinien. Ale najwięcej reklam w polskiej tv jest oczywiście o różnych lekach - na przeziębienie, sraczkę, radość życia, nie wiadomo co jeszcze i się robi ludziom wodę z mózgu, że jak piją kawę to muszą brać Mg, jak jedzą schabowe, to koniecznie coś na wątrobę itd. Paranoja.

Siemka z rana :)
Ja się szybko witam. Włączyłam komputer i z poniedziałku muszę popłacić rachunki ( nienawidzę tego:no:)
Kwasu foliowego w poprzedniej ciąży wogóle nie brałam. Jak poszłam do lekarza i byłam już w szóstym tygodniu powiedział, że już i tak za późno.

Teraz brałam dość długo bo tak zalecił mi lekarz. Ale już przestałam. Jestem do tego stopnia antylekowa i nie mam nawyku, że magnez też biorę jak mi się przypomni. Specjalnie na wierzchu kładę, żeby nie zapomnieć. A i tak...

W sobotę byłam na basenie. Było tak świetnie przez godzinę poczuć się lżej. Na prawde, nie czułam , że mam brzuch, był to po prostu taki relaks dla mojego kręgosłupa, że w sobotę chyba znów pojadę :-) trochę się obawiałam bo dopiero wyleczyłam infekcję yhm hhm wiadomo jaką, ale na razie nic mi nie jest. Ale woda w tym basenie jest ozonowana, także tylko dlatego odważyłam się wejść.

Wczoraj ostatni dzień w pracy byłam. Tak jakoś smutno mi było... umowę mam do 15 grudnia i raczej nic nie mówią, czy wrócę tam po macierzyńskim, czy nie. Ja wolę się też nie nastawiać. Bo nie wiem, czy będę chciała małego zostawiać tak wcześnie, już po macierzyńskim. A praca ciężka, zmianowa i wielogodzinna a szefostwo bezlitosne dla matek z małymi dziećmi, dla kobiet w ciąży też nie do końca wyrozumiałe było. Ale ludzie super. Ale jak mówią, co będzie to będzie. Nie zamierzam się teraz tym martwić. Coś się wymyśli. Człowiek młody ;-) zdolny ładny poradzi sobie ;)
Czarni spóźnione życzenia wszystkiego co najleepsze dla Ciebie!
Alicja zamarzymy za tą nudą za dwa miesiące :)
Milusia dla pocieszenia powiem Ci, że ja w poprzedniej ciąży też o wiele później odczuwałam dolegliwości końcowo ciążowe niż teraz .
caroline powodzenia z remontem, nie przemęczaj się zbytnio ;-)

czarni ja mam mega ochotę na jedzenie, ale jak już wieczorem, czuję, że brzuch mi jeszcze pęka po obiedzie mogę zjeść tylko coś lekkiego. Co mnie nawet cieszy, choć pękanie brzucha po obiedzie nie jest w sumie miłe ;-), ale jedzenie obiadu baaardzo :)
Dobra spadam, mam w planie umyć okno w kuchni. Ale jeszcze to rozważę.

Jeszcze się tylko pochwalę, że chyba już mamy imię dla naszego synka. Otóż będzie to Franek. Już dawno wymyśliłam to imię, niemniej jednak moja przyjaciółka w międzyczasie urodziła synka i tak go nazwała. I przez to chciałam szukac innego imienia, ale żadne do mnie tak nie przemawiało. Hani się spodobało i M mówi, że tak ma mieć na imię. Może przyjaciółka się nie obrazi... co sądzicie na ten temat?

Miłego dnia!

Milego dnia!

Tadam.....Mam suwaczek :)
Dzięki Magdo z uk za wyjaśnienie jak to zrobic. Mój skurczony w ciąży mózg nie domyślił się, że sygnatura to podpis :szok::-D hehe

Witam
Ja cały czas biorę femibion clasic Tam jest kwas foliowy i różne witaminy Moje wszystkie znajome kwas zawsze brały przez całą ciąże aż do momentu jak przestały karmić piersią Mam nadzieję że to nie zaszkodzi szczególnie mi bo jestem strasznym fusytem i dużo rzeczy nie lubię jeść

Wiecie co ja to bym cały czas coś jadła Buzia mi się nie zamyka Kurcze boję się bo przez to mogę sporo przytyć A tego bym nie chciała :no:
Mam pytanko Może i głupie ale że to moje pierwsze dziecko to się spytam bo ostatnio mnie to nurtuje Dziecko najlepiej kąpać najedzone czy dopiero po kąpieli nakarmić maluszka Jak to z tym jest żeby dzidzia nie płakała podczas kąpieli

reklama
kaja i widzisz ja tez sie z toba zgadzam ;-)
agaagaaga to zalezy od dziecka, zazwyczaj robi sie tak ze najpierw kapiel a potem mleczko i spac, ale znam osobiscie kilka osob ktore wlasnie najpierw dawaly mleczko a potem kapiel dokladnie dlatego ze małe płakało okropnie a po mleczku w kapieli była cisza, ale jak mowie to zalezy od maluszka, a po za tym to na poczatku prawie kazde dziecko placze w kapieli, musi sie przyzwyczaic, moj synus płakał chyba z 2 tyg a potem przeszlo jak ręka odjął , do tej pory uwielbia sie kapac i myc głowe takze okaze sie w praniu :))

Do góry