reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Styczeń 2013 :))

Dżem dobry :) Kurcze niedawno wstałam, trochę Was nadrobiłam i troszkę mi ulżyło, że nie tylko ja jestem lekkim zdechlaczkiem bez siły na nic. Maluszek strasznie się wierci, jak patrze na brzuch to aż mi oczy na wierzch wychodzą i uświadamiam sobie coraz mocniej, że tam siedzi Mały Człowiek :)) Byli u nas znajomi ze swoim synkiem 7 miesięcznym. Już bym chciała, zeby nasz był na świecie, już bym go smyrała po stópkach :)))
Ale oczywiście, że jestem zodiakalną wagą, na drugiej szali jest cholerny lęk przed porodem (łzy mi same lecą jak o tym myślę), czy sobie poradzimy, bo rodzice daleko więc z doraźną pomocą będzie kiepsko...
Co do zakupów to jestem w ciemnym....lesie. Muszę to jakoś spisać sensownie, bo wchodząc do sklepu można dostać oczopląsu i całkiem zgłupieć.
Podpowiedzcie mi dziewczyny jak to jest z pościelą dla malucha do łóżeczka, czy mały ma mieć poduszkę? Gdzieś wyczytałam, że do 6 miesiąca nie ... wiec na czym śpi? co na prześcieradło?

reklama
Dlatego ilu lekarzy tyle tez ile ciążarnych tyle opinii.
Każda zrobi jak uważa ja brałam i brać będę nie sądzę że zaszkodzi mi albo dziecku brałam od momentu ponownego starania sie o dzidzie samo to zajęło nam prawie 2 lata plus okres ciąży. I jak to w organizmie nadmiar jest zawsze nie tolerowany mój nie narzeka ;-)

Hej dziewczyny,

Ja kwasu juz dawno nie biore, kwas foliowy, innaczej witamina B9 jest wazna przy ksztalceniu sie u dzidziusia mozgu i rdzenia kregowego, co dzieje sie w pierwszym trymestrze. Duzo kwasu foliowego jest np w brokulach, zielonych warzywach ogolnie, brazowym chlebie, cytrusach.

Ada fajnie ze maz znalazl jakas normalna prace, no i nie przez agencje wiec warunki bedzie mial lepsze jesli chodzi o chorobowe i urlop itd. Super :) Co do swedzenia i infekcji to skocz to GP przed wizyta jeszcze, po co to sie meczyc, leki ci dadza i odrazu poczujesz ulge. Napewno na pierwszy ogien pojdzie Canesten Pessary (kapsulka) i krem. Ja musialam miec inny lek bo mi to np nie pomoglo, przepisala mi Gyno-Daktarin czy jakos tak.

Magda ja znam dzieci w wieku 3,5 lat ktore jeszcze maja zakladane pieluchy na noc. Takze gratki dla malej, u nas Anders mial 2 latka i 4 miesiace jak przestalam mu zakladac pampki na noc, w tym ze on mi sie rano budzil z sucha pielucha wiec zdecydowalam ze chyba jej nie potrzebuje i poszlismy na ogien.

Magdus Franek fajnie, najwazniejsze ze wam sie podoba a przyjaciolka co ma do tego jak swoje dziecko nazwiecie, jak sie obrazi to chyba cos z nia nie tak.
Tez bym na basen wyskoczyla ale u nas ten basen taki troche blee jest, no i woda chlorowana a nie ozonowana. Infekcje tez niedawno wyleczylam wiec nie ryzykuje.

Domiska poduszki do spania dla niemowlaka nie wolno dawac.. my dopiero Andersowi kupilismy taka prawdziwa poduszke i koldre jak mial ponad rok, a tak spal zawiniety w rozku na przescieradle. Wogole dzieci takie male nie powinny miec zadnych luznych przedniotow/poscieli w lozeczku, ma to zwiazek ze smiercia lozeczkowa. Dzidzi moze sie niechcacy zaplatac w takie rzeczy.

My wczoraj bylismy na co tygodniowych zakupach i zakupilam proszek i plyn do prania, wkoncu musze sie zabrac za ciuszki dla Ani. Niewiem gdzie ja to wszystko posusze. Chyba pogadam z tesciowa zeby mi ta suszarke szybciej kupili :p

Ostatnia edycja:
Doświadczone mamusie napiszcie mi co najlepsze na odparzenia dla maluszka i co na sutki dla nas Hmmm tyle tego jest na rynku że nie mogę się zdecydować

Hej Wam :)

Ja mam ciężkie noce za sobą :( Zmęczona niemiłościwie, skopana przez księżniczkę i wciskana w ścianę przez mojego, bo nie mogłam się do niego tulić-na drugim boku było mi wygodniej :p Poza tym rozwinęła mi się w gardle angina już chyba- nie wiem co zrobić, bo do rodzinnego lekarza mam 100km... że też ostatnio było zastępstwo akuratnie:/ Domowe sposoby i leki bez recepty nie przynoszą oczekiwanego efektu:/ A katar mam taki, że gardło jeszcze bardziej mi się podrażnia, bo pewnie przez usta w nocy oddycham:/ Myślicie, że na IP mi pomogą coś? Ogólnie jeszcze takie mocne skurcze dostałam wieczorem i w nocy, że się aż bałam chwilami, czy mi się akcja nie zaczyna dziać :p Ale stwierdziłam prawidłowo, że to mój mózg panikuje :D No i zaczęło się nocne wstawanie do WC... Dobra już nie narzekam;)

Milusia Najpierw miałam jakieś żelazo w tabletkach na T (już nazwy nie pamiętam:), ale pisałyście o tym i o to właśnie chodziło i teraz mam mieć jakieś ampułki, których nazwy w ogóle nie znam i nie wiem jak działają, bo robię sobie tydzień przerwy w braniu żelaza, żeby inne pokarmy mogło mi trochę przyswoić:/ W czwartek rano brałam ostatnią tabletkę, a organizm dopiero zaczął się troszkę wyciszać,a w piątek już zaczynam brać od nowa, także malutki detoks to będzie ;)

Magda Nie stresuj się tą anemią- nie ma czym za specjalnie;) a zawroty w głowie czasami bardzo potrafią przestraszyć, ja od dawna sama z domu nie wychodziłam, zawsze z kimś i teraz mimo żelaza też sama raczej nie wychodzę, chyba że na uczelnie, ale to przystanek mam zaraz pod blokiem więc to się nie liczy ;) A Kwas foliowy biorę cały czas i zestaw z witamin z żelazem, bo pewnie gdyby nie to, to ciężko by było;) Wyniki są ok, więc chyba nic tam dzidzi nie szkodzi, a przy moich problemach w ciąży z układem pokarmowym to właśnie chyba ratuje wręcz mnie:)

Kładę się spać chyba jeszcze, albo po prostu odpocząć :)

domiska dokladnie tak jak Emila napisala, na początku dzidzia spi normalnie na przescieradle, zazwyczaj w rozku czy opatulona w kocyk, podusia pozniej.....
indziorka witaj w klubie ja tez noc zle spalam, mały sie wiercil jak oszalalay, mąz chrapal jak nigdy , nie moglam znalesc wygodnej pozycji szok....
agaagaaga ja polecam na sutki Maltan, nie trzeba go scierac przed podaniem piersi maluszkowi a mi dzieki nim szybko sie zagoiły sutki.. wczesniej mialam bepanthen i niestety nie sprawdzil sie wogole....
a na odparzenia jak juz sie pojawia to sudocrem polecam ale absolutnie nie zapobiegawczo, zapobiegawczo na dupcie mozna delikatniejsze uzywac kremy jak nivea czy hipp czy johnson itd...

Ostatnia edycja:
Marzenixx właśnie, bo Ty niedawno dosyć chorowałaś i dali Ci antybiotyk, tylko czy to był lekarz normalny czy na IP? Bo ja nie wytrzymam już dwa i pół tygodnia choroby, dobrze, że gorączka już nie występuje :/ I nie wystarczyło, że wraca to samo co tydzień od względnego wyleczenia i coraz gorzej to przechodzę :/ A co do spania... Za parę lat się może wyśpimy :D Kręgosłup już nie daje za bardzo rady;)

witam mamusie!

wracam do świata żywych ;) już jesteśmy po przeprowadzce...masakra...mój mąż spisał się na złoty medal! moja mama nam też pomagała, ale już prawie skończyliśmy się wypakowywać. został tylko sprzęt elektroniczny,ale to już musi zrobić piotrek sam;) ja dzisiaj leżę do górym brzuchem i nic nie robię:) spojenie o dziwo mnie już tak nie boli, gorzej z dolnym odcinkiem kręgosłupa...ale co zrobić...dzisiaj, pierwszy raz od wielu nocy Mała dała mi pospać:D moja kochana córcia:) ostatnio np. ćwiczyła prostowanie rączek i nóżek jednocześnie...-tak mi się wydaje bo czułam na dole dwa uciski i na górze brzucha:p tzn. tak po skosie leżała...ale ból niemiłosierny:p waga poszła w górę...co prawda 1 kg,ale to i tak nie za dobrze...ale ciągle chce mi się jeść;p
wczoraj robiłam zakupy przez internet w tesco i skusiłam się na karpatkę - tyle o niej pisałyście;P - tylko nie wiem co mi do niej jest potrzebne, tzn. jakie produkty, bo oczywiście kupiłam taką do zrobienia z proszku;P ...nie mogę się doczekać,aż zakupy przyjdą - co prawda dopiero w środę, ale pierwszy raz od dawna mogłam kupić co chciałam :p czyli zapas batonów zrobiony:p bo od prawie dwóch miesięcy zakupy robi mąż:p oczywiście rozpieszcza mnie,ale wiecie jak to jest :)

chciałabym się do Was wszystkich odnieść, ale tyle napisałyście przez te dni,że nie sposób...oczywiście wszystko przeczytałam,ale gorzej z pamięcią;)

za tydzień zabieram się za pranie i prasowanie ubranek:) nie mogę się doczekać:) a w tym tyg. czekają mnie zaległe wizyty urodzinowe...kolejny męczący tydzień;) ale chociaż szybciej minie i milej;)

DZIĘKUJĘ JESZCZE RAZ ZA WSZYSTKIE ŻYCZENIA!!! TO BARDZO MIŁEEE:):):):)

reklama
Indziorka ja byłam u zwykłego internisty, ale dopiero jak juz u mnie masakra byla to dał antybiotyk a tak sie kazal leczyc domowymi sposobami pfff,w kazdym razie dzieki antybiotykowi prawie juz wyzdrowialam..... idz idz, nie ma sie co meczyc bo to i gorsze dla dziecie i maluszka... a jestesmy juz w takim etapie ciazy ze ten antybiotyk nie zaszkodzi

Do góry