reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

Paulinka my na komunię 10tego idziemy. Także musimy się streszczać z tym prezentem hehe ;-)
Ale fajnie z tą szkołą, to już normalnie kawaler będzie jak się faktycznie wszystko uda i będzie śmigał z plecaczkiem! A jak to u Was wygląda? Ile to godz. dziennie?

reklama
Kasiol glupie jest myslenie co jak sie polamie ;p
Mojej kolezanki syn zlamal noge w domu bo biegl i potknal sie o kabel od odkurzacza..

Paulinka to trzymam kciuki za szkole ;)
Moj Viki poszedl do pierwszej jlasy w sierpniu i mial 4, 5 roku teraz ma 5 lat i jest najmlodszy z klasy ale dzielnie goni rowiesnikow ;) juz zna wszystkie literki i laczy ale tylko jak mu powtarzam po literce.. ma czasem problem ze skupieniem sie ale na szczescie tutaj maja taki system nauczania ze dostowuja sie do dzieci i sa podzieleni na grupy ;) mysle ze jak na 5 lat super sobie radzi bo w zeszlym roku nie chcial nawet krefki trzymac w rece.. i nie rysowal tylko bazgrolil.. mysle ze to byla dobra decyzja z naszej strony bo on sie czul gorzej jako przedszkolak bo byl zawsze slabszy od Alexa.. a teraz biegaja razem na lanczach i Victor zrozumial ze wszystkie dzieci w jego klasie sie cza literek i to ze Alex czyta plynnie a Viki nie, nie ma zadnego znaczenia ;)

Ja wczoraj padlam o 19 udypiajac Emilka.. obudzil mnir m o 23.30 bo spalam na jego polowce i musialam isc sie przebrac w pizamke ;) no i lezalam do 3.30!
Emil ma katarek i zaczal kaszlec..mysle ze od zabkow..nie wiem. No i Viki wolal pic dwa razy...mala kopala jak szalona .. jak usnelam to po 5 m sie obudzil bo reki nie czul wiec mu pomasowalam i takie o spanie dzisiaj.. ale wyspana jestem chyba wiec spoko.

Chlopcy dzis maja zdjecia w szkole klasowe ;)

A ja dalej z imieniem niezdecydowana...

Aaa przedwczoraj kobita pod szkola. Taka grubsza pyta mnie na kiedy mam termin wiec mowie ze sierpień ..a ona do mnie ze duży brzuch mam ... i ze chyba duze dziecko będzie ? Chcialam jej powiedziec by popatrztla w lustro haha.
No wiec takiego dola troche zlapalam.. bo sama sie zle czuje w swoim ciele w tej ciazy..no ale nic nie poradze ;)

Milego dnia.

-Natka normalnie jest 8-13, a jak to będzie tutaj wyglądało to trzeba dopytać:) Jak pójdziemy zapisać go to się od razu wszystkiego dowiemy:)
Babcia chodzi i mi marudzi, że to za wcześnie, żeby dziecko tak szybko wstawało... W sensie, ze trzylatek to ma jeszcze czas. A przecież trzylatki normalnie chodzą do przedszkola....Łukasz też nie może ogarnąć na razie, że nasz mały syneczek miałby chodzić do szkoły, a on sam na wywiadówki:) He czas poleciał, że nawet się nie zorientowaliśmy....

Akuku a to na pewno nie jakaś alergia u Emilka? W końcu powoli wszystko zaczyna pylić... fajnie że jesteś wyspana:-)
A z tą babką to masakra, mnie to w ogóle rozbrajają obce osoby które z takimi pytaniami wyskakują ;-) ale nie przejmuj się gadaniem jakiejś baby:-)

Paulinka w Polsce to w sumie jeszcze chyba stosunkowo rzadkie posyłanie takich maluchów do szkoły więc może stąd babcia takie podejście ma ;-)
Jak ja szłam do szkoły to zaczynałam rok wcześniej bo czytałam płynnie odkąd miałam niecałe 4 latka także nudziłam się w przedszkolu :p wtedy to dopiero ludzie się dziwili że jak to tak, sześciolatka do szkoły a teraz już takie maluchy nawet nie dziwią :-)

Dziewczyny, ale to nie będzie zerówka:) Teraz jest obowiązek, żeby czterolatki chodziły do przedszkola lub szkoły, jeśli w danej miejscowości nie ma przedszkola:) a od 2017 r trzylatki będą miały taki obowiązek:) To będą gry, zabawy, rysowanie, piosenki, wierszyki itd:) Czytać i pisać to chyba nie będą ich uczyć:)
Akuku no to miałaś noc, że hej:) Dobrze, że mimo to zdążyłaś się wyspać::) Babą się nie przejmuj... Niektórzy tak mają, że plotą co im ślina na język przyniesie... Jaki masz mieć brzuch- w ciąży przecież jesteś:))) Ja też miałam z Marcelem duży, jak trafiłam do szpitala to położne były zdziwione, że to dopiero 32 tc, a mój gin im powiedział, że dziecko duże, więc i brzuch duży...
110420141122.jpg110420141123.jpg260320141089.jpg
To był jakoś 30/31 tydzień:) Lustra oczywiście brudne, ale z tego co pamiętam to remontowo u nas wtedy było:))) Łazienka:)

Załączniki

• 110420141122.jpg
    110420141122.jpg
    16,1 KB · Wyświetleń: 28
  • 110420141123.jpg
    110420141123.jpg
    16,6 KB · Wyświetleń: 25
  • 260320141089.jpg
    260320141089.jpg
    15,6 KB · Wyświetleń: 24
Paulinka to tymbardziej niech idzie ;) oswaja sie ze sa w szkole zasady i uczt sie byc z rowiesnikami ;) to dama przyjemnosc... a ze wstawaniem ? Toc to przedszkole i jak sie sponzi to nic sie nie stanie ;)
U nas szkola zaczyna sie o 9 mysle ze super rozwiazanie bo nie musze dzirci zwlekav z lozek..alr ja ich wczesnie klade bo o 19 ida do lozek a zasypiaja kolo 20 :)

Ha wyspana bylam puki slonce swiecilo.. a teraz chmury i energia opadla i juz bym spac poszla haha.

No jest duzo ludzi co nie zauwazylo ze w ciazy jestem bo ja ogolnie brzucho mam wiec pewnie mysleli ze przytylam haha.. ale wkurzaja mnie tacy ludzie.. wszystko by chcieli wiedziec eh.
Ale ja male dzieci rodze tzn. Normalne.. ale widzisz tu tez chodzi o ilosv wod plodowych itd.. no u kazda kolrjna ciaza to juz vrzuch nie trzyma sie tak jak w pierwszej ciazy.. on byl niedawno rozciagniety wiec teraz szybko sie duzy zrobil..ale wiem ze juz teraz bedzie brzucho wolniej rosl a mala zaczyna przygniatac narzady ;)
Co sie fziwic jesli ja miesnie brzuha pizegnalam w pierwszej ciazy ;) smieje sie ze ja sie napije wody i brzuch rosnir haha.

Sliczny brzusio mialas ;)
A lustrami sie bie przejmuj .. ja juz nie pamietam kirdy mylam..bo umyje a ki dzieci paluchami macaja a Emil jezykiem jeszcze haha..

Natka no w sumie mozr i byc alergia ;/ w sumie man wszytkich alergikow..

Zdycham haha.. a to jeszcze 16 tygodni zostalo.. moze 14 bo Emilka tez wczesniej rodzilam haha.

hej
paulinka ale brzucholek :) ja mam chyba teraz mniejszy-albo porównywalny:) ale mój gzub miał 2 tygodnie temu 2330 więc raczej gigantem nie będzie:) w niedziele idziemy na komunie to zrobię fotkę:) będzie pamiątka-bo mam bardzo mało ...:)

co do podejścia rodziców , to niestety często tak jest że nie dają dziecią nauczyć sie pewnych zachowań, sprawności... my mamy wogóle inne podejście Kali chodzi na wspinaczkę, nurkuję... jak za dawnych czasów:)

co do szkoły-to chyba mały paulinki ma iść do przedszkola w szkole? obowiązek szkolny jest od 6 lat, a wczesniej przedszkolny

wczoraj właśnie apropo byliśmy na wywiadówce u Kali i rozdawali nam diagnozy do szkoły. Kali idzie od września w wieku 6 lat, ale to co wymyślali rodzice na wywiadówce to już lekka przesada-rozumiem ,że nie wszystkie dzieci się nadają-często niestety w winy rodziców-bo jak dziecko 6 letnie nie umie kurtki zapiąć i założyć to niestety świadczy tylko o podejściu rodzica, ale część rodziców zaprzeczała sama sobie- że dziecko nie usiedzi 10 minut , ale w sumie jak bajkę ogląda czy gre to potrafi :) bardziej przy tym się chwalili że dziecko takie ruchliwe niż faktycznie myśleli o jakieś dyscyplinie i powolnym wprowadzaniu dziecka do tego co będzie we wrześniu...w sumie się nie odzywałam, bo Kali ma super opinie i bardzo chce iść do szkoły, ale zwątpiłam -to może teraz ja jestem złą matka bo chce i jakbym miała wybór to i tak puściłabym ją do szkoły... drażliwy temat bardzo , rozwiązaniem byłoby jednak dać wybór rodzicą, którzy powinni znać dziecko na tyle ,że wiedzą czy da radę czy nie... choć część tych rodziców są nadopiekuńczy

Paulinka a to ja nawet nie wiedziałam że taki obowiązek jest. No ale to jest gwarancja miejsca w przedszkolu dla takiego czterolatka np?
A Twój brzuszek faktycznie duży jak na ten tc :-)

Akuku Ty się naprawdę brzuchem nie przejmuj:-) a w ogóle to właśnie sobie uświadomiłam że Ty nam brzuszka jeszcze ani razu nie pokazywałaś! Nieładnie :-)

Kasiol to prawda, że część rodziców przesadza z tym chuchaniem i dmuchaniem na dzieci... fajnie, że Kali ma taką dobrą opinię jeśli chodzi o rozpoczęcie nauki. Cieszy się, że po wakacjach do szkoły?

A u nas brzuszek taki ;-)20150430_130830.jpg

Załączniki

• 20150430_130830.jpg
    20150430_130830.jpg
    28,5 KB · Wyświetleń: 35
Ostatnia edycja:
Kasiol tak, to obowiązek przedszkolny:) Jak dla mnie to dobrze, bo dla dzieciaków ważny jest kontakt z rówieśnikami, według mnie lepiej się wtedy rozwijają:) A gdyby nie to, że państwo narzuciło taki obowiązek to u nas pewnie by jedynie 5 latki przyjmowali:)

Natka miejsce się musi znależć:) Jak nie w tym to w innym przedszkolu- to tak jak ze szkołą musi dziecko chodzić i koniec:)

Dzięki dziewczyny za brzuszkowe komplementy:) Jakoś za nim nie tęsknię- ciężko było nosić takiego gigantusia, a co dopiero by było do terminu:)))

Natka bardzo zgrabny brzusio:) Ja miałam porównywalny w 15 tc:) Mam na fotce, ale już Was nie będę męczyć moimi zdjęciami:) Szybko potem wrócisz do formy-jak dla mnie to brzusio taki w sam raz- widać, że ciążowy, ale nie ogromniasty:)
Kasiol zatem czekamy na fotkę:)
I na Twoją Akuku też:)

reklama
A to fajnie, że miejsce w przedszkolu musi się znaleźć, zawsze to lepsze niż ta cała sytuacja, która jest ze żłobkami ;-)
co do brzuszka to wcale się nie dziwię, że ciężko Ci z nim było więc rozumiem że możesz za nim nie tęsknić ;-) rzeczywiście jakbyś miała do terminu go nosić to mogło by być ciężko:-)
Ja myślę, że u mnie to kwestia tego że nie mam jakoś mega dużo wód płodowych także może dlatego brzuszek nie jest ogromniasty :-) choć nikt wątpliwości nie ma że to ciążowy bo przed ciążą byłam jak patyk :p

Do góry