reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

Natka lubir słodkie. .i owoce tez..ale ja mam slabo z czasem .. no i ja mam od dietetyka ustawione 3 posilki dziennie .. ukozone wszystko pod moj organizm. Ale nie stosuje sie zbytnio..tzn ja to jzu daeno mialam ustalone i musze nowa analize wlosa zrobic..bywiedziecirc co w tym momencie moj organizm potrzebuje ;)
Ale widzisz ja nie czuje glodu ;) wiec to nie to. Jak jestem glodna to jem czy vos po obiedzie czy drugie snoadanie... wszystko zalezy od dnia ;)

reklama
a to powiem Ci akuku że mnie zaskoczyłaś, bo miałam rok dietetyki na studiach i rok żywienia człowieka i wszędzie podkreślali, że trzy posiłki to za mało bo przerwy między posiłkami powinny być do 3 godzin. Koleżanka dietetyczka też według takich wytycznych zawsze diety pacjentom ustala :-) ale może co kraj to inne wytyczne. W każdym razie z jednym się zgadzam-teraz nie ma się co przejmować bo wszystko zrzucimy po porodzie :-):-)

Natka ale to nie z uk ta dieta ;) tylko mi sie wydaje ze ppd moj orgabizm tak bo ja wiecej nie potrafie ;)

akuku hehe mi się też tak wydawało, że więcej nie potrafię ;-)

A mam pytanie z innej beczki dziewczyny, co sądzicie o ochraniaczach na łóżeczko? Gdzieś tam przeczytałam że w niektórych krajach je wycofują i teraz mam mętlik w głowie, kupować czy nie...

hej
natuś ja mam -jeszcze po Kali-ale pamietam jak urodziła się w sierpniu w upały to położna pierwsze to ściągnęła go ,że to grzeje i łapie kurz tylko, sama teraz nie zakładam przynajmniej dopóki mały nie będzie sie wiercił-żeby ewentualnie sie obijać -ale coś w tym jest on tego mamentu patrze na to z innej strony wszystko co w koło grzeje, a Kalina walczyła z potówkami dłuuugo... nawet przy karmieniu od wysiłku poducha była mokra-i też kazała coś co mniej grzeje kłaść...

No właśnie też się zastanawiałam czy dziecku nie gorąco przez to.. U nas i tak łóżeczko będzie stać jedną stroną od ściany bo inaczej chyba nie ma opcji.
Tak właśnie myślę, że na początek na pewno się nie przyda taki ochraniacz bo Mała i tak nie będzie się wiercić więc nie będzie się obijać. Tylko myślę co później. Ale w sumie zawsze można dokupić w razie czego..

Kurcze dziewczyny, zwiariuję chyba :-D miałam już wybrany wózek, czekałam tylko żeby zamówić jak najpóźniej żeby gwarancja nie uciekała.. no i się okazało, że koleżanki koleżanka ma sklep dziecięcy (co prawda nie u nas w mieście ale i tak po odbiór opłaca mi się podjechać tam bo ładny rabat dostaniemy) i mówi, że ten wózek co wybraliśmy to ma super gondolę ale spacerówka kiepska, bo mała (oparcie tylko 41cm), doradziła żeby się zastanowić nad bebetto silvia albo holland. I ja teraz mam już mętlik w głowie i nie wiem co zrobić. Te dwa właśnie mają gondole porównywalnej wielkości do tego mojego, ale spacerówka niby 50 cm czyli faktycznie różnica jest (o ile oczywiście te wymiary producent prawdziwe podaje :p) i ja już teraz nie wiem co zrobić :-) doradźcie coś!

Ostatnia edycja:
natuś , my mamy bebeto nico plus od siostry, w sumie ma brzydką -może i dużą spacerówkę ,ale i siostra i my nie chcemy z niej korzystać, wole spacerówki typu parasolka- Maclaren pewnie znów, ogólnie te spacerówki w kompletach nie są za urodziwe-nigdy tez nie wiesz, czy będziesz potrzebowała te 9-10 cm więcej-nasza Kali była mała drobna, za to siostry Staś duży i jak szukali później spacerówki to było dla nich ważne...akuku jest specjalistką i paulinka:) chyba kiedyś pisały co u których modeli jest ok:)

a ja dziś nie moge na plecy, nie wiem czy to jakoś związane ze skurczami -bo brzuch tez dość twardy, czy to od brzucha że duży, właściwie od rana, przejdę trochę i muszę usiąść ;/ w dodatku jakaś taka bez energii i sił... cos tam kłuje coś pobolewa... a jutro rano zaplanowałam pobieranie krwi bo na poniedziałek muszę mieć ale nie wiem czy pójdę , szkoda ,że u nas teraz zrobili tak ,że nie można sobie podjechac na ktg( kiedyś można było) tylko trzeba się wpisać na oddział!

kasiol pamiętam, wyszukałam sobie co dziewczyny pisały, żeby zwrócić na to uwagę i na to patrzyłam i właśnie wydawało mi się że "mój" upatrzony wózek spełnia to wszystko. Tylko nagle wyszło z tym oparciem w spacerówce i zgłupiałam.
A jak to jest w praktyce, kiedy dziecko można do parasolki przesadzić w razie czego? bo chyba parasolki to mają te nieusztywniane oparcia, dobrze kojarzę? Jak tak sobie myślę, to w tym wózku gdzie oparcie jest 40 cm to spokojnie do roku/półtora dziecko pojeździ albo i dłużej. Tak sądzę patrząc po tym ile niby mniej więcej wzrostu mają dzieci w poszczególnym wieku. Ahh naprawdę zwariować można z tym wszystkim :-)
u mojej kuzynki takie bóle pleców były parę dni przed porodem więc może faktycznie to już TEN moment się zbliża? :-) a może jak pojedziesz na ktg i będziesz chciała zapłacić to Ci zrobią a nie będą kłaść na oddział. U nas tak było kiedy kuzynka w ciąży była. Chyba 15zl płaciła ale zrobili jej na Izbie bez konieczności leżenia na oddziale.

natuś myślę że jak dziecko siedzi to może spokojnie do spacerówki i czy to normalna czy parasolka to już zależy od rodzica, my chcemy maclarena- on jest parasolką ale taką konkretną więc myślę, że od razu z gondoli po zimie ( ok 7-8 miesięcy ) przejdziemy od razu do spacerówki- producent pisze ,że jest od 0+:) a i tak pewnie jak tylko zacznie chodzić to wózek będzie stał-jak było z Kali-w mieście sie więcej jedzie, u nas na ogrodzie może hasać :) widziałam ,że teraz często jeżdżą wózkami w 3 kolorach-biały czarny/granat/szary czy jakies takie kombinacje ale nie patrzyłam jakiej to firmy:)

co do ktg-to mamy pecha bo wlasnie od miesiaca jest nowy ordynator i to jego wytyczne;/ choć pewnie na siłę jakoś by mi zrobili- ale nie chce wyjść na wariatkę-choć ciekawi mnie czy coś się tam dzieje ,czy co jest grane...a że jutro na szkołę rodzenia idziemy( na parcia:)) to zapytam czy to możliwe że coś się zaczyna dziać -samych skurczy bolesnych nie czuje-tylko te plecy aż na nogi promieniuje i brak sił;/czuje się tak -że ostatnią rzeczą w tym momencie na którą mam ochotę to rodzić-kompletny brak sił;/

reklama
Natka kurczr przedw wszystkim ta spacerowka musi Ci sie podobac i byc wygodna dla dziecka. Nigdy szczerze mowiac nie patrzylam na wysokosc spacerowki hehe.
Ale jutro z ciekawości zmierze ile Emis ma od pupci do glowki.
Pozniej dzieci nie rosna juz tak szybko i pewnie gdybym sie uparla to i Viki by sie w wozek zmiescil.. az ciekawa jestem.

Kasiol tak maclateny sa dosc mocne i trwale ale to tak jak mowisz jak ktos mniej wozka uzywa.

Natka wyslij mi link z tym wozkiem ktory wybraliscie.

Kasiol kurcze koncowka ciazy meczaca jest ;( i tak to jest ze nie wiadomo kiedy i jak eh.. tak sie czeka az bomba wybuchnie.
Teraz czujesz sie zmeczona i wypimpowana bo wlasnie Twoj organizm chce zbierac sily na sam porod i zmusza Cie do odpoczynku.
Ja mam za to syndrom wicia gniazdka haha.. i najchetniej bym wszystko w domu pozmieniala..
Jednak sie wyprowadzac nie bedziemy.. i chce zrobic przemeblowanie.. porzadki ..powyrzucac niepotrzebne graty ;) i sie pomiescimy hehehe.

Do góry