reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

reklama
akuku - olej ta osobę. PRzemawia przez nia zazdrość i tyle. Rozumiem zebys cos za to dostala. Albo jakbys nosila te torty od początku roku., Ale na pożegnanie .... własnoręcznie wykonane ............ Szkoda słów

NAtka - w necie można znaleźć dokładne opisy jak się robi badania nasienia i z czego wynikają normy. Żeby uwiarygodnić badanie trzeba zrobić je min 2-3 razy przy złych wynikach żeby wiedzieć na czym się dokładnie stoi. A jak wyniki wyraźnie w normie (powyżej minimum) to nie ma się czym przejmować.

Paulinka - pisz co u ciebie

Tysia olalam...ale wiesz przykro jest cos takiego uslyszec..a raczej przecztac :/

My dzis do Edyburga jedziemy Emilkowi paszport wyrobic.

Milego dnia ;)

Ide dziś do gina żeby zrobić badania przed HSG. Dzis mam 21 dc myślicie ze jest sens sprawdzan na tym etapie cyklu endometrium, ewentualnie może być slad czy była owu czy nie? Cos jeszcze może być widać?

Paulinka opowiadaj jak było!

akuku​ wyjeżdzacie na wakacje że robicie małemu paszport? :-)

tysia jeśli owulka była niedawno jeszcze może być widoczny płyn po pękniętym pęcherzyku, widoczne też powinno być ciałko żółte.
Co do tej morfologii to szukałam ale nie znalazłam tego co mnie interesuje. Nie znalazłam informacji na jakiej zasadzie wybierana jest ta "grupa" plemników do morfologii i skąd pewność, że to że w danej próbce np. jest 10% prawidłowych oznacza że w całym nasieniu też tak jest.

I jeszcze jedno pytanie - czy warto dawać M. suplementy? Czy to faktycznie wpływa pozytywnie na jakość nasienia? Może możecie coś dobrego polecić bo nie mam pojęcia jakiego składnika powinno być najwięcej?
z tego co znalazłam jak dla mnie niezły może być FertilMan, ma dość bogaty skład i cena też w miarę - około 50 zł za 30 kapsułek. Co sądzicie?

Dzis to chyba tylko ciałko żółte. Wg objawów owu była tydzień temu. Zapytam gina.

Co do suplementów, to z wpisów na roznych formach wynika, ze jeśli przyczyna zlego nasienia jest jakas choroba (szeroko pojeta) .... może lepiej napisze: nieprawidłowość w organizmie która powoduje w efekcie pogorszenie jakości nasienia, to witaminy nie pomoga.
Jeśli jednak nasienie jest trochę gorszej jakości, ale generalnie facet zdrowy, to suplementy powinny poprawić jakość.

G. obiecal ze w sierpniu umowi się na badanie, jak będę miała wyniki to zobaczymy czy suplementy pomogly czy nie. G bierze teraz Androvit, kwas foliowy i od niedawna l-karnitynę. Porownaj składy preparatow, sa bardzo podobne.

No właśnie porównywałam składy i ten Fertilman wydaje mi się najlepszy. Ma nie tylko podstawowe witaminy ale jest wzbogacony o koenzym Q10, kwas foliowy, l-arginine i jeszcze kilka elementów. Mój M. praktycznie wyników nie ma złych, znaczy wszystko jest w normie a część nawet zdecydowanie ponad normą. Ale prawidłowych plemników ma mało. To znaczy niby w normie, a nawet ponad, ale jeśli dobrze zrozumiałam co przeczytałam to jeśli w zapłodnieniu bierze udział plemnik nieprawidłowy to może być poronienie lub wada genetyczna. A to znaczy że mamy tak naprawdę małe szanse na dziecko. Skoro zdecydowana większość jest nieprawidłowa... Nie wiem czy tak jest, zapytam genetyka na wizycie, ale na to chyba wychodzi :-(
Daj znać tysia co u gina:-)

witam ;)

Wizyta u gina wczoraj ekspresowa. Tydzien po owu wg niego już za późno żeby cos podejrzeć wiec odpuściliśmy USG. Czekamy na @ i ide umawiać się na HSG. w pierwszej polowie kolejnego cyklu zrobimy. Jeśli HSG wyjdzie ok a ciąży dalej nie ebdzie to KLN. Czytalam dużo dobrego o kriobanku z Bialegostoku. Wstepnie ich bierzemy pod uwagę. Nie ma na co czekac.

Milego dnia ;)

tysia szkoda że gin nie robił usg, zawsze może coś udałoby się podejrzeć. No ale dobrze że przynajmniej już konkretnie macie plan co do HSG. Pewnie zaraz po @ będziecie robić? A co dalej, znaczy ile czasu po HSG sobie dajecie?

reklama
Taki jest plan żeby zaraz po @ zrobić HSG. W sierpniu G obiecal powtórzyć badania nasienia. Jeśli wyjda lepsze niż za pierwszym razem to pewnie damy sobie ze 3 m-ce po HSG. Jeśli wyjda gorzej albo pporownywalnie to nie będziemy czekac. Nie wiem jak czasowo się to ulozy, bo tak jak wam pisałam - caly urlop wykorzystujemy na budowę, a zarówno badania G. jak i KLN minimum 150 km do najblizszebgo ..... na szczęście KLN czynna w weekendy. Do tego na budowie masa pracy.
Ale na spokojnie, powoli,.... już się nauczyclam cierpliwości.

Do góry