reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki luty 2013

a już myślałam , że nici z działania witamin :) co do pomiarów to teraz czekam na "wielki skok " i wtedy jest to oznaką owulki ?

metoda termiczna jest wyznacznikiem przebytej owulacji. I wtedy jest skok to znaczy ze owu byla przewaznie w ciagu 24 godzin.

Najkrocej mowiac najpierw jest spadek potem skok i tempka na wysokim poziomie az do @

reklama
A mi się wydaje, że nuuśka się nie pomyliła... 48 godzin trwa rodzenie się plamników, a żeby je wytworzyć od początku przez te wszystkie fazy powstawania plemników to ze 72 dni zejdą:)

Patuśka a looknij na mój wykres i powiedz mi kiedy dokładnie owu była, bo ja jeszcze tego nie opanowałam:) wiem, że jest skok, ale czy owu jest przed czy po czy w trakcie to nie wiem...

Kasiol Twoja córeczka ma piękne imię:)

Szacunkowo skok poprzedzaja conajmniej 3 niskie temperatury,potem nastepuje skok i po conajmniej trzech wyzyszych temepraturach mozemy stwierdzic ze owu byla,dlatego mierzymy temeprature od @ (mowi sie ze 4 pierwsze dni mozna pominac,ale ja zawsze mierzylam) zeby miec jasny wykres.

Zaczelas mierzyc tempke od 14 dc. wiec 15 dnia nastapil skok ale zaraz tempka spadla wiec nie wiadomo czy doszlo tu do wulacji czy moze 26 dc.(bardziej prawdopodobne) bo poprzedzaja go trzy nizsze temperatury,potem jest skok 26 dc a potem tempka jest wyzsza niz te przed skokiem. Czyli od 26 dc zaczyna sie faza lutealna wyzyszych temperatur.
Mi sie wydaje ze owu byla 26 dnia cyklu (od skoku liczy sie te 24 godziny srednio)

A zapomniałam Ci napisać, że owulacyjny pozytywny był 27 dc i 29 też, a 33 już nie było kreski...

Faza po owu cykl przeważnie trwa 14 dni, nie? Czyli na to wychodzi, że @ powinna przyjąć 17.03.?

A zapomniałam Ci napisać, że owulacyjny pozytywny był 27 dc i 29 też, a 33 już nie było kreski...

No to ja obstawiam 26 dc.Zebys zle nie zrozumiala wykres sluzy temu zeby wyznaczyc ze owulacja juz byla. Jesli skok jest w 26 dc liczymy od tego czasu 24 godziny badz nawet do 36 zalezy od kobiety. Ze owu wtedy wystapi. nO bo wiadomo ze godziny owulacji nie jestesmy w stanie wychwycic. Ale byl skok poprzedzily go trzy nizsze temperatury potem byly trzy wyzsze. wiec wszystko jest ok. Ty masz dlugie cykle i wyznaczenie owu jest trudniejsze bo ta temperatura skacze.Po owulacji tempka bedzie utrzymywac sie na wyzszym poziomie az do @ potem spadnie i @ sie pojawi a jak nadal bedzie wysoka to wtedy mozemy mowic ze jest prawdopodobienstwo ciazy:tak:;-)

Co do fazy lutealnej szacuje sie srednio 11-13 dni przy cyklach do 30 dni a jak ma sie dluzsze to i nawet do 17 dni wynosi faza lutealna.

Hej dziewczynki :)
90_natka jak Ty masz takie zapedy kulinarne to zapraszam do mnie :D Ja ostatnio na nic nie mam czasu kurcze, tak lubie pichcic, a ostatnie co zrobilam to tort budyniowo-kokosowy, chyba z miesiac temu :/
Jak Twoje staranka Kochana ? Wstyd sie przyznac, ale zapomnialam dzis zmierzyc temperature rano :(

Mam do Was pytanko, zarzywacie cos oprocz foliku ? Ja biore folik, magnez z B6 i witamine C raz dziennie. Co uwazacie o tym dziewuszki? Zastanawiam sie nad zakupem Oeparolu

No ja wczoraj miałam tak okropny dzień w pracy, że jak tylko przyszłam do domu to weszłam do kuchni bo pieczenie mnie odpręża :) i tak powstał deserek na poprawę humoru :)) bo ja to mam tak, że jak przez tydzień czegoś nie upiekę to mnie nosić zaczyna hehe :D

co do staranek to u nas na razie nic nowego - czekam wciąż na @, już straciłam nadzieję, że w ogóle kiedyś przyjdzie i będziemy mogli zacząć nowy cykl... Jutro wizyta u gina więc mam nadzieję, że coś się wyjaśni... i że przyczyną tego, że tak długo nie przychodzi @ nie jest coś złego... (znowu zaczynam swoje "czarne wizje"... :-()

A z tempką mialam podobnie - też zdarzało się kilka razy zapomnieć i jeden dzień nie zmierzyć :) jeśli to na początku cyklu to nie szkodzi :) niektóre szkoły mówią, że przy cyklach, które nie są bardzo krótkie to w czasie pierwszych dni @ nawet
nie trzeba mierzyć :)

Ja biorę tylko folik, teraz zamierzam zacząć brać też magnez, bo dowiedziałam się, że niedobory magnezu wpływają na cykle (mogą być znacznie dłuższe). A że w liceum miałam problem z magnezem - mój organizm nie mógł go utrzymać i ciągle miałam niedobory i mdlałam to teraz spróbuję przyjmować magnez i zobaczymy czy coś się poprawi :)

paulinka88 mi zdarzało się, że faza lutealna trwała nawet ponad 20 dni, ale faktycznie średnio trwa ok. 14 dni

Ostatnia edycja:
Nuuuska sie pomylila. Tez to zauwazylam,zwykla literowka;-)

No widzisz...wystarczy baterie zmienic i po co nowy kupowac:) ja niedlugo tez bede musiala kupic do swojego nowe

Dziewuszki nie pomylilam sie. By plemniki byly w pelni dojrzale i gotowe do zaplodnienia musi minac ok.72-74 dni (tyle trwa pelny proces ich dojrzewania zwany inaczej spermatogeneza).Wklejam Wam fragment artykulu :"Pamiętać też należy, że proces tworzenia plemników trwa ok. 72 dni a ponadto na jakość spermy ma wpływ aktualny stan zdrowia, stres, zmęczenie, czas abstynencji płciowej..."
AndroVit a płodność bardzo ciekawy artykul odnosnie dzialania poszczegolnych witaminek, poczytajcie sobie Kochane.
kasiol Kochana witaminki na pewno dziajaja, zobaczymy z jakim efektem. Acha i najwazniejsze - Salfazinu nie mozna zazywac Bron boze na czczo ( biegunka murowana i metaliczny smak w ustach na reszte dnia).Ja musze od jutra wreszcie wziasc sie za pomiar tempki, ale w tym miesiacu mam tylko ten z jedna cyferka po przecinku,w lepszy w razie potrzeby zaopatrze sie za miesiac, choc wolalabym nie :blink:
patu$ka madra z Ciebie kobietka :) Nasza mala staraczkowa encyklopedia :)

reklama
Dziewuszki nie pomylilam sie. By plemniki byly w pelni dojrzale i gotowe do zaplodnienia musi minac ok.72-74 dni (tyle trwa pelny proces ich dojrzewania zwany inaczej spermatogeneza).Wklejam Wam fragment artykulu :"Pamiętać też należy, że proces tworzenia plemników trwa ok. 72 dni a ponadto na jakość spermy ma wpływ aktualny stan zdrowia, stres, zmęczenie, czas abstynencji płciowej..."
AndroVit a płodność bardzo ciekawy artykul odnosnie dzialania poszczegolnych witaminek, poczytajcie sobie Kochane.
kasiol Kochana witaminki na pewno dziajaja, zobaczymy z jakim efektem. Acha i najwazniejsze - Salfazinu nie mozna zazywac Bron boze na czczo ( biegunka murowana i metaliczny smak w ustach na reszte dnia).Ja musze od jutra wreszcie wziasc sie za pomiar tempki, ale w tym miesiacu mam tylko ten z jedna cyferka po przecinku,w lepszy w razie potrzeby zaopatrze sie za miesiac, choc wolalabym nie :blink:
patu$ka madra z Ciebie kobietka :) Nasza mala staraczkowa encyklopedia :)

no to co jak raz mnie maz przytuli to zeby plemniki byly ok to musial by dopiero za dwa miesiace przeszlo? Ciekawe...Musze sie bardziej w to zaglebic i pokazac Łukaszowi.

Co do encykopedii to ja duzo czytam analizuje,do tej pory prowadzilam wykres kartkowy zwykly ale juz troche opanowalam ten enpr i mysle ze tu widac wszystko lepiej.

Kurcze dziewczyny mamy polowe marca prawie a u mnie pogoda jak w styczniu. Sniegu pelno... Ide chyba firanki pozmieniac... mialam zmienic jak bedzie cieplo i okna pomyje ale tu na ocieplenie sie nie zanosi

Do góry