reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

Dziewczyny doradzcie. Od lekarza mam zalecenie od lekarza aby brać duphaston od 16 do 25dc. Cykle przez ostatnie pół roku w miarę mi się unormowały 30/31 dni. Zamierzałam sprawdzić, czy w ogóle u mnie występuje owulacja i stąd pytanie - czy mogę sprawdzić poziom progesteronu w 20-22dc? Jeśli tak, to czy branie duphastonu nie podwyższy mi jakoś tego wyniku, czy w ogóle dać sobie spokój z badaniem?

reklama
Ja bylam właśnie na pobraniu.
Jestem zszokowana bo z marszu weszłam . Toż to szok :) Zazwyczaj takie kolejki. O 16 wynik .

Zrobiłam sobie oprócz prolaktyny TSH i glukozę bo ostatnie miałam w grudniu.

Orientujecie się może czy jeśli Anty TPO i IG jest w normie to TSH też będzie ?

Chyba oszaleje jakby okazało się że mam wyższe bo liczę że unormowalismy prolaktyne i ciekawa jestem co będzie działo sie teraz .

Czy lekarz zabierze sie za insulinę czy może za owulację :)

Hej, dołączam do was :) jakoś nie zauważyłam nowego wątku🧐
Ja nie jestem jakaś mega staraczka, mam syna z pierwszego od razu udanego cyklu, a teraz staramy się o drugie. Jeden cykl nic nie wyszło, mimo boboseksow co drugi dzień. Dzisiaj 11 dc, więc teraz zaczyna się liczyć :D cykle mam nawet 34dniowe, więc ciężko mi wyliczyć owu. Mam niedoczynnosc tarczycy, o więcej niczym nie wiem. Nigdy nie mierzylam temp, nie sprawdzałam szyjki, nie robiłam testów owu. Narazie bez ciśnienia, kochamy się kiedy mamy ochotę :)
Powodzenia dla wszystkich!

Orientujecie się może czy jeśli Anty TPO i IG jest w normie to TSH też będzie ?

Może, ale nie musi. Anty-TPO i anty-TG (to miałaś na myśli?) służą do diagnostyki Hashimoto chociażby. Mogą być w normie, a jak TSH nie będzie, to o prostu problem z tarczycą, bez Hashimoto. Choć inna sprawa, że bardziej diagnostyczne jest ft4, niekoniecznie to "słynne" TSH ;)

Dziewczyny doradzcie. Od lekarza mam zalecenie od lekarza aby brać duphaston od 16 do 25dc. Cykle przez ostatnie pół roku w miarę mi się unormowały 30/31 dni. Zamierzałam sprawdzić, czy w ogóle u mnie występuje owulacja i stąd pytanie - czy mogę sprawdzić poziom progesteronu w 20-22dc? Jeśli tak, to czy branie duphastonu nie podwyższy mi jakoś tego wyniku, czy w ogóle dać sobie spokój z badaniem?
A duphaston na co ? na uregulowanie cykli.. na niedomoge lutealna.. ? ;) standardem jest dupek w 16 dc.. ale czasem kobiety nie maja owu w 14 dc (patrz ja :D ) wiec u niektorych kobiet dupek moze przyblokowac owu.. wiec najczesciej sie go bierze po owu.. ( monitoring najlepiej zrobic) :) mowisz, ze masz 30-31 dni.. wiec jezeli masz druga faze 14 dni to owu masz w 16-17dc. jezeli masz druga faze krotsza, wiec owu masz pozniej ;) mam nadzieje, ze zrozumiale to jest.
Co do progesteronu, to zrob po 7 dniach od owu.. a nie w 20-22 dc.. bo znowu to samo.. owu mozesz miec 16-17dc wiec prog robilabys 3-4 dni po owu.. za szybko :) Dupek w przeciwienstwie do luteiny nie podnosi temp i nie wykrywa sie w badaniach, bo jest syntetyczny :) Lutka by podniosla temp :)

A duphaston na co ? na uregulowanie cykli.. na niedomoge lutealna.. ? ;) standardem jest dupek w 16 dc.. ale czasem kobiety nie maja owu w 14 dc (patrz ja :D ) wiec u niektorych kobiet dupek moze przyblokowac owu.. wiec najczesciej sie go bierze po owu.. ( monitoring najlepiej zrobic) :) mowisz, ze masz 30-31 dni.. wiec jezeli masz druga faze 14 dni to owu masz w 16-17dc. jezeli masz druga faze krotsza, wiec owu masz pozniej ;) mam nadzieje, ze zrozumiale to jest.
Co do progesteronu, to zrob po 7 dniach od owu.. a nie w 20-22 dc.. bo znowu to samo.. owu mozesz miec 16-17dc wiec prog robilabys 3-4 dni po owu.. za szybko :) Dupek w przeciwienstwie do luteiny nie podnosi temp i nie wykrywa sie w badaniach, bo jest syntetyczny :) Lutka by podniosla temp :)

duphaston na uregulowanie cykli, ponieważ wcześniejsze miałam nawet i po 54 dni.
W tym cyklu śluz płodny pojawił się już w 13dc, dziś 17dc i jest już mniej rozciągliwy. Wszystko wskazuje na to że jestem po owu,testów nie robiłam, bo za każdym razem wychodziły mi negatywy, więc ile można...
Planowałam zacząć brać dupka w 20 DC, byłaby wtedy szansa że nawet jeśli owu była później to jej dupek nie przyblokuje

duphaston na uregulowanie cykli, ponieważ wcześniejsze miałam nawet i po 54 dni.
W tym cyklu śluz płodny pojawił się już w 13dc, dziś 17dc i jest już mniej rozciągliwy. Wszystko wskazuje na to że jestem po owu,testów nie robiłam, bo za każdym razem wychodziły mi negatywy, więc ile można...
Planowałam zacząć brać dupka w 20 DC, byłaby wtedy szansa że nawet jeśli owu była później to jej dupek nie przyblokuje
badasz szyjke ? temp ? wykres :p ?
Jezeli mowisz, ze sluz sie zmienia.. to ostatni dzien dzien sluzu typu plodnego jest dniem po owu.
Roznie lekarze podchodza do tego dupka, jedni mowia, ze nie blokuje inni, ze blokuje ;)

badasz szyjke ? temp ? wykres :p ?
Jezeli mowisz, ze sluz sie zmienia.. to ostatni dzien dzien sluzu typu plodnego jest dniem po owu.
Roznie lekarze podchodza do tego dupka, jedni mowia, ze nie blokuje inni, ze blokuje ;)

Na początku starań badałam, ale po blisko dwóch latach starań stwierdziłam że takie codzienne badanie i mierzenie temperatury za bardzo mnie nakręca. Co miesiąc miałam nadzieję, ze to ten cykl, ze teraz się na pewno uda. I za każdym razem gdy dostałam okres były łzy i wielkie rozczarowanie.
Zmieniłam lekarza, próbowałam podpytać go o działanie dupastonu. Tak samo jak i poprzednik, obecny twierdzi że duphaston nie hamuje owu. A ja dalej nie wiem co w tej kwestii sadzić.
Zaczęłam pić wiesiołka i biorę maca. Może to też wpłynęło na ten śluz. Teraz będę raczyć się migdalami, ananasami i morelami. Może cud się wreszcie stanie.

Na początku starań badałam, ale po blisko dwóch latach starań stwierdziłam że takie codzienne badanie i mierzenie temperatury za bardzo mnie nakręca. Co miesiąc miałam nadzieję, ze to ten cykl, ze teraz się na pewno uda. I za każdym razem gdy dostałam okres były łzy i wielkie rozczarowanie.
Zmieniłam lekarza, próbowałam podpytać go o działanie dupastonu. Tak samo jak i poprzednik, obecny twierdzi że duphaston nie hamuje owu. A ja dalej nie wiem co w tej kwestii sadzić.
Zaczęłam pić wiesiołka i biorę maca. Może to też wpłynęło na ten śluz. Teraz będę raczyć się migdalami, ananasami i morelami. Może cud się wreszcie stanie.
Na pewno bierz dupka jak lekarz przykazal, szkoda marnowac cyklu, jak ma sie rozjechac ;)

reklama
Dziewczyny używacie jakieś fajne apki do obserwacji cyklu itd? Ja jestem na razie na femometer, ale to dlatego że mam od nich temometr i temp się sama wpisuje po ściągnięciu z termometra

Do góry