reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki - II połowa 2020 roku

O to miałaś taka ma wypasie robiona ;)
Ja będę miała robiona taka zwykłą i na USG będzie widać czy jajowody drożne.
Mój lekarz stwierdził że jak będą jakieś nieprawidłowości to jest szansa od razu je wyciąć/usunąć laparoskopowo. A ta metoda przez pochwe jest mniej inwazyjna ale jeśli wyjdzie coś nie tak to i tak trzeba robić laparoskopie bo ona tylko pokaże czy są drozne czy nie jajowody. No i tak jak piszą dziewczyny ta przez pochwe niezbyt przyjemna a laparoskopia jest w znieczuleniu ogólnym więc nic nie czujesz. W obecnych czasach (korona) wybrałabym jednak badanie przez pochwe bo nie jest potrzebna hospitalizacja i po zabiegu można iść do domu.

reklama
Dziewczyny mam pytanie odnośnie badań. Myślicie ze najpierw powinno się zrobić badanie nasienia a dopiero drożność jajowodów ? Dodam ze miałam wyrostek a czytałam ze to tez może być przyczyna nie drożności ?
Oczywiście że tak! Przede wszystkim badanie nasienia jest tańsze i nie jest tak inwazyjne jak HSG.

Mnie brzuch trochę boli ale tylko jak siedzę o nic nie robię. Jak jestem zajeta to tego nie czuje. Możliwe że doszukuje się objawów sama haha u mnie 6dpo.
a nie ja w domu mam co robić, zdalnie pracuję,zdalnie uczymy się także na nudę nie narzekam 😅 A co do tych objawów to chyba każda z Nas ich szuka :D tylko nigdy mnie tak nie bolało i dziwne to jest chodzi o to :)

Mój lekarz stwierdził że jak będą jakieś nieprawidłowości to jest szansa od razu je wyciąć/usunąć laparoskopowo. A ta metoda przez pochwe jest mniej inwazyjna ale jeśli wyjdzie coś nie tak to i tak trzeba robić laparoskopie bo ona tylko pokaże czy są drozne czy nie jajowody. No i tak jak piszą dziewczyny ta przez pochwe niezbyt przyjemna a laparoskopia jest w znieczuleniu ogólnym więc nic nie czujesz. W obecnych czasach (korona) wybrałabym jednak badanie przez pochwe bo nie jest potrzebna hospitalizacja i po zabiegu można iść do domu.
Masz rację 👍 chociaż hsg też trochę przepycha jajowody przez podanie samego kontrastu i na to liczę 😉

Mnie po owulce zawsze coś boli, a to jajniki albo plecy albo dół brzucha... Zaczęłam się zastanawiać czy to normalne czy może to objawy endometriozy czy coś... Już sama nie wiem... Człowiek głupieje jak nie wychodzi i zaczyna myślec, czy wszystko tam w środku ok itd. w końcu cesarka to poważna operacja i nieźle szkody mogła wyrządzić. Moja mama miała endometrioze po cięciu cesarskim i skończyło się na wycięciu trzonu macicy 🙄

Ps. Witam się w 1 DC ✌️👎

Dziewczyny może głupie pytanie 🤦‍♀️ ale jak liczycie 1dpo albo 5dpo. Jeśli test wyjdzie pozytywny i przyjmijmy ze po 24 h będzie owu, to po uplywie tych 24 godzin dopiero odliczacie dni od owu?  bo przecież może być w ciągu 2 dni owulacja od testu.

reklama
Dziewczyny może głupie pytanie 🤦‍♀️ ale jak liczycie 1dpo albo 5dpo. Jeśli test wyjdzie pozytywny i przyjmijmy ze po 24 h będzie owu, to po uplywie tych 24 godzin dopiero odliczacie dni od owu?  bo przecież może być w ciągu 2 dni owulacja od testu.
Ja liczę owulację dzień po teście owu pozytywnym, a kolejny dzień to 1 dpo. :)

Do góry