reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Staraczki grudniowe 2012

reklama
No matko kochana One testują sobie przed terminem @ :szok:

Ja muszę bo biorę Dupka niestety i muszę zrobić test zanim go odstawię. W sumie Gin nie powiedział, kiedy robić ten test, powiedział tylko: "jak zajdę to mam go brać dalej i przyjść jak najszybciej".

Anulka_ szn -cała prawda. Ja też miałam stresa z tą tarczycą. Przed starankami poszłam na ogólne badania rutynowe, ale zaznaczyłam lekarce rodzinnej, że to są badania pod kątem staranek. TSH wyszło mi 5,3! Natychmiast dostałam skierowanie do endokrynologa bo mogą być problemy...a on kazał mi powtórzyć badanie w innym laboratorium i zrobić przeciwciała.
Przeciwciała wyszły ale w normie, więc powiedział, że nie mam autoimmunologicznej choroby tarczycy.
Tsh wyszło tym razem 2,5, powiedział, że to nie koliduje ze staraniami i jak zajdę to mam zrobić badanie jeszcze raz i jak przekroczy te 2,5 to mam znowu przyjść. Powiedz mi tylko bo pewnie więcej wiesz, czy TSH 2,5 napewno nie wpływa na staranka?

Moja ginekolog powiedziała,że do starań muszę mieć TSH poniżej 2 bo mi nie pozwoli na starania. Zaczynałam z wynikiem 4,73 ... po miesiącu miałam 1,91 ;-) teraz robiłam TSH i mam 1,96 ... Ale jest dobrze. AntyTPO nie mam nic :) wynik 0.00

To już sama nie wiem... W listopadzie bardzo się tym stresowałam, poszłam do jednego z lepszych lekarzy edno, powiedział, że 2,5 to dobry wynik i nie koliduje ze staraniami ale jak zajdę to poda mi lek bo napewno TSH wzrośnie. Oczywiście na forach czytałam różne informacje, wiele razy sprzeczne.. A z tymi Anty TPo to już w ogóle zgłupiałam bo w internecie piszą, że już samo pojawienie się przeciwciał jest niedobre a lekarz powiedział, że nieprawda, jeśli są w normie to znaczy, że nie ma żadnej choroby, np. Hashimoto. Kazał się nie stresować i zaczynać staranka...

Nanncy 2,5 to jest za dużo. TSH powinno być poniżej 2,0 tak jak mówi butterka.

Dodam, że to był lekarz endokrynolog-ginekolog :szok: No chyba nie mówiłby głupot... Rodzina to już się śmieje ze mnie bo latam po lekarzach, oni mi mówią, że jest okej a ja zawsze podważam to co mówią...

No mi mój endo powiedział że norma przy starankach to miedzy 1,00 a 2,00. I jak tylko zajdę to odrazu do niego zadzwonić i przyjechać z badaniami żeby wszystkie hormony badać bo w ciąży lubią szaleć. A przy wysokim TSH istnieje duże prawdopodobieństwo poronienia albo wad wrodzonych płodu.

Nanncy ja wiem ze swojego doswiaczenia że taki dwupak lekarzy o jednej specjalizacji jest do d**y bo mój poprzedni gin-endo takim się mianował a tyle wiedział o endokrynologii co liznął na studiach. Teraz mam osobno ginke i endo i jest o wiele lepiej.

Ostatnia edycja:
reklama
No mi mój endo powiedział że norma przy starankach to miedzy 1,00 a 2,00. I jak tylko zajdę to odrazu do niego zadzwonić i przyjechać z badaniami żeby wszystkie hormony badać bo w ciąży lubią szaleć. A przy wysokim TSH istnieje duże prawdopodobieństwo poronienia albo wad wrodzonych płodu.

Ta tzw. "norma przy staraniach" myślę, że dotyczy po prostu poziomu hormonów, które byłyby najlepsze dla zdrowia dziecka. Mój z kolei powiedział, że do 2,5 to jest okej przy staraniach i również mam przyjechać odrazu jeśli tylko zajdę. Wiem też jakie mogą być powikłania itd...
Pytanie moje tylko brzmi: "czy TSh 2,5 ma wpływ na samo zajście w ciążę?" bo mój endo powiedział, że nie i ginekolog potwierdził to samo :eek:

Do góry