reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

Hej hej [emoji3526]meldujemy dziś 7 miesięcy [emoji3590][emoji3590]
Daga w ostatnich dniach opanowała raczkowanie, siada sama, nawija nadal jak nakręcona, podciągnąć się żeby wstać coraz częściej próbuje więc teraz zaczyna robić się ciekawie [emoji85]

Dalej jest raczej z tych mniejszych dzieciaków ale za to jaka sprytna z niej bestia [emoji3526]
IMG_20200103_102533.jpeg
IMG_20200103_102604.jpeg
IMG_20200101_114629_801.jpeg

reklama
Hej hej [emoji3526]meldujemy dziś 7 miesięcy [emoji3590][emoji3590]
Daga w ostatnich dniach opanowała raczkowanie, siada sama, nawija nadal jak nakręcona, podciągnąć się żeby wstać coraz częściej próbuje więc teraz zaczyna robić się ciekawie [emoji85]

Dalej jest raczej z tych mniejszych dzieciaków ale za to jaka sprytna z niej bestia [emoji3526]Zobacz załącznik 1063617Zobacz załącznik 1063618Zobacz załącznik 1063619
Zazdroszczę tego raczkowania może moje ręce by się uwolniły [emoji14]
Śliczna dziewczynka :* ja zawsze byłam drobna i tak mi zostało nie traktuje tego w kategorii "wad", a wręcz przeciwnie [emoji14] ile mała waży ?

Zazdroszczę tego raczkowania może moje ręce by się uwolniły [emoji14]
Śliczna dziewczynka :* ja zawsze byłam drobna i tak mi zostało nie traktuje tego w kategorii "wad", a wręcz przeciwnie [emoji14] ile mała waży ?
Nie wiem dokładnie bo miesiąc temu była wazona, w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie to się okaże [emoji6]waga w domu pokazuje że jakieś 7200[emoji6]

A ja to zazdroszczę tych mniej mobilnych dzieciaków bo teraz to się dopiero jazda zaczyna, oczy trzeba mieć dookoła głowy [emoji51][emoji12]

Nie wiem dokładnie bo miesiąc temu była wazona, w przyszłym tygodniu idziemy na szczepienie to się okaże [emoji6]waga w domu pokazuje że jakieś 7200[emoji6]

A ja to zazdroszczę tych mniej mobilnych dzieciaków bo teraz to się dopiero jazda zaczyna, oczy trzeba mieć dookoła głowy [emoji51][emoji12]
Moja na 8 miesiecy wazyla okolo 7500 :)
Poki dziecko lezy to jest spokoj :p
Moja juz zaczyna sie wspinac po lozeczku do gory :/ , na podloge jak puszcze to jest maraton od choinki przez gniazdka do psich misek. To sie dopiero trzeba nazginac.

I wiecie co, zauwazylam ze robi sie 'zlosliwa' rozumie jak mowie nie wolno, usmiecha sie szyderczo i wioo. Placze, wymusza krzykiem turla sie i wali rekami o podloge jak nie pozwalam. Szarpie za wlosy, gryzie. Szok takie male, a juz po swojemu musi być :p robi papa, przybija piatke i daje nosa do noski noski haha juz widac, ze kumate bardziej. I coraz bardziej mi sie to podoba, teraz juz wiem, ze male lezace laleczki sa super, ale takie juz komunikatywne o niebo fajniej.

Igor waży jakieś 6,5 kg a 14 stycznia będzie miał 7 msc

Przy tych wagach które podajecie nasuwa mi się głupie pytanie... Mój mały na 8 tygodni (ostatnie szczepienie i ważenie) miał blisko 5,5kg (urodził się z 3420), czyli że jest grubaskiem, czy może dzieci w późniejszym czasie przybierają mniej na wadze? Lekarka mówiła że ładnie przybiera bo pewnie jest na piersi, a jak powiedziałam że na mm to nagle stwierdziła że za dużo waży i pewnie przekarmiam...

@Sarinak dzieci na początku przybieraja naprawdę sporo. Moj Filip w szpitalu w jedna dobe przybral 100g na cycku tylko. Mial spadek i potem 100gramowe odbicie. Przybieral po 400-450g na tydzien wiec grubo ponad te ksiazkowe normy. Ale z wiekiem zaczzyna sie hamowanie takiego przybierania. Mielismy nawet maly przestoj. Teraz przybieral 200-250g w 2 lub 3 tygodnie. Wg naszej wagi ma 10kg ale sprawdzimy na szczepieniu bo musimy się umówić na meningokoki.

Sugeruj sie siatka centylowa. Jeśli dziecko nie ma duzych spadkow skokow to jest ok. Bo sa dzieci np na 50 centylu i taki nagly spadek do 10 czy 3 centyla moze budzic juz niepokoj.

Przy tych wagach które podajecie nasuwa mi się głupie pytanie... Mój mały na 8 tygodni (ostatnie szczepienie i ważenie) miał blisko 5,5kg (urodził się z 3420), czyli że jest grubaskiem, czy może dzieci w późniejszym czasie przybierają mniej na wadze? Lekarka mówiła że ładnie przybiera bo pewnie jest na piersi, a jak powiedziałam że na mm to nagle stwierdziła że za dużo waży i pewnie przekarmiam...
Kilogram miesięcznie jest optymalnie. Ale staly tekst, kazde dziecko inne. A ile na dobe je mm ?

reklama
@liczba jakieś 5-6 razy na dobę, ale ilościowo od 60-150, dwa razy zdarzyło się 180, raz poszalal i 210, zależy od dnia. Zazwyczaj robię na 120, jak zostaje to nie zmuszam, a czasem "wiem", że akurat więcej będzie jadł (zazwyczaj na wieczór albo jak wcześniej wciągnął mało lub dużo ulał). W dzień je co 3-4 godziny, w nocy daje matce spać bo od 20-21 do tej 7, czasem 8 przesypia. Muszę go zmierzyć, to go na siatkach centylowych poszukam:)

Do góry