reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

My po wizycie pediatry. Maly pięknie ssal nie zaprezentowal swoich wydziwian. Ale powiedzialam ze mu tak smiesznie zuchwa przeskakuje. Zbadala i mowi ze moze lekko wiotka jest ale u nas genetyczna jest wiotkosc.. Ja mam wiotki staw barkowy i biodrowy, brat barkowy a Jula skokowy. Ale bardziej obstawia ze wydziwia i kombinuje i moze byc chwilowe. Wedzidelko ma prawidlowe pieknie chwyta i ssie i mleko slychac jak leci. Zacisniemy zeby i przetrwamy.szczepienie przesunięte o 2 tyg bo pediatry nie będzie na 28.06 i tu tez mam metlik bo chyba jednak chce skojarzone 5w1 ale w nich pneumokoki sa marki prevanar a jest seria po ktorej odnotowano zgon, zapalenie opon mozgowych i duzo innych.. Chcialabym synflorix a on znow jest w tych na nfz i nie wiem czy moge zrobic 5w1 i pneumokoki te z nfz.
Maly wazy 4600 wiec w tydzien przybral 280g.

reklama
Ja nie szczepiłam na pneumokoki żadnego z chłopców. Nie wiem czy teraz sie zdecydujemy na ta szczepionkę. I tez zawsze brałam 5w1.

Dziewczyny skoro jest w obowiązkowym kalendarzu szczepień już teraz to trzeba :) ale jest darmowe. Nie trzeba płacić tak jak kiedyś. Maja niby pierwsza dawkę miała ta 'felerna'. Afera wyszła po tym już jak była zaszczepiona. Żadnych skutków ubocznych nie było. A ona wcześniak.
Jest w kalendarzu szczepień i z tego co widziałam u znajomych jest obowiązkowe właśnie ;) ale może niech się wyowidza dziewczyny bardziej ogarnięte w temacie :)
A trzeba na to szczepić? Na te pneumo? Mogę tego odmówić?
Nie mam pojecia ale pediatra mowila nam ze dzieciaki ogolnie nie lubią tej szczepionki.. Boli zdarzają sie czesto stany podgoraczkowe itp. Ja chce zaszczepić ale tylko i wylacznie tą synflorix.

Hejka :))
Jak was tak podczytuje to normalnie zaczynam się bać ;p
Ja chcę wstępnie kupić laktator ręczny, nie wiem jak to u nas będzie z tym karmieniem dlatego nie ukrywam szkoda mi od razu 300 zł na elektryczny...
Jak to któraś napisała im człowiek więcej czytaj tym jest chyba gorzej ;p
Ja to w ogóle mam setki pytań, a wczoraj byłam na tych warsztatach bezpieczny maluch i powiem wam, że jak pokazywał ten ratownik pierwszą pomoc to myślę, że ja i tak bym na tyle spanikowała, że nie zrobiłabym chyba nic :/ jak opowiadał o tym bezdechu, o zachłyśnięciu o matulo głowa pełna!...
O tych fotelikach jak prawidłowo dobrać do samochodu itd uwierzcie, że przy pierwszej ciąży wszystko trafia do głowy podwójnie, a mózg jeszcze dokłada swoje wyobrażenie ;p
Mój mąż oczywiście sprowadza mnie na ziemię i zasób mojego portfela bo inaczej kupiłabym wszystko [emoji23]

Dziewczyny skoro jest w obowiązkowym kalendarzu szczepień już teraz to trzeba :) ale jest darmowe. Nie trzeba płacić tak jak kiedyś. Maja niby pierwsza dawkę miała ta 'felerna'. Afera wyszła po tym już jak była zaszczepiona. Żadnych skutków ubocznych nie było. A ona wcześniak.
Widzisz to mialyscie duzo szczescia ale ja z ta wiedzą nie zamierzam juz ryzykowac wadliwych prevanarow.
Nie wybaczylabym sobie gdyby cos sie stało. W waszym przypadku tylko sie cieszyc i dziekowac że wszystko dobrze sie skonczylo.

reklama
A co do szczepień nie wiem sama jaką decyzję podejmę, z jednej strony myślę, że my byliśmy szczepieni tymi na NFZ i jest ok, może nie ma co wymyślać ? Ilość wkłuć do mnie nie przemawia więc musiałyby tu zadziałać inne czynniki, po godzinie dziecko zapomni, że miało 3 wkłucia zamiast 1, a o tych skojarzonych też różne są opinie, jedyne co zastanowiła bym się nad tą wersją 5w1, ale u nas podobno nigdzie nie ma...

Do góry