reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

Też mam używana Medele! Kupiona okazyjnie, jeszcze na gwarancji (19.11.18 zakup w sklepie, ja ją odkupilam w styczniu/lutym). I tak jak @KatiNails pisze - część akcesoriów można wygotować, część można wymienić na nowe. Ja kupiłam cały wymienny zestaw w sklepie Malter: smoczki, butelkę, lejek, wężyk i te gumki. Wychodzę z założenia, że jak się nie przyda to odsprzedam, albo zostawię dla dziecka nr 2. Ten sprzęt nie tanieje. Wiem, że mamaginekolog odradza używane laktatory, ale dopóki nie zostanie zalany silniczek, to raczej nie ma szansy żeby tam byly jakieś bakterie/wirusy

Dokładnie z tego samego założenia wychodzę. A sprzęt niestety nie należy do tanich. Mi szkoda tyle wydawać na laktator. 600 zł to dla mnie dużo kasy akurat.

reklama
Mamy właśnie Citi, on jest bez bazy, ma chyba 4/5 gwiazdek bo jest zapinany na pasy, ale w naszym aucie super sztywno siedzi, porównywaliśmy z takim na bazę i oba zapięte tak samo sztywno siedziały (na ile dało się je sprawdzić bez uszkadzania). Jest ultralekki, lżejszy jest tylko Avionaut, którego styropianowopodobna konstrukcja mnie akurat nie przekonała. Jest tani ale nie wydaje mi się mniejszy od innych dla noworodków, gdy mała wyrośnie to trudno, taki los 1 fotelika, z drugiej strony jeśli będzie bezwypadkowy (i nie bedzie uderzony, czy nam nie wypadnie) a ja dorobię się 2 dziecka w krótkim czasie to chyba nie będę inwestowała w nowy. I zgadzam się z dziewczynami - do fotelika dziecko najlepiej wpinać w kombinezonie przeznaczonym do fotelika (z dziurkami na pasy), producenci ostrzegają, że fotelik nie spełni swojej funkcji gdy dziecko będzie wpięte w kurtce. Wybór fotelików jest ogromny, jeśli masz duży budżet i chcesz maksymalnej ochrony to pewnie te 1500 na fotelik z bazą trzeba wydać, myśmy stwierdzili że pół gwiazdki czy 1 nie jest warte 1000 zł, bo 4 gwiazdki to też bezpieczny fotelik.
Bez bazy bo nie mam Isofixa w aucie ;)
Raczej myślę o kwocie jakieś 500-600 zł na fotelik, zainwestować wolałabym już w ten drugi w którym pojeździ trochę czasu, a w tym pewnie nawet nie rok :)

Raczej myślę o kwocie jakieś 500-600 zł na fotelik, zainwestować wolałabym już w ten drugi w którym pojeździ trochę czasu, a w tym pewnie nawet nie rok :)
My niestety w tym aucie też bez izofix.
Majka jeździ na razie w maxi Cosi pebble.
Niby ma 8 kg, fotelik do 13, ale ona długa jak na swoje gabaryty i nogi wystawac zaczynają :/
Myślę max do roku kupimy nowe auto - pewnie smax. I tam już kupimy porządne dwa foteliki dobrane w specjalnym sklepie pod ten model samochodu

My niestety w tym aucie też bez izofix.
Majka jeździ na razie w maxi Cosi pebble.
Niby ma 8 kg, fotelik do 13, ale ona długa jak na swoje gabaryty i nogi wystawac zaczynają :/
Myślę max do roku kupimy nowe auto - pewnie smax. I tam już kupimy porządne dwa foteliki dobrane w specjalnym sklepie pod ten model samochodu
Ja też raczej spojrzę na maxi Cosi :) a później będę się rozglądać :)

A jakieś opinie na temat Cybex Aton 5? Widzę, że testy ma dobre :) jeśli dobrze rzuciło mi się w oczy to jest ciężki tak ? Ja mieszkam w domu więc kwestia z auta do domu raczej nie powinna stanowić problemu chyba, że jest naprawdę ciężki [emoji14]

Też myślę że drugi może być lepszy, jak już pojeździmy trochę tym Citi to napisze jak się sprawdza na co dzien ;)

A jakieś opinie na temat Cybex Aton 5? Widzę, że testy ma dobre :) jeśli dobrze rzuciło mi się w oczy to jest ciężki tak ? Ja mieszkam w domu więc kwestia z auta do domu raczej nie powinna stanowić problemu chyba, że jest naprawdę ciężki [emoji14]

Ja rozwazalam cybex aton M i-size bo aton 5 nie ma testow. Sprawdz sobie na foteliki.info testy jakie są na każdy fotelik. I aton 5waży 4,8kg to jest moim zdaniem dużo jak dodajemy wagę malucha takiego starszego trochę.
Maxi cosi CabrioFix może rozważ. On ma dobry aktualny test oraz waży 3,5kg jakos tak. Oczywiście najlepiej jest pojechać do sklepu i przymierzyć do auta. Ale rozeznanie warto mieć. Miałam dla dwójki pierwszych dzieci MC CabrioFix i byłam zadowolona. Średnio ciężki i dużo miejsca w środku.

KatieNails ale przecież wystające nogi z fotelika to nie problem. Dzieciaki itak sobie z tym radzą. Ważne aby głowa nie wystawała poza fotelik [emoji846]

reklama
Potwierdzam nie jest ciezki maxi cosi cabriofix. Nam przypadl do gustu. co prawda do poprzedniego auta z baza sie ledwo miescil ale kupowalismy inne i w tym jest elegancko z miejscem.

dziewczyny nie trzeba miec isofixa do np. maxi cosi. moja baza easyfix ma mozliwosc zapiecia jej pasami. i wtedy dalej masz komfort uzytkowania bo baza na stale zostaje w samochodzie a tylko nosidlo wpinasz i wypinasz bez platania się pasami.

Do góry