reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Staraczki 2018/2019/2020 - Udało się! :)

reklama
Apap jest najbezpieczniejszy przez cała ciaze. To sam paracetamol. Polopiryna nie. :)
skorzystam z okazji ze jestes;p a co powiesz o Manti?
bralaam go w pierwszej ciazy.. w tej poradzilam sobie jak dotad mlekiem zimnym i 1 listkiem rennie.
ale on mi strasznie nie smakuje.
kupilam w aptece manti to sa pastylki do żucia..
zapytalam farmaceutki czy moge go w ciazy.. powiedziala ze tak..
a jak odchodzilam to powiedziala zebym tylko nie przesadzila.. spytalam co ma na mysli bo ja potrzebuje tylko na noc 1 doraźnie...
to burknela mi pod nosem.. tak tak doraźnie... i odeszla..
zglupialam.. i w ten oto sposob lezy nie otwarty bo boje sie wziac :p

na czym polega roznica tych 2 lekow? w rennie jest napisane ze mozna stosowac w ciazy.. przy manti jest napisane ze cyt. "Stosowanie produktu leczniczego Manti przez kobiety w ciąży wymaga bezwzględnej konsultacji z lekarzem i możliwe jest tylko wtedy, kiedy korzyści przeważają nad ryzykiem. Stosowanie produktu leczniczego Manti podczas karmienia piersią nie jest zalecane, gdyż nie wiadomo, czy leki zobojętniające kwas solny w żołądku przenikają do mleka matki. Nie jest znany wpływ wodorotlenku glinu, wodorotlenku magnezu oraz symetykonu na płodność u ludzi. "

skorzystam z okazji ze jestes;p a co powiesz o Manti?
bralaam go w pierwszej ciazy.. w tej poradzilam sobie jak dotad mlekiem zimnym i 1 listkiem rennie.
ale on mi strasznie nie smakuje.
kupilam w aptece manti to sa pastylki do żucia..
zapytalam farmaceutki czy moge go w ciazy.. powiedziala ze tak..
a jak odchodzilam to powiedziala zebym tylko nie przesadzila.. spytalam co ma na mysli bo ja potrzebuje tylko na noc 1 doraźnie...
to burknela mi pod nosem.. tak tak doraźnie... i odeszla..
zglupialam.. i w ten oto sposob lezy nie otwarty bo boje sie wziac [emoji14]

na czym polega roznica tych 2 lekow? w rennie jest napisane ze mozna stosowac w ciazy.. przy manti jest napisane ze cyt. "Stosowanie produktu leczniczego Manti przez kobiety w ciąży wymaga bezwzględnej konsultacji z lekarzem i możliwe jest tylko wtedy, kiedy korzyści przeważają nad ryzykiem. Stosowanie produktu leczniczego Manti podczas karmienia piersią nie jest zalecane, gdyż nie wiadomo, czy leki zobojętniające kwas solny w żołądku przenikają do mleka matki. Nie jest znany wpływ wodorotlenku glinu, wodorotlenku magnezu oraz symetykonu na płodność u ludzi. "
Roznica polega na tym, że w tych preparatach sa rozne subctancje. Oba leki mają podobne dzialanie, ale inne składniki. Niby sie mowi, ze rennie jest bezpieczniejsze dla ciężarnych, ale lekarze mati rowniez polecają. Spokojnie mozesz brać to, co Ci bardziej odpowiada. Zasada jest taka, zeby nie naduzywac, nie przekraczac dawek dobowych i tyle. Nic złego się nie stanie, sama brałam manti :)

Moje dzisiejsze łupy:
IMG_3343.JPG

Dziewczyny, a na jakie foteliki się zdecydowałyście ? Ja oglądałam bodajże maxi Cosi Citi, ale nie wiem czy to jest ok czy słaby :/ wiem tylko tyle żeby nie kupować tych z zestawów a tak to czarna magia i chciałabym żeby był w miarę pojemny bo szwagierka miała be safe i pamiętam, że mały miał 5 msc i w kurtce zimowej ledwo go tam wpychała i jak miał z 7 msc musiała kupić mu już taki siedzący
Mamy właśnie Citi, on jest bez bazy, ma chyba 4/5 gwiazdek bo jest zapinany na pasy, ale w naszym aucie super sztywno siedzi, porównywaliśmy z takim na bazę i oba zapięte tak samo sztywno siedziały (na ile dało się je sprawdzić bez uszkadzania). Jest ultralekki, lżejszy jest tylko Avionaut, którego styropianowopodobna konstrukcja mnie akurat nie przekonała. Jest tani ale nie wydaje mi się mniejszy od innych dla noworodków, gdy mała wyrośnie to trudno, taki los 1 fotelika, z drugiej strony jeśli będzie bezwypadkowy (i nie bedzie uderzony, czy nam nie wypadnie) a ja dorobię się 2 dziecka w krótkim czasie to chyba nie będę inwestowała w nowy. I zgadzam się z dziewczynami - do fotelika dziecko najlepiej wpinać w kombinezonie przeznaczonym do fotelika (z dziurkami na pasy), producenci ostrzegają, że fotelik nie spełni swojej funkcji gdy dziecko będzie wpięte w kurtce. Wybór fotelików jest ogromny, jeśli masz duży budżet i chcesz maksymalnej ochrony to pewnie te 1500 na fotelik z bazą trzeba wydać, myśmy stwierdzili że pół gwiazdki czy 1 nie jest warte 1000 zł, bo 4 gwiazdki to też bezpieczny fotelik.

Dziewczyny, a na jakie foteliki się zdecydowałyście ? Ja oglądałam bodajże maxi Cosi Citi, ale nie wiem czy to jest ok czy słaby :/ wiem tylko tyle żeby nie kupować tych z zestawów a tak to czarna magia i chciałabym żeby był w miarę pojemny bo szwagierka miała be safe i pamiętam, że mały miał 5 msc i w kurtce zimowej ledwo go tam wpychała i jak miał z 7 msc musiała kupić mu już taki siedzący
Jak już ktoś pisał. Dzieci do auta bez duchowych kurtek. Bez kapturow. Ja to w bluzie czy w kurtce. Bo kurtka to za duże luzy i nie dociągniesz dobrze pasów. Dziecko może wypaść podczas kolizji. Kaptury to głowa odbija od oparcia i leci w dół jak dziecko zasypia. Też źle. Choc widzialam besafe i rzwczywiscie te pierwsze sa malusie.
Ja kupiłam Concord Air Safe. Szukałam takiego żeby miał dobry wynik testu bez bazy, ale był lekki. Bo cala ciaze myślałam że kupię cybexa ale one mega ciężkie. Cięższe niż Maxi Cosi Cabriofix który miałam dla chłopców. Dlatego padło na Concord bo jest najlżejszy zaraz za Avionaut Pixel (ale tu testy są tylko z bazą, a ja nie kupuje bazy.
Ale cudne lamy [emoji2956]
Bralabym. Ja to mam mętlik w głowie odnośnie ubranek bo mam chłopców z jesieni. To wiadomo że większość ciepłe. A teraz termin maj. I boje sie przesadzic z czymkolwiek bompotwm zostana mi tw pieknosci nawet nie uzyte. Najwyżej bada szybko kupować wiecej.

Malina apropo CabrioFixa to czytałam przy poszukiwaniach wyniki na foteliki.info i tam jest wyraźnie napisane że MC CabrioFix miał nowy test w 2018 roku bez bazy z wynikiem 4 lub 5 gwiazdek, zapomniałam ile.

Dziękuję kochana za pomoc. Troszkę zbilam sokiem z malin. Krew już mi się puściła z gardła takie mam poranione. Kupiłam dzisiaj lody śmietankowe i tak trochę usmiezyly ból. Apapu na razie nie brałam bo nie podskoczyla temperatura jak wtedy. Zaraz kładę się spać ale się umecze masakra [emoji25][emoji25]

Dziękuję kochana za pomoc. Troszkę zbilam sokiem z malin. Krew już mi się puściła z gardła takie mam poranione. Kupiłam dzisiaj lody śmietankowe i tak trochę usmiezyly ból. Apapu na razie nie brałam bo nie podskoczyla temperatura jak wtedy. Zaraz kładę się spać ale się umecze masakra [emoji25][emoji25]
Spokojnie na gardło możesz stosowac hascosept/uniben/tantum verde. ;)

reklama
Jak już ktoś pisał. Dzieci do auta bez duchowych kurtek. Bez kapturow. Ja to w bluzie czy w kurtce. Bo kurtka to za duże luzy i nie dociągniesz dobrze pasów. Dziecko może wypaść podczas kolizji. Kaptury to głowa odbija od oparcia i leci w dół jak dziecko zasypia. Też źle. Choc widzialam besafe i rzwczywiscie te pierwsze sa malusie.
Ja kupiłam Concord Air Safe. Szukałam takiego żeby miał dobry wynik testu bez bazy, ale był lekki. Bo cala ciaze myślałam że kupię cybexa ale one mega ciężkie. Cięższe niż Maxi Cosi Cabriofix który miałam dla chłopców. Dlatego padło na Concord bo jest najlżejszy zaraz za Avionaut Pixel (ale tu testy są tylko z bazą, a ja nie kupuje bazy. Ale cudne lamy [emoji2956]
Bralabym. Ja to mam mętlik w głowie odnośnie ubranek bo mam chłopców z jesieni. To wiadomo że większość ciepłe. A teraz termin maj. I boje sie przesadzic z czymkolwiek bompotwm zostana mi tw pieknosci nawet nie uzyte. Najwyżej bada szybko kupować wiecej.

Malina apropo CabrioFixa to czytałam przy poszukiwaniach wyniki na foteliki.info i tam jest wyraźnie napisane że MC CabrioFix miał nowy test w 2018 roku bez bazy z wynikiem 4 lub 5 gwiazdek, zapomniałam ile.
Ooooo to mnie pocieszylas. Ja mam z baza msxi cosi easyfix.

Do góry