reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Socjalne - urlopy, świadczenia, becikowe, dodatki, żłobek

Widze ...ze AGA jest jak burza :-p...nawet nie da mi okazji posprzatac i opierniczyc :-D:-D:-D...

Nooo i co ???? Teraz same widzicie ....ze piszecie w zlym watku ...a Wam sie wydaje ,ze my nie mamy co robic :-p

reklama
o dzizeeees, to jeszcze tyle? :|
mi powiedzieli, że okres zasiłkowy zaczyna się w listopadzie i wtedy dostane zwrot od sierpnia, kolejne becikowe i już właściwy zasiłek.
czyli w skrócie...czekam na hajs i kupuje maclarena :D

Nimfi ten tysiąc też dostałam bez zaświadczenia :tak:

nimfii ja też dostałam ten tysiąc bez zaświadczenia.:tak: razem miałam 2000 zł becikowego.

tego zaświadczenia o którym piszesz nie powinni od Ciebie żądać dlatego, że Ty w ciąży byłaś w 2008 roku, a urodziłaś w lutym, a wtedy ten przepis jeszcze nie obowiązywał.
powinni Ci wypłacić te 1000 zł na starych zasadach.

Obowiązek potwierdzenia opieki medycznej nad kobietą w ciąży jest stosowany dopiero od 1 listopada 2009 roku. Dopiero od tego terminu lekarze wystawiają ciężarnym zaświadczenia o opiece zdrowotnej.

Ostatnia edycja:
Nimfi ten tysiąc też dostałam bez zaświadczenia :tak:

nimfii ja też dostałam ten tysiąc bez zaświadczenia.:tak: razem miałam 2000 zł becikowego.

tego zaświadczenia o którym piszesz nie powinni od Ciebie żądać dlatego, że Ty w ciąży byłaś w 2008 roku, a urodziłaś w lutym, a wtedy ten przepis jeszcze nie obowiązywał.
powinni Ci wypłacić te 1000 zł na starych zasadach.

Obowiązek potwierdzenia opieki medycznej nad kobietą w ciąży jest stosowany dopiero od 1 listopada 2009 roku. Dopiero od tego terminu lekarze wystawiają ciężarnym zaświadczenia o opiece zdrowotnej.

niby tak powinno byc, ale nie jest :no:

Gdybym zebrala sie do Urzedu przed 1 listopada to na starych zasadach by mi przyznala tą kase :-) ale musialam czekac na dokumenty z pracy i tak wyszlo ze poszlam 3 listopada do urzedu a tam mi mowia ze musze doniesc to zaswiadczenie :zawstydzona/y:
Jeszcze sie upewniala czy jak urodzilam w lutym to musze donoscic zaswiadczenie, ale okazuje sie ze tak jest. Teraz kazda mama musi to przynosci :no: Paranoja

Kochane na wątku mama u lekarza pisalyscie o zasiłku wychowawczym. Czy ktoras z Was sie orientuje czy mogloby mi sie to należec??? My z M jeszcze nie mamy slubu wiec wlasciwie wystepuje jako samotna Matka:))) Jestem zameldowana z M razem. Nie mam zadnych dochodów wiec wlasciwie moglabym to miec, ale z kolei M dobrze zarabia...czy to ma znaczenie????

to ja odpowiem dokładnie:
- możesz rozliczać swój dochód sama, ale musisz pominąć wtedy wpisywanie gdziekolwiek partnera i napisać przy pani urzędnik pismo, że wychowujesz dziecko samodzielnie, ale musisz też mieć sądownie zasądzone alimenty.
- dodatek dla samotnej matki należy się tylko matkom dzieci, których ojciec jest nieznany, nie uznał dziecka albo sąd oddalił pozew o alimenty.

Więc w skrócie monia jak po podzieleniu dochodu M przekraczacie próg to niestety nie należy ci się :-(

w ogóle te przepisy są dziwne, bo jak się rodzice dziecka dogadują bez sądu w sprawach finansowych, ale nie mieszkają razem to też się tej matce nic nie należy, bo nie można jej tego "progu dochodu" policzyć, bo a nóż widelec te 3 zł więcej będzie... ja już nie oceniam tego systemu, a po tym jak słucham, że nie wiadomo czy dostanę emeryturę to stwierdzam, że około 50-tki się o to pomartwie :sorry:

reklama
hej mamuśki nie przegapcie .Mężom należy się 7 dni urlopu tacierzyńskiego do ukończenia 1 roku dziecka .Mój akurat od jutra siedzi w domu na takowym.Korzystajcie!!!!

już się poprawiam:-D:-D

Ostatnia edycja:
Do góry