reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Dziewczyny z ty polskim ładem jest nieład. Podejrzewam, że jeszcze coś wymyślą.
Dzisiaj się nad tym zastanawiałam.
Generalnie ja rezygnuje z ulgi dla klasy średniej, bo chce pracować do końca marca, a nie wiadomo czy dotrwam, więc licząc tylko 3 miesiące przychodów to nie łapie się w przedział 68tys-133tys (rocznie) lub 5701-11141zl a jak nie zrezygnuję to w marcu jednorazowo łapie się w ten przedział i wtedy mi ta ulgę zastosują i będę ją musiała zwrócić przy rozliczeniu rocznym, bo żeby korzystać z tej ulgi musimy zarabiać jak w tym przedziale co podałam.
Natomiast druga sprawa to PIT-2 . Jeśli złoże to będą mi odliczać kwotę zmniejszająca podatek a wysokości 425zl, bo w tym roku kwota wolna od podatku to jest 30000zl, a ja nie zarobię w tym roku 30000zl przez 3 miesiące więc nie będę miała od czego odliczyć tej kwoty czyli wychodzi na to że nie składam PIT-2 i rezygnuje z ulgi dla klasy średniej. Tylko od razu jakbym to złożyła to będą wiedzieć że coś jest na rzeczy czyli że jestem w ciąży i chciałam poczekać z tą rezygnacja z ulgi dla klasy średniej do lutego . Natomiast waham się z tym Pit-2

reklama
Dziewczyny a jakie miałyście te plamienia?
Tez takie brunatne ?
Ja miałam od piątego tygodnia brunatne brazowe od razu pojechałam do lekarza przepisl mi duohaston 2x1 biorę w sumie do dziś a już mam 9+4 plamienia jesscze są ale nie codziennie i nie brazowe tylko czasem kawa z mlekiem lub żółte ale byłam wczoraj u lekarza mówiła że wszystko w porządku nie widzi nic niepokojącego a plamienia mogą się jeszcze pojawiac bo łożysko cały czas sie rozwija ;)

Czyli powinni mnie obejrzeć chociaż, najwyżej poczekam?
Nie wiem jak jest w Pl,ale ja jak pisałam byłam dwa dni temu na IP z plamieniami i mnie nie przyjęli.
Facet z i fromacji zadzwonił do lekarki,opisał sprawę i ona chciała mnie do telefonu.
Zebrała wywiad po czym stwierdziła,ze to nie jest sprawa wymagająca interwencji i zaleciła kontrole u ginekolog .
Nawet nie raczyła zejść na dół i mnie zbadać 🙈

Dziewczyny z ty polskim ładem jest nieład. Podejrzewam, że jeszcze coś wymyślą.
Dzisiaj się nad tym zastanawiałam.
Generalnie ja rezygnuje z ulgi dla klasy średniej, bo chce pracować do końca marca, a nie wiadomo czy dotrwam, więc licząc tylko 3 miesiące przychodów to nie łapie się w przedział 68tys-133tys (rocznie) lub 5701-11141zl a jak nie zrezygnuję to w marcu jednorazowo łapie się w ten przedział i wtedy mi ta ulgę zastosują i będę ją musiała zwrócić przy rozliczeniu rocznym, bo żeby korzystać z tej ulgi musimy zarabiać jak w tym przedziale co podałam.
Natomiast druga sprawa to PIT-2 . Jeśli złoże to będą mi odliczać kwotę zmniejszająca podatek a wysokości 425zl, bo w tym roku kwota wolna od podatku to jest 30000zl, a ja nie zarobię w tym roku 30000zl przez 3 miesiące więc nie będę miała od czego odliczyć tej kwoty czyli wychodzi na to że nie składam PIT-2 i rezygnuje z ulgi dla klasy średniej. Tylko od razu jakbym to złożyła to będą wiedzieć że coś jest na rzeczy czyli że jestem w ciąży i chciałam poczekać z tą rezygnacja z ulgi dla klasy średniej do lutego . Natomiast waham się z tym Pit-2
Ulga dla klasy średniej naliczana jest w przypadku dochodów pow. ok. 5700 miesięcznie, więc do tej kwoty, czy się złoży czy nie jest to neutralne, a dla dochodów powyżej faktycznie się opłaca ale do kwoty 8,50 tys zł m-nie, bo potem zaczyna spadać próg opłacalności i należy zwrócić to co się do tego momentu dostało. Więc bezpieczne jest składanie rezygnacji z ulgi dla klasy średniej. Natomiast PIT-2 uważam, że należy składać, chyba, że ma się pod stołem dodatkową pensję 😂

To tak, lekarz nie zauważył niczego niepokojącego, kazał wyluzować w domu, brać nospę, a jak coś się będzie działo, to na sor. I dał zwolnienie. Na USG maluch wyszedł mniejszy niżby to wynikało z poprzednich wizyt, ale widzę, że sprzęt na pewno gorszy niż u mojego lekarza. Opieram się na tym, że obraz u mojego był naprawdę fajny i wyraźny, a teraz dzidzi przypomina...no niczego nie przypomina. Bardzo niewyraźny obraz.

reklama
Do góry