reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Tylko kwota ze zwolnienia i macierzyńskiego się nie liczy, wiec wtedy kwota zarobków jest ważna tylko wtedy jeśli chodzimy do pracy.
Myśle, ze PIT 2 opłaca się tylko w sytuacji jeśli nie planujemy zwolnień lub macierzyńskiego bo inaczej przy rozliczeniu rocznym trzeba będzie zwrócić te ulgę :/
Nie ulga z tytułu pit-2 to ta sma ulga co stara w kwocie 560 w skali roku, teraz 5100,- z uwagi na podniesioną kwotę wolną od przychodów do 30 000,-(niezależnie od źródła dochodu) a ona się należy każdemu. Ulga dla klasy średniej to już inna bajka

reklama
Ja kompletnie się na tym nie znam, ale złożyłam PIT 2 i wniosek o nienaliczanie ulgi. Dostaję kilkaset zł więcej na rodzicielskim.
I dobrze, z ulgą z Pit2 nie trzeba się martwić, najwyżej nie dostaniesz zwrotu, ale to żadna różnica bo dostajesz je teraz. A z tą ulgą dla klasy średniej to będzie jazda za rok kolejna. I koleja afera, że księgowe źle naliczyły podatki

Ja mam dobre samopoczucie, ale żelazo w I tr nie powinno się podawać, bo jest teratogenne i o tym mówili mi wszyscy ginekolodzy. W poprzedniej ferrytyny nie badałam, ale miałam żelazo lekko poniżej normy, i wtedy lekarka od razu mówiła, żebym tylko nie brała żadnych suplementów, Teraz mam żelazo w normie, tylko ta ferrytyna. I moja obecna też absolutnie zakazała brać i czytać w necie :), i zacząć dopiero od 15tc
Ja miałam bardzo niską ( 7 a minmum było 12!!) więc raczej nie miałam innej opcji, na szczęście z dzidziusiem na razie wszystko gra.

"Co istotne, Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca, aby przyjmowanie preparatów żelaza rozpoczynać dopiero po 8 tygodnu ciąży, jest to podyktowane możliwym niekorzystnym działaniem nadmiernej ilości tego pierwiastka3. Wskazują na to doniesienia o teratogennym działaniu żelaza na etapie embrionalnym ciąży tj. 3-8 tydzień ciąży4. W tym okresie płód jest najbardziej podatny na działanie czynników zaburzających prawidłowe procesy podziałów komórkowych4."

Na szczęście wszystko jest pod kontrolą lekarza :)

Dziewczyny, czy na sor położniczym mnie przyjmą w dzień? Nie mogę się dodzwonić do swojego lekarza, a bardzo boli mnie brzuch, doszły jakieś skurcze i kłucie w pochwie

IP jest czynne całą dobę, ogólnie muszą Cię przyjąć natomiast nie wiesz co Ci zalecą i co zrobią bo to zależy od lekarza na izbie. Musi pamiętać też, że stopień pierwszeństwa zależy od tego co komu jest. Ja teraz jestem stałą bywalczynią IP i jestem tam zawsze koło 7 i wychodzę około 13.

PS. Tak nadal jestem w "sierpniowej" ciąży 🤡

IP jest czynne całą dobę, ogólnie muszą Cię przyjąć natomiast nie wiesz co Ci zalecą i co zrobią bo to zależy od lekarza na izbie. Musi pamiętać też, że stopień pierwszeństwa zależy od tego co komu jest. Ja teraz jestem stałą bywalczynią IP i jestem tam zawsze koło 7 i wychodzę około 13.

Jak wyglada aktualnie sytuacja u Ciebie?

PS. Tak nadal jestem w "sierpniowej" ciąży [emoji1782]
Myslalam wczoraj o Tobie.. co z Twoja beta? Co mówią lekarze?

reklama

No właśnie Ola co tam u Ciebie jak beta spadła już?

Do góry