reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Obecnie nie przerywa się ciąż w Polsce, szczególnie jeżeli nadal bije serce płodu. Musi być zagrożenie życia matki, ale jak pokazuje sytuacja Pani Izabeli z Pszczyny, lekarze boją się uznać kiedy to już jest ten moment.

Ja nadal nie miałam żadnego zabiegu nie wiem czy z tego powodu czy 5 lat temu też było by takie czekanie, ale również usłyszałam, że musi istnieć zagrożenie życia, żeby mi tam zaczęli grzebać. Dlatego strasznie mnie dziwi, że na inflanckiej zrobili laparoskopię z marszu. No ale tam jednak beta rosła i to dużo więc może dlatego.

Ja nadal czekam w domu

Pewnie was będę jeszcze trochę poczytywać: wszystkim z dobrymi wiadomościami gratuluję! A tym, którym się nie udało - współczuję, trzymajcie się w tym ciężkim okresie
CP nie jest bezpośrednim zagrożeniem? Dobrze pamietam, ze dostałaś skierowanie do szpitala? Jeśli tak to po prostu Cię nie przyjęli? Wiesz może czy w Medicoverze robią takie zabiegi?

reklama
CP nie jest bezpośrednim zagrożeniem? Dobrze pamietam, ze dostałaś skierowanie do szpitala? Jeśli tak to po prostu Cię nie przyjęli? Wiesz może czy w Medicoverze robią takie zabiegi?
CP jest zagrożeniem życia i kobieta ma prawo mieć zabieg na cito, nawet jeśli serce zarodka bije.

Co jest zagrożeniem? Plamienie? Nie, w większości przypadków jest ono zupełnie niegroźne, nie jest wskazaniem do wizyty na IP (mocne krwawienie jest) - powinno być skonsultowane z prowadzącym i tyle.

Ciąże przerywa się za granicą a w niektórych przypadkach także w mądrych szpitalach .
Kasiu, Ty jesteś lekarzem, tak?

Ja nadal nie miałam żadnego zabiegu nie wiem czy z tego powodu czy 5 lat temu też było by takie czekanie, ale również usłyszałam, że musi istnieć zagrożenie życia, żeby mi tam zaczęli grzebać. Dlatego strasznie mnie dziwi, że na inflanckiej zrobili laparoskopię z marszu. No ale tam jednak beta rosła i to dużo więc może dlatego.

Ja nadal czekam w domu

Pewnie was będę jeszcze trochę poczytywać: wszystkim z dobrymi wiadomościami gratuluję! A tym, którym się nie udało - współczuję, trzymajcie się w tym ciężkim okresie
czekaj,
Masz uwidoczniona CP i nie przyjęli Cię do szpitala? 😱

Dzien dobry wszystkim,smutne to ze te dwie kreseczki czesto wymarzone to jeszcze nic nie oznaczaja,to czekanie jest beznadziejne.Czlowiek chcialby sie cieszyc ale nie moze😓 ja dzis 5 tydz zaczynam,w sumie nic chyba nie czuje jeszcze,ma ktos tak? Kiedy pierwsze objawy ?
Nie miałam nigdy żadnych. Może nie będziesz mieć

Nie przyjęli mnie bo bętę miałam już 290,3 (wcześniej koło 1600), a w USG czysto. Nigdzie niczego, żadnych pęcherzyków itp.
Mam kontrolować betę i wrócić tylko jeżeli będzie rosła. Nie specjalnie chcę by ktoś mnie otwierał jeżeli tam nic nie ma 🤷‍♀️ a beta spada

Edit. Bo ja nie wiem czy tu w końcu napisałam - w szpitalu byłam dopiero wczoraj we wtorek po USG zdecydowałam się jeszcze zostać w domu. Nie wiem co prawda czy te 12h mogło jakoś dużo zmienić, pewnie nie no ale w szpitalu na USG w lewym jajniku nie było widać nic. No i nadal mnie nic już nie boli. Mam tylko plamienia tak jak miałam. I endometrium i spadło z 14mm na 11mm

Nie przyjęli mnie bo bętę miałam już 290,3 (wcześniej koło 1600), a w USG czysto. Nigdzie niczego, żadnych pęcherzyków itp.
Mam kontrolować betę i wrócić tylko jeżeli będzie rosła. Nie specjalnie chcę by ktoś mnie otwierał jeżeli tam nic nie ma 🤷‍♀️ a beta spada
O, to tego nie doczytałam. To najlepszy możliwy scenariusz dla Ciebie.

reklama
Co jest zagrożeniem? Plamienie? Nie, w większości przypadków jest ono zupełnie niegroźne, nie jest wskazaniem do wizyty na IP (mocne krwawienie jest) - powinno być skonsultowane z prowadzącym i tyle. Plamienia ma z połowa kobiet w ciąży, większość nie oznacza nic złego, większość jest idiopatycznych.

Ciąże niestety w tym chorym kraju przerywa się za granicą a w niektórych przypadkach także w mądrych polskich szpitalach ale biorąc pod uwagę kontrole - pewnie takich szpitali będzie coraz mniej :(
Chodziło mi właśnie o ten przypadek zagnieżdżenia się zarodka na bliźnie po CC. Nie o plamienie to nawet nie wiem czy wtedy się plami czy nie.

Do góry