reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe mamy 2022🙂

Mam te same przemyslenia[emoji849][emoji849] jak pomysle o cc to już się boję.. moja rana goila sie prawie 4 miesiace, mialam zakażoną bakterią klebsiella pneumonae, dopiero po 4 antybiotykach odpuściła o zaczelo sie wszystko goic.. ponad miesiac wycięty z życiorysu przez bol..
Teraz chcialabym urodzic sn,chociaz tez sie bardzo boję
Takiego czegoś nie zaznałam, ale silne bóle głowy miałam.
No i mi się wbić nie mogli w kręgosłup. Jezu... to zgrzytanie w kręgosłupie trylion razy od igły, aż mnie przyprawia o ciarki🤪

Aaaale!!!! Najpierw skupmy się na pierwszym USG, na prenatalnych. Na kopniakach i tej radości. ❤️

reklama
Jakie miałaś powikłania? Tez rozważałam vbac pomimo trudnego porodu sn zakończonego vacuum (Żelazna), ale moje dziecko postanowiło ułożyć się pośladkowo. Z perspektywy czasu myślę, że dobrze się stało, bo fizjoterapeutka wyłapała co było prawdopodobną przyczyną trudności podczas porodu. Niestety nic się nie zmieniło, wiec miałabym powtórkę z rozrywki.

Będziesz miała lekarza dedykowanego?

Jak będzie grupa prywatna to napiszę. Pewnie taki pech u nas, że akurat na nas trafiło. Ja miałam super vbac z własną położną i lekarzem. Cały poród na znieczuleniu, bez nacięcia. Ok. 3-4h całość więc u mnie cc totalnie niepotrzebne.

Ja chodzę w Medi do Jastrzębia i wezmę do jako lekarza dedykowanego (chyba, że będzie miał urlop) ale nie wiem czy go polecam bo on bardzo pro sn i pro kp i ma bardzo specyficzne poczucie humoru. Ale ja rodziłam już nim córkę i to jest dokładnie mój styl

Z położnych będę chciała wziąć Łucję Talmę :)

Polecam Ci bardzo grupę na fb jeżeli masz Magdaleny Hul - to położna, która miała vbac i uczestniczy w vbac. Grupa nazywa się "NATURALNIE PO CESARCE Grupa Wsparcia", wydała też super książkę przez wydawnictwo Natuli (polecam generalnie wszystkie książki, które u nich są) "Cięcie cesarskie i poród po cięciu cesarskim"
Ja mam za sobą udany vabc przy cienkiej bliźnie, zrostach itp. i to było najlepsze co mnie w życiu spotkało. Różnica dla mnie była kolosalna. Z tym, że ja pierwsze cc miałam na żądanie bez wskazań po prostu mówili, że tak będzie łatwiej dla mnie, a efekt jest taki że zarówno ja jak i dziecko mamy wszystkie możliwe powikłania po cięciu :(
W Polsce jest problem z rodzeniem po cesarce ?
Tak, karmie i ja jestem za współspaniem a takie dzieci mają dużo lżejszy sen. Mi kompletnie karmienia nocne też nie przeszkadzają, mogłabym tak zawsze - nie wybudzam się, podaje pierś i idę spac :)
Dla mnie łóżeczko było najbardziej zbędnym gadżetem dziecięcym, tym bardziej jak się karmi dwójkę dzieci a czasem jednocześnie. Może wprowadzę łóżeczko na 3 urodziny:Dmamy ogromne łóżko i jeszcze trzecie dziecko się zmieści. Planujesz 'wykopać' starsze dziecko z łóżka ? Czy będziecie wszyscy razem ?

Jak będzie grupa prywatna to napiszę. Pewnie taki pech u nas, że akurat na nas trafiło. Ja miałam super vbac z własną położną i lekarzem. Cały poród na znieczuleniu, bez nacięcia. Ok. 3-4h całość więc u mnie cc totalnie niepotrzebne.

Ja chodzę w Medi do Jastrzębia i wezmę do jako lekarza dedykowanego (chyba, że będzie miał urlop) ale nie wiem czy go polecam bo on bardzo pro sn i pro kp i ma bardzo specyficzne poczucie humoru. Ale ja rodziłam już nim córkę i to jest dokładnie mój styl

Z położnych będę chciała wziąć Łucję Talmę :)
Łucję Tamalę polecała mi fizjo, jeśli dobrze pamiętam to przyszła z Żelaznej. Jastrząb z kolei asystował przy mojej pierwszej cc. Z obchodów wspominam go jako bardzo sympatycznego lekarza :)

W Polsce jest problem z rodzeniem po cesarce ?

Dla mnie łóżeczko było najbardziej zbędnym gadżetem dziecięcym, tym bardziej jak się karmi dwójkę dzieci a czasem jednocześnie. Może wprowadzę łóżeczko na 3 urodziny:Dmamy ogromne łóżko i jeszcze trzecie dziecko się zmieści. Planujesz 'wykopać' starsze dziecko z łóżka ? Czy będziecie wszyscy razem ?
Raczej wszyscy razem :)
Najwyżej kupimy większe łóżko do sypialni

Dziewczyny, a jak ogólnie się czujecie dziś? Bo strasznie do przodu myślami jestesmy. 🤣
Mnie męczą mdłości i wymioty. Żywię się głównie suchym chlebem, który popijam herbatą z miodem i cytryną. Niestety, ale pierwszy trymestr zawsze wyglada u mnie podobnie. Tym razem jednak z dwójka maluchów nie mam jak tego wyleżeć.

Mnie ciągle mdli, zwlaszcza rano. Wymiotów brak.
2 tygidniowy bol podbrzusza przeszedł w bol jajnikow.
Ja staram się nie wybiegać za bardzo w przód, cały czas odczuwam kruchość mojego obecnego stanu.

reklama
Dziewczyny, a jak ogólnie się czujecie dziś? Bo strasznie do przodu myślami jestesmy. 🤣
Ja się czuję jak nie w ciąży, ale u mnie to normalne do końca pewnie tak się będę czuła (lub organizm mnie zaskoczy i w końcu poczuje się ciążowo na jakimś dalszym etapie) w sumie fajnie by było doświadczyć ciąży w końcu :D a jestem w niej prawie cały czas o ironio

Do góry