reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2021

W ciąży z synem zawsze miałam podniesione ciśnienie u ginekologa. Nawet zakładali mi aparat do mierzenia na 24h. W domu jak sobie mierzyłam to było ok. Badanie też wyszło ok. Lekarka powiedziała że często kobiety na wizytach mają podniesione ciśnienie, ale lepiej to sprawdzić.
Oj tak... u mnie też tak było w pierwszej ciąży, ale ja często w biegu i jak wpadałam do gabinetu na ostatnią chwilę to nie dziwota, że ciśnienie wysokie. Lekarz zalecił mi mierzyć ciśnienie w domu. Kupiłam ciśnieniomierz i pomiary wychodziły w porządku :)

reklama
Ja mam podobnie z ciśnieniem, tak bardzo się denerwuję, że u lekarza zawsze podniesione. Nie wiem jak bym się starała i tak idzie w górę.
A glukozy jeszcze nie badałam. Nigdy nie miałam problemu ale zobaczymy, co z tego wyjdzie. Na razie nawet lekarz mi nie kazał badać 😉

U mnie znów ciśnienie niskie [emoji2]. A le cały czas takiej mam. Kiedyś pielęgniarka powiedziałam że "podtrzymujące życie".

Wam też dziewczyny tak brzuch wysadza? Ja wieczorami mam masakre.

Dzien dobry! :)
Ja wczoraj wieczorem slabo się czułam, ale dzisiaj jest już okej. W ogóle chyba będę zmagać się w tej ciazy z cukrzycą ciążowa :/ cukier na czczo dzisiaj 98, zobaczymy jak będzie jutro a 30 idę na badania i krzywa. Czy ktoras tez u siebie przewiduje? Ja odstawiłam metformine z polecenia endokrynologa, natomiast ginekolog twierdzi ze powinnam brać do końca 1 trymestru, w poprzedniej ciazy inna ginekolog tez mowila żeby odstawić. Nie brałam jej ze względu na problemy typowo cukrowe tylko ze względu na podejrzenie pcos, no i bądź tu mądry [emoji849]
U mnie też problem cukrowy, cukier na czczo 92. Mi ginekolog powiedział, żeby zostawić metforminę, ale biorę połowę dawki. I mam stosować dietę o niskim indeksie glikemicznym. Krzywa też w planach, ale na razie kazał się wstrzymać z tym badaniem, bo musiałabym odstawić do niego metforminę.

Ja też mam syndrom "białego fartucha". Ciśnienie w gabinecie u lekarza wysokie, ale w domu mierzę i jest ok. Glukoza na czczo na razie u mnie ok, na styk mieszczę się w tej normie do 92 mg/dl. Mam nadzieję, że nie podskoczy do góry, bo wizja robienia krzywej cukrowej mnie przeraża. Wiem, że w późniejszych tygodniach ciąży i tak jest obowiązkowa :(:(

Mam pytanko o lekarzy. Chciałabym lekarza prowadzącego mieć prywatnie, jednocześnie mam medicover wiec żal nie skorzystać z badań jakie mam w pakiecie. Jak to pogodzić? 2 lekarzy?

Mam pytanko o lekarzy. Chciałabym lekarza prowadzącego mieć prywatnie, jednocześnie mam medicover wiec żal nie skorzystać z badań jakie mam w pakiecie. Jak to pogodzić? 2 lekarzy?
A nie może być tak, że w Medicover lekarz daje ci skierowania na badania, robisz je w Medicover i wyniki pokazujesz później lekarzowi prywatnie?

Ja również będę miała prowadzoną ciąże na NFZ (tylko ze względu na darmowe badania) i prywatnie (zdecydowanie lepszy lekarz). Oczywiście lekarzowi na NFZ nie mówiłam o prywatnych wizytach.

Lekarz prywatny wypisuje ci skierowanie na badania na skierowaniu musi być pieczątką lekarza lub prywatnej przychodni w której pracuje , potem zgadzasz w medicover że masz skierowanie na badania (nie musisz mieć chyba skierowania z tej placówki ważne żebyś miała badania w pakiecie) i wykonujesz je standardowo . Ja też mam prywatnie lekarza a badania robię w innej prywatnej placówce która mam bliżej domu tyle że u mnie jest pakiet alianz więc mogę chodzić gdzie chce a on po prostu pokrywa koszty 😅

reklama
Lekarz prywatny wypisuje ci skierowanie na badania na skierowaniu musi być pieczątką lekarza lub prywatnej przychodni w której pracuje , potem zgadzasz w medicover że masz skierowanie na badania (nie musisz mieć chyba skierowania z tej placówki ważne żebyś miała badania w pakiecie) i wykonujesz je standardowo . Ja też mam prywatnie lekarza a badania robię w innej prywatnej placówce która mam bliżej domu tyle że u mnie jest pakiet alianz więc mogę chodzić gdzie chce a on po prostu pokrywa koszty 😅
Jak kiedyś miałam pakiet medyczny w Luxmed to skierowanie na badanie musiało być wystawione przez lekarza z Luxmed.
Nie wiem jak to jest teraz w Medicover.

Do góry