reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpniowe Mamy 2018

U mnie dzis goraczka minela jedynie co to od wczoraj mam okropne mdlosci i wczoraj strasznie mnie ciagnelo na wymioty a nie mialam czym. Dzis jestem po wizycie :) ale o 17 musze isc na usg prywatnie bo mi noe zrobil :( usg prenatalne mam za dwa tyg czyli dokladnie 26 stycznia :) a wizyta za trzy tyg.
Ja w poprzedniej ciazy poszlam na usg prenatalne w 15 tyg pani doktoe powiedziala ze juz za pozno i tylko wymierzyla i sprawdzila to co sie dalo, tak wiec lepiej isc wczesniej niz za pozno :)

Co lekarz to inna opinia.. przyznam szczerze, że celowo go spytałam o mój termin usg genetycznego bo pamiętałam, że powinno być do 14 tygodnia... on mi wczoraj wyjaśniał różne rzeczy, uspokoił mnie, ale po dzisiejszych rozmowach na forum trochę się obawiam, że w moim przypadku usg genetycznie za miesiąc to za późno bo będzie się juz zaczynał 15 tydzień...
:(

reklama
Co lekarz to inna opinia.. przyznam szczerze, że celowo go spytałam o mój termin usg genetycznego bo pamiętałam, że powinno być do 14 tygodnia... on mi wczoraj wyjaśniał różne rzeczy, uspokoił mnie, ale po dzisiejszych rozmowach na forum trochę się obawiam, że w moim przypadku usg genetycznie za miesiąc to za późno bo będzie się juz zaczynał 15 tydzień...
.

. Przezierność karkowa jest to odległość między tkanką podskórną a skórą, na wysokości karku płodu. Pomiar przezierności fałdu karkowego jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży. Badanie przezierności karkowej wykonuje się, żeby ocenić ryzyko występowania u dziecka zespołów genetycznych, wad serca, niedokrwistości i innych ciężkich wad wrodzonych.
Grubość fałdu rośnie wraz z wiekiem ciążowym, a tym samym długością ciemieniowo-siedzeniową CRL. Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Po tym czasie prawdopodobieństwo uzyskania pomiaru spada z 98-100% do 90%.

Albo zapisz się gdzieś indziej szybciej na to usg do innego lekarza :-)

Mi ostatnio lekarz powiedział ze on baj bardziej lubi to usg robić w 11tyg i 5 dniu bo niby najlepiej wszystko wtedy widać.

Nie wiem na ile to jego osobiste preferencje a na ile faktycznie wtedy najlepiej widać.

Mamaginekolog tez o tym pisała, myśle ze cos musi w tym być. Lepiej iść do innego lekarza niż miałoby być za późno ;)

gannyx8dsoycbms0.png

Jesli lekarz robi ci caly czas usg to widzi w jakim tempie dzidzius rosnie i moze stwierdzil ze wtedy bedzie odpowiednia duza fasolka do tych pomiarow :)

reklama
Ja to nie mogę się doczekać pierwszych ruchów <3 bezcenne uczucie.
W poprzedniej ciąży czułam dzidzie w 16 tyg. Żeby teraz było szybciej bardzo bym chciała

Do góry