reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpniowe Mamy 2018

U mnie dzis goraczka minela jedynie co to od wczoraj mam okropne mdlosci i wczoraj strasznie mnie ciagnelo na wymioty a nie mialam czym. Dzis jestem po wizycie :) ale o 17 musze isc na usg prywatnie bo mi noe zrobil :( usg prenatalne mam za dwa tyg czyli dokladnie 26 stycznia :) a wizyta za trzy tyg.
Ja w poprzedniej ciazy poszlam na usg prenatalne w 15 tyg pani doktoe powiedziala ze juz za pozno i tylko wymierzyla i sprawdzila to co sie dalo, tak wiec lepiej isc wczesniej niz za pozno :)

Co lekarz to inna opinia.. przyznam szczerze, że celowo go spytałam o mój termin usg genetycznego bo pamiętałam, że powinno być do 14 tygodnia... on mi wczoraj wyjaśniał różne rzeczy, uspokoił mnie, ale po dzisiejszych rozmowach na forum trochę się obawiam, że w moim przypadku usg genetycznie za miesiąc to za późno bo będzie się juz zaczynał 15 tydzień...
:(

reklama
Co lekarz to inna opinia.. przyznam szczerze, że celowo go spytałam o mój termin usg genetycznego bo pamiętałam, że powinno być do 14 tygodnia... on mi wczoraj wyjaśniał różne rzeczy, uspokoił mnie, ale po dzisiejszych rozmowach na forum trochę się obawiam, że w moim przypadku usg genetycznie za miesiąc to za późno bo będzie się juz zaczynał 15 tydzień...
.

. Przezierność karkowa jest to odległość między tkanką podskórną a skórą, na wysokości karku płodu. Pomiar przezierności fałdu karkowego jest najbardziej miarodajny między 11 a 14 tygodniem ciąży. Badanie przezierności karkowej wykonuje się, żeby ocenić ryzyko występowania u dziecka zespołów genetycznych, wad serca, niedokrwistości i innych ciężkich wad wrodzonych.
Grubość fałdu rośnie wraz z wiekiem ciążowym, a tym samym długością ciemieniowo-siedzeniową CRL. Fałd karkowy ulega zazwyczaj wchłonięciu w II trymestrze. Po tym czasie prawdopodobieństwo uzyskania pomiaru spada z 98-100% do 90%.

Albo zapisz się gdzieś indziej szybciej na to usg do innego lekarza :-)

Mi ostatnio lekarz powiedział ze on baj bardziej lubi to usg robić w 11tyg i 5 dniu bo niby najlepiej wszystko wtedy widać.

Nie wiem na ile to jego osobiste preferencje a na ile faktycznie wtedy najlepiej widać.

Mamaginekolog tez o tym pisała, myśle ze cos musi w tym być. Lepiej iść do innego lekarza niż miałoby być za późno ;)

gannyx8dsoycbms0.png

Jesli lekarz robi ci caly czas usg to widzi w jakim tempie dzidzius rosnie i moze stwierdzil ze wtedy bedzie odpowiednia duza fasolka do tych pomiarow :)

reklama
Ja to nie mogę się doczekać pierwszych ruchów <3 bezcenne uczucie.
W poprzedniej ciąży czułam dzidzie w 16 tyg. Żeby teraz było szybciej bardzo bym chciała

Do góry