agu_ja ja mam cukrzycę ciążową, nic się nie martw można z tym żyć, wszystko zależy od tego jak organizm zareaguje na dietę, u mnie dieta wystarczyla więc nie ma potrzeby podawania insuliny, dieta wiadomo w ciąży uciążliwa ale mój organizm przynajmniej toleruje owoce, więc tragedii nie ma. Procedura wygląda tak, pouczą Cię na temat diety, dostaniesz glukometr i będziesz musiała mierzyć po posiłkach poziom cukru, niestety normy dla ciężarnych są ostro wyśrubowane, bo "normalnie" można mieć do 140 po dwóch godzinach od posiłku a w ciąży 120 po godzinie, nie rozumiem tego za nic, ale takie są normy i już. Potem z tymi wynikami po tygodniu do kontroli i wtedy podejmą decyzję czy potrzebna insulinoterapia czy wystarczy dieta. 6 posiłków dziennie z tym, że niewielkich, no i po poziomach cukrów nauczysz się co możesz a co nie. Nie przestrasz się, bo ja po tygodniu tej diety schudłam prawie 3 kg, ale z dzieckiem wszystko w porządku, rośnie w najlepsze czyli. Główna zaleta takiego stanu rzeczy, nie będziesz się musiała zmagać z dodatkowymi kilogramami po porodzie bo tyje się bardzo ciężko przy braku słodyczy i obżeranka:-)powodzenia
Biedroneczka witamy witamy, pewnie, że tęskniłyśmy