reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Witam i ja :-) U mnie juz po wizycie, siusiak potwierdzony :-D i mam jakis wymaz zrobic na gronkowca chyba, Wy tez mialyscie cos takiego ?? Moj gin twierdzi, że kazda przyszla mam ma to badane, a ja pierwszy raz o tym słysze. Wazne ze jest ok. Wir zakupowy mnie wykancza ale i mobilizuje do dzialania :-) tak to lezalabym w domu i nic nie robila. W tym tygodniu chyba dokonam zakupu łózeczka, choc troche wczesnie to zalezy mi na tym, bo małżon chce malowac dom, a w miejscu gdzie docelowo ma stać łozeczko wisi polka, wiec jak nie zgra sie ona z lózeczkiem to "wyleci" z pokoju, a dziury po niej trzeba bedzie zagipsowac i pomalowac.
Czytam, ze sie spisujecie, wiec i chyba ja dokonam tej czynnosci, a co mi tam.

p/s edytuje, bo zauwazylam w suwaczku opis, ze moj maluch wazy pol kilograma, a dzis lekarz powiedzial, ze wazy (+-100) 730 g :szok: mam nadzieje, ze nie bedzie tak wielki, jak byl Mati, czyli prawie 4,5 kg ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
a czytałyście może nowe standardy opieki okołoporodowej? http://www.mz.gov.pl/wwwfiles/ma_struktura/docs/zal_opiek_24092010.pdf gdzieś wyczytałam, że wchodzą w życie 8 kwietnia i że teraz " Bezpośrednio po urodzeniu należy umożliwić dziecku nieprzerwany kontakt z matką
„skóra do skóry”, który będzie trwał co najmniej dwie godziny po porodzie. W tym czasie
należy zachęcać matkę do rozpoznania momentu, kiedy dziecko jest gotowe do ssania
piersi, a także obserwować zarówno matkę jak i dziecko, kontrolując cechy dobrego
przystawienia i pozycji przy piersi, a w razie potrzeby zaoferować pomoc. Kontakt ten
może być przerwany w sytuacji wystąpienia zagrożenia życia lub zdrowia matki lub
noworodka, odnotowanego w dokumentacji medycznej" i nawet ocena stanu zdrowia ma się odbywać na brzuszku mamy :-) ogólnie warte przeczytania całe bo jest moim zdaniem przydatne!

agulalula czytalam o tym w pismie dla mam, tylko sie zastanawiam jak to sie ma do tych mam co nie chca, badz nie moga karmic piersia.

tego nie wiem ale kontakt ciałko do ciałka też chyba jest ważny, nie tylko karmienie tak mi się wydaje. zresztą niech dadzą nam się na dzidzie napatrzec! każda z nas się zastanawia jak będzie wygladać i zachowywać się nasze dziecko ;-) a nie zabierają po kilku minutach od matki!

no tak, tylko ponoc to sie pojawia pod koniec ciazy...robi sie chyba na 2 tygodnie przed planowynm porodem zeby wziac antybiotyk bo ponc jak sie to ma tto mozna dziecko zarazic w czasie porodu

tak, mowil m cos o antybiotyku w razie "wu". Ale na skierowaniu jest napisany tydzien ciazy, wiec chyba mozna tak wczesnie, bo inaczej moga nie przyjac (chyba).
Dziewczynki, w zwiazku z tym, ze mamy blizej niz dalej :-) wklejam linka z poradnika "rozmow w toku" gdzie i jakie formalnosci trzeba zalatwic w ciazy, czy po porodzie.Polecam :tak:
http://rozmowywtoku.tvn.pl/46898,news,,1,poradnik_rozmow_w_toku,aktualnosc.html

Bishopka, z tego co wiem to należy mieć 'świeże' badania tego wymazu przy porodzie SN, bo to, że teraz się nie ma to nie znaczy, że się nie złapie, z tego co pamiętam zaleca się od 34-35 tygodnia. Na porodówce sprawdzają wynik z datą. Jeśli nie zdążysz tego zrobić, albo na porodówce uznają, że wynik jest nieaktualny, to zapobiegawczo podają Tobie antybiotyk (nie pamiętam w jaki sposób- ale chyba dożylnie), żebyś nie zaraziła dziecka...

reklama
Bishopka super, że wszystko w porządku z Maleństwem, gratulacje:) Co do wagi maluszka to chyba jest jakiś błąd w tych suwaczkach, bo mój Dzidek ponad dwa tygodnie temu ważył 550, a tu napisali że teraz prawie 500:/ coś tu nie gra. Co do łóżeczka to ja tez już mam, dostałam w spadku po Bratowej, a że było najwygodniej teraz przewieźć(bo aż z Hamburga) to od tygodnia leży...ale przed świętami złożymy do kupy...w związku z powyższym nabyłam już też materac i komplet pościeli i teraz jestem na etapie poszukiwania najlepszych środków piorących dla noworodków, żeby zdążyć to wszystko poprać(razem z ciuszkami), bo słyszałam ostatnio, że bawełniane nowe ciuszki trzeba uprać co najmniej raz, bo mogą na nich być chemikalia, którymi pryskają plantacje bawełny.
Także macie może swoje już wypróbowane proszki i płyny do prania dla Maleństw?????

Do góry