reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Witam kochane :-) Piekny dzien a ja przez moje spojenie łonowe w domu :-( Wczoraj polazilam, adzis z łożka nie moglam wstac. Poczytalam "goracy" temat i tak sobie mysle kto ma racje i nie wiem. U mnie w firmie pewnie nic nie bede wiedzialy. Jednak te dodatkowe 4 tygodnie fajnie brzmia.
Devi i mal_gosia widze, ze jestesmy sasiadkami :-) znaczy Deni na pewno a mal-gosia to snuje domysly, bo ja tez bede spedzala wakacje sluchajac szumu Odry :-D

reklama
Witam ja po spacerze zakupach i obiedzie. Ładna pogoda, kupilam znowu cos dla małej no hehehe zaczyna mi rosnąc kupka hehehe
Co do tego urlopu dodatkowego to możesz tylko jednorazowo składać o te 2 lub 4 tyg, nie mozna najpierw napisać o 2 tyg a potem o kolejne 2 tyg. Udziela się go nie dzielonego niestety
cyt ze strony prawnej:"Dodatkowy urlop macierzyński będzie udzielany jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu podstawowego urlopu macierzyńskiego"

Ostatnia edycja:
Witam ja po spacerze zakupach i obiedzie. Ładna pogoda, kupilam znowu cos dla małej no hehehe zaczyna mi rosnąc kupka hehehe
Co do tego urlopu dodatkowego to możesz tylko jednorazowo składać o te 2 lub 4 tyg, nie mozna najpierw napisać o 2 tyg a potem o kolejne 2 tyg. Udziela się go nie dzielonego niestety
cyt ze strony prawnej:"Dodatkowy urlop macierzyński będzie udzielany jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu podstawowego urlopu macierzyńskiego"

Biedroneczka, co do zasady tak jest, ale jak to w prawie :) - jest i tu wyjątek - wskazany w art. 13 ustawy zmieniającej ustawę kodeks pracy. Dotyczy on sytuacji, w której jesteś na dodatkowym urlopie na przełomie 2011 i 2012 i występujesz o urlop "uzupełniajacy"
Art. 13. 1. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z:
1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1 lub art. 12 ust. 3 pkt 1,
2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1, art. 12 ust. 3 pkt 1 lub art. 12 ust. 4 pkt 1
- mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu.
(...)
3. Części dodatkowego urlopu udziela się jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, na pisemny wniosek składany w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu.

No to sa zawiklane zapisy, czasmi tak dziwnie je zapisuja i kazdy sie wyklucza bo tu pisze ze wystarczy 3 dni wczesniej zglosic, a ja usłyszalam od pani w kadrach ze pisemko musze zlozyc na 7 dni przed korzystaniem bo tak nie maja obowiazku mi go udzielic, także sama czasami przed tymi zapisami głupiej, no ja i tak dzielic nie bede bo od razu zloże o 4 tyg bo standardowy urlop skonczy mi sie w styczniu.
No i najwazniejsze dla nas kochane to to ze bedziemy dłuzej z malenstwami :)

Ostatnia edycja:
Cześć i czołem!

Dawno nie pisałam, ale tyle nas tu jest, że chyba nikt nie pamięta, że kiedyś byłam, hehehe. Nie mam czasu przyznam się szczerze, bo jeszcze pracuję, a po pracy odpoczywam. Kretywność mnie opuściła, ale dziś prześledziłam wątek i...

Mucha, chyba za ostrych słów używasz w stosunku do innych... Każdy może myśleć po swojemu, najwyżej się rozczaruje.
Biedroneczka, co do interpretacji przepisów - myślę podobnie, że urlop dodatkowy wydłuża nie od daty urodzenia dziecka a od dnia zakonczenia podstawowego.
Podobnie mialam z macierzynskim. Rodzilam grudniu 2007 roku, a od 2008 roku przyslugiwalo już 18 tygodni i co? I mnie obowiązywało już te z 2008, mimo że w 2007 bylo jeszcze 16. ale urlop konczyl mi sie w nowym roku, od ktorego obowiązywaly nowe przepisy, wiec mialam wydluzony. I wierze, ze teraz też tak będzie.
A ZUS trzeba często uświadamiać...
Taycia, Maggie i jak się udał spacer i zakupy w next?;-)

Biedroneczka, bo żeby dostać ten "podstawowy" urlop "dodatkowy", składasz wniosek na co najmniej 7 dni przed, a jeżeli załapiesz się na ten "uzupełniający" na przełomie 2011/2012, to wnosisz o niego na co najmniej 3 dni przed.
Jak ja kocham te zawiłości :))))

asiacur, może myśleć po swojemu, pewnie. A rzekome ostre słowa z tego co pamiętam były skierowane do jednej osoby, i uważam, że absolutnie zasadnie. Już kiedyś pisałam, i teraz powtórzę, że nie należę do osób, które będą udawały, że jest super, będą włazić w tyłek i w ogóle. Taki mam sposób bycia i albo to komuś odpowiada albo nie. A w wypowiedziach swych mimo wszystko nie jestem wulgarna, nie używam obraźliwych określeń.

Asiacur - witamy ponownie zabieganą Mamuśkę! :-) aaa z Maggie tylko sobie oglądałyśmy rzeczy... w sumie na razie nic nie kupowałyśmy,bo ile można mieć ubranek unisex? :-D:-D zaglądaj do Nas częściej :-)
Mucha - według mnie sposób wypowiedzi świadczy o kulturze osobistej,dlatego też używając ciętej riposty nie masz na uwadze tego,że swoimi słowami możesz kogoś skrzywdzić. Nikt nie każe Ci maślić i wchodzić w d... ale powinno się uważać na to jak się mówi i co się mówi.... to tyle ode mnie...

Mnie przede wszystkim cieszy że te przepisy sie zmieniaja i że wydluza sie ten czas przebywania z maleństwem, ale to i tak wg mnie mało, kobieta powinna miec min. 30 tyg :-D;-)
A co do ubranek to mój ostatnio sie śmiał że mała juz ma full różowych ubranek, a to w sumie tak ptrzed przypadek wybralo mi się ostatnio kilka rózowych, bo bodziaki mam w roznych kolorkach ;))

reklama
Biedroneczka, bo żeby dostać ten "podstawowy" urlop "dodatkowy", składasz wniosek na co najmniej 7 dni przed, a jeżeli załapiesz się na ten "uzupełniający" na przełomie 2011/2012, to wnosisz o niego na co najmniej 3 dni przed.
Jak ja kocham te zawiłości :))))
Dobrze wiedziec jakby jednak dzidzia sie śpieszyła z wyjsciem ;)), choc mam nadzieje ze nie będzie chciala wychodzić na ten swiat przed terminem. Bo pokroic nie dam sie wcześniej jak przed 20.08, choc juz mam wypisane od ortopedki wskazanie do cesarki.

Do góry