reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

mal-gosia no niestety nie było nic takiego co by mi wpadło w oko... ale jeszcze w sobotę może pojadę gdzieś an sklepy .. to może coś kupie..:-D wczoraj mężuś juz dostawał ''hopla'' zemną.. haha bo nic sie nie podobało..

a jak sie czujesz?

reklama
Przeczytałam dyskusję dot dodatkowych urlopów i zajrzałam do przepisów dot tego tematu - jest to ustawa z dnia 6 grudnia 2008 o zmianie ustawy kodeks pracy oraz niektórych innych ustaw.
Dziewczyny, moim zdaniem istotna jest data, w której kończy się macierzyński, a nie data urodzenia dziecka. Natomiast tym, które wezmą dodatkowy urlop jeszcze w 2011 i przebywając na tym urlopie przekroczą 2012 urlop zostanie proporcjonalnie wydłużony.

Poniżej przepisy:
Art. 12. 1. Pracownicy mają prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego począwszy od dnia 1 stycznia 2010 r.
2. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 1 oraz art. 183 § 3 pkt 1 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 2 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 4 tygodni.
3. Wymiar dodatkowego urlopu macierzyńskiego i dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 1821 § 1 pkt 2 oraz art. 183 § 3 pkt 2 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - do 3 tygodni;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 6 tygodni.
4. Wymiar dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 183 § 3 pkt 3 ustawy zmienianej w art. 1, wynosi:
1) w 2010 r. i 2011 r. - 1 tydzień;
2) w 2012 r. i 2013 r. - do 2 tygodni.

Art. 13. 1. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2012 r. z:
1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1 lub art. 12 ust. 3 pkt 1,
2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 1, art. 12 ust. 3 pkt 1 lub art. 12 ust. 4 pkt 1
- mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu.
2. Pracownicy korzystający w dniu 1 stycznia 2014 r. z:
1) dodatkowego urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 2 lub art. 12 ust. 3 pkt 2,
2) dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego w wymiarze określonym w art. 12 ust. 2 pkt 2, art. 12 ust. 3 pkt 2 lub art. 12 ust. 4 pkt 2
- mają prawo do części dodatkowego urlopu w wymiarze odpowiadającym różnicy między podwyższonym a dotychczasowym wymiarem dodatkowego urlopu.
3. Części dodatkowego urlopu udziela się jednorazowo w wymiarze tygodnia lub jego wielokrotności, bezpośrednio po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, na pisemny wniosek składany w terminie nie krótszym niż 3 dni przed rozpoczęciem korzystania z takiej części urlopu.

Monila - Ja ok wydaje mi się że coś tak zaczynam czuć jakieś ruchy, ale nie jestem do końca pewna, a tak poza tym to wszystko jest ok.
Brzuszek mi już urósł no i apetyt coraz większy ;)

mal-gosia no to super... a ruchy na pewno za niedługo poczujesz bardziej wyraźnie i będziesz pewna ze to maleństwo:-D ja tez czuje sie dobrze... brzusio troszkę urósł.. maleństwo daje znać o sobie :-D apetyt to ja tez mam wielki...:-)

Lemoniada ja tez tak to interpretuje, tak samo u mnie panie z personalnego i również w firmie u mojego męża i to samo potwierdzila mi kumpela z ZUS-u, dodatkowy urlop jest udzielany na zasadach takich jakich przysluguje gdy jest on udzielany, a jak wiadomo udzielony może byc dopiero po wykorzystaniu tego standardowego
A tak wogóle witam z rana. Ogladaalm właśnie dzień dobry TVN mowili o zapinaniu pasów w ciazy

Cześć Dziewczyny :))

Monia no ja własnie tez tak myślałam o Tobie, co tam kupilas! Szkoda,ze nic Ci się nie podobało! Tez czasami mam takie dni! Ale lubię je bardziej niż jak podoba mi się wszystko i rozwalam kasę na głupoty :p

tez nie wypowiem się na goracy temat bo nie znam się kompletnie :p

jadę dzisiaj po mojego jeszcze Narzeczonego na lotnisko :)) nie odebralam wczoraj obraczek, bo jeszze ich nie było, podobno są już gotowe, ale odbierzemy już jutro :))
za kilka dni zostanę Żoną :))

Jak panie/panowie z ZUS będą utrzymywać, że istotna jest data urodzenia dziecka, to chętnie usłyszę w którym przepisie jest tak napisane. Przepisy mówią przecież o wymiarze dodatkowego urlopu "w roku" (np. w 2012) a nie "w roku urodzenia dziecka".

Lemoniada dokladnie to samo jest z tym urlopem dla taty.
a85 jejku niedlugo przed toba "ten" dzień, ja w tamtym roku chodzilam na kilka dni normalnie jakas podekscytowana i wogóle
No ja się chyba na zakupy dzis wybiore bo taka ladna pogoda

ja po prostu nie wierzę!
W poznaniu wydział zasiłków mówi, że liczy się data urodzenia więc 2 tygodnie.
Zadzwoniłam dodatkowo do zusu w Krakowie z ciekawości, też wydział zasiłków.. tam mi mówią że prawdopodobnie 4 tygodnie, bo skończę w 2012 macierzyński.

Zatem chyba prawdę poznamy.. i to prawdę ze względu na region zamieszkania po wykorzystaniu macierzyńskiego podstawowego.

reklama
Ja nie poddam się swobodzie interpretacyjnej naszych urzędników. :)

Tak na marginesie - jakby datę dodatkowego urlopu ustalało się "na sztywno" wg daty urodzenia dziecka, to przepisy o proporcjonalnym przedłużaniu urlopu nie miałyby przecież sensu - bo w jakim przypadku miałyby zastosowanie?

Do góry