reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Witam przy kawce,ja trochę z innej beczki....apropo czucia sie w ciazowym ciele to dobrze ze nie mam tak sama ,znaczy źle ale przez to nie czuje sie samotnie.za rada jednej z dziewczyn pobuszuje po sklepach za czymś kolorowym ,może podkreslajacym biust,bo do tej pory nie miałam co podkreslac,tak żeby czuć sie lepiej i powoli przestać chować sie za swetrami....wiosna jest.mój mąż nigdy tak często mi nie mówił ze jestesm laska jak teraz,a ja oczywiście swoje....blebleble.
Miłego słonecznego dnia

reklama
Cześć dziewczynki :)

Dali - ciuszki ciążowe są super i ładnie wysmuklają podkreślając tylko brzuszek :)
Oli - widzę że znalazłaś sobie ,,przyjaciółkę'' ;-).

witam z rana:)
widzę,że znowu gorąco.....
nie udzielam się, bo nawet nie wiedziałam o tych 4 tygodniach... z resztą i tak się nie załapie:(
a jak to jest z tym tacierzyńskim? ten tydzień lub 2 tata może wziąć nawet jak ja jestem na macierzyńskim? Bo ja coś słyszałam,że tata może iść na tacierzyński jak mama zdecyduje się iść do pracy. A ten tydzień co obecnie przysługuje to jest opieka a nie urlop tacierzyński...Trochę zagmatwałam,ale mam nadzieję,że mnie rozumiecie:)

Zadzwoniłam do ZUSu w Poznaniu do wydziału Zasiłków. Liczy się DZIEŃ URODZENIA dziecka, a nie dzień ZAKOŃCZENIA MACIERZYŃSKIEGO. Powiedziałam, dla bezpieczeństwa, że rodzę we wrześniu, żeby nie było wątpliwości. Ponowiłam pytanie, czy jest pewna, że nie data zakończenia macierzyńskiego jest ważna, tylko data urodzenia. Potwierdziła.
Przysługuje więc nam wszystkim 20 tyg + 2 dodatkowe.
Co do tacierzyńskiego zasada jest ta sama.
Zapytałam o to o co maggie78 przed chwilą zapytała. Urlop tacierzyński ma prawo wziąć w ciągu 12 miesięcy od urodzenia w dowolnym terminie (oczywiście po urodzeniu dziecka). I w tym przypadku bez zmian - 1 tydzień.

W związku z tym jednak przepisy na stronie zus.pl są bardziej wiarygodne. I taka jeszcze moja osobista prośba, zanim szczególnie któraś na mnie wjedzie, to może warto się upewnić, a nie być złośliwym że 'znowu wiem najlepiej'. Bo jak widać, nie pomyliłam się.

dzień dobry mamuski :-)

oj gorąca atmosfera na wątku ale nie potrzebnie dziewczyny spokojnie:tak:. Ja od 15 lat pracuje w ZUS-ie /oprócz tego od 4 lat wykonuje również drugą prace jako architekt wnętrz uzupełniłam w tym kierunku wykształcenie aby zakonczyc niewdzięczna prace w ZUS-ie- to w ramach informacji:-D/ w Wydziale Rozliczeń więc wogóle nie zwiazanym z wszelkimi zasiłkami, własnie dzisiaj zadzwoiłam do mojej kolezanki żeby po kolezensku zoorientowała sie w Wydziale Zasiłków jak to interpretuje faktycznie ZUS. Wiem z własnego doswiadecznie pracy że ustawy zapiski roznie można interpretowac zdarzało sie nawet że róznie rozmumiały dany przepis np. Zus w Gdańsku a ZUS w Katowicach, pomyslicie PARANOJA tak tak zgadzam się ale tak własnie jest :-(. Dlatego jak tylko dostane informację to dam znać i porównamy wszystki nasze info.

kubusiowa - dziwne że interpretują różnie, ale ZUS jest nieobliczalny :D Tylko, że jak chodzi o ich kasę, to wolą żeby było dla nich jak najlepiej, więc myślę, że nie będą chętni do sponsorowania dodatkowych 2 tygodni, bo macierzyński kończy się w 2012. W każdym razie, jakkolwiek by nie było - Poznań tak interpretuje (czyli tak jak jest w przepisie jasno napisane), że liczy się data urodzenia.

Witam:-) no ja niestety wczoraj nic nie kupiłam wogole nie było nic takiego co by mi sie podobało...:-( widzę ze gorące dyskusje na wątku sa... no niestety ja nic na ten temat nie napisze bo niestety nie znam sie...:-) miłego dnia dziewczyny

reklama
Do góry