reklama
mucha_nie_siada
Fanka BB :)
wolałabym się mylić.
Tylko, że panie z zusu też nie znają nowych przepisów często-gęsto. Weszły nowe druki zwolnienia, i zadzwoniłam z jakimiś pytaniem, to dostałam odpowiedź 'nie wiem, bo jeszcze nowego druku się nie nauczyłam' :|.
Z pitem jak dzwoniłam do skarbówki z pytaniem to też usłyszałam 'ojeeeej wie pani co, ja nie wiem a nie chce mi się szukać... proszę zadzwonić do innego urzedu skarbowego może tam będą wiedzieć' :|
Tylko, że panie z zusu też nie znają nowych przepisów często-gęsto. Weszły nowe druki zwolnienia, i zadzwoniłam z jakimiś pytaniem, to dostałam odpowiedź 'nie wiem, bo jeszcze nowego druku się nie nauczyłam' :|.
Z pitem jak dzwoniłam do skarbówki z pytaniem to też usłyszałam 'ojeeeej wie pani co, ja nie wiem a nie chce mi się szukać... proszę zadzwonić do innego urzedu skarbowego może tam będą wiedzieć' :|
Tonya
Zadowolona z życia :)
No właśnie zadzwoniłam, ale ona nie zajmuje się bezpśrednio zasiłkami i musi o takie szczegóły dopytać koleżanki, bo sama nie wie. Jak cos się dowiem konkretnego to dam znać
Ostatnio edytowane przez moderatora:
biedroneczka- twoja koleznka tak czy siak miałby prawo do dodtakowych 2 tygodni bo przepis obowiazuje od 1 stycznia 2010
mucha- ja to rozumien tak:
Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:
przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni
zdanie o tym urodzeniu dziecka, moim zdaniem jest dlatego, ze w zaleznosci od ilosci urodzonych dzieci takie sa limity na te dodtakowe urlopy
a i nie wiem czy doczytałyście, ale jesli nasze rozumowanie jest prawdziwe to i tatusiowe dostana 2 tygodnie tatusiowego a 1 tydziedzien (o ile go wykorzytsja w 2012 roku, a maja 12 miesiecy na to) o ile dobrze rozumuje
Trzeba sie skonsultowac w zusie bo inaczej bedziemy sobie gdybac a dzieciaczki i tak sie urodza iedy beda chciały choc na wszeli wypadke moga sie urodzic po 15 sierpnia zeby zakonczyc macierzynski juz w w styczniu
mucha- ja to rozumien tak:
Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:
przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni
zdanie o tym urodzeniu dziecka, moim zdaniem jest dlatego, ze w zaleznosci od ilosci urodzonych dzieci takie sa limity na te dodtakowe urlopy
a i nie wiem czy doczytałyście, ale jesli nasze rozumowanie jest prawdziwe to i tatusiowe dostana 2 tygodnie tatusiowego a 1 tydziedzien (o ile go wykorzytsja w 2012 roku, a maja 12 miesiecy na to) o ile dobrze rozumuje
Trzeba sie skonsultowac w zusie bo inaczej bedziemy sobie gdybac a dzieciaczki i tak sie urodza iedy beda chciały choc na wszeli wypadke moga sie urodzic po 15 sierpnia zeby zakonczyc macierzynski juz w w styczniu
Ostatnia edycja:
biedroneczka1980
No racja devi tu mi sie pokickało,no ale jak mi powiedziala kumpela z zus tak czy siak jak skoncze 20 tyg macierzyńskiego juz w 2012 to ona powiedziala mi że moge napisac o te 4 tyg a nie 2
biedroneczka1980
poki co tez mi sie tak wydaje...dowiedz sie jak mozesz od tej koleznaki czy tacierzyski tez sie wydłuzy do 2 tygodni jesli tatus wykorzysta go w 2012 roku...czy on tak czy siak bedzie mial tydzien
Tak to tez potwierdzila jesli tatuś wstrzyma sie z urlopem tacierzyńskim do 2012 (a ma na to 12 miesięcy od urodzenia dziecka) to moze wziasc 2 tyg a nie jeden
tu znlazalm troszke inaczej napisane o tych urlopach, wydaje mi sie ze jeszcze jasniej ze chodzi o wymiar urlopu a nie termin urodzenia dziecka
http://www.gofin.pl/17,1,96,129675.html
http://www.gofin.pl/17,1,96,129675.html
reklama
mucha_nie_siada
Oli.B zajmij się wreszcie sobą, sama zachowujesz się jak alfa i omega, a ja przytoczyłam tekst z zusu pisząc, że wolałabym żeby biodronka miała rację, jednak jest napisane jak jest.
To chyba dobrze, że należy rozwiać pewne wątpliwości, a nie być przekonanym i potem się ewentualnie rozczarować?
Zresztą, współczuje szczerze Tobie, że Twoje życie jest na tyle nudne, że śledzisz zawzięcie każdy mój post i próbujesz dorzucić swoje 3 grosze, żeby niby mi dopiec. Tylko jest jeden problem. Mam w głębokim poważaniu taką osobę jak Ty. A przede wszystkim Twoje teorie i złośliwości.
To chyba dobrze, że należy rozwiać pewne wątpliwości, a nie być przekonanym i potem się ewentualnie rozczarować?
Zresztą, współczuje szczerze Tobie, że Twoje życie jest na tyle nudne, że śledzisz zawzięcie każdy mój post i próbujesz dorzucić swoje 3 grosze, żeby niby mi dopiec. Tylko jest jeden problem. Mam w głębokim poważaniu taką osobę jak Ty. A przede wszystkim Twoje teorie i złośliwości.