reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

reklama
Biedroneczka, to przekaż pani z personalnego, żeby weszła na stronę zus.pl i doczytała, że to dotyczy dzieci urodzonych w danym roku, a nie tego kiedy się kończy urlop. Zresztą proponuję Wam też wejść na stronę i to przeczytać, to jest wyraźnie napisane.

Biedroneczka, to przekaż pani z personalnego, żeby weszła na stronę zus.pl i doczytała, że to dotyczy dzieci urodzonych w danym roku, a nie tego kiedy się kończy urlop. Zresztą proponuję Wam też wejść na stronę i to przeczytać, to jest wyraźnie napisane.

Mucha to sie nie tyczy tylko dzieci ur w 2012 wejdz sobie na ten kalkulator i sama oblicz a nie mowisz

Biedroneczka, przepisy na stronie zus.pl są chyba bardziej wiarygodne niż kalkulator stworzony przez programistę na stronie niewspółpracującej z zusem.

wg ZUS-u to jest tak...od 1 stycznia 2010 przysługuje za urodzneie jednego dziecka 20 tygodni urlopu macierzyńskiego plus jest molżlwość wykorzystania dodtakowego urlopu macierzynskiego w wysokości dodtakowych 2 tygodni(udzielanych na pisamny wniosek rodzica) od 1 stycznia 2012 roku dodtaowy urlop macierzynski predłuża sie do 4 tygodni. Wiece tu, czarno na białym :)
http://www.zus.pl/default.asp?id=1&p=1&idk=1356

wg. mnie tu nie liczy sie data urodzenia dziecka ale data zakonczenia podstawowego urlopu macierzynskiego,poniewaz dopiero po jego zakonczeniu mozemy wypisac wniosek o jego przedłuzenie. wiec jesli macierzynski bedzie sie konczyl juz 2012 roku to mozemy wyppisac podanie od dodatkowe 4 tygodni

Ostatnia edycja:
Devi, to nie wyklucza tego co napisałam już wcześniej, a mianowicie

Ubezpieczona, która urodziła dziecko ma od 1 stycznia 2010 r. prawo do zasiłku macierzyńskiego także przez okres określony przepisami Kodeksu pracy jako okres dodatkowego urlopu macierzyńskiego, którego wymiar wynosi:

przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:
od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni,
stronę też podawałam: Serwis ZUS - Zasi

też mi się wydaje, że biedroneczka ma rację bo dodatkowy urlop macierzyński można brać tylko zaraz po skończeniu urlopu macierzyńskiego - jak się kończy w 2011 to możesz brać 2 tygodnie , jeśli w 2012 już masz 4 tygodnie! to ja bym musiała urodzić zamiast 12 to 16 sierpnia ale to już nie ode mnie zależy ;-)

oczywiście, życzyłabym Wam i sobie, żeby biedroneczka miała rację. Bo to super sprawa, tylko tam jest piękne słowo URODZONE i podany przedział.

reklama
Właśnie zapytalam się na skypie kolezanki z zusu, te daty nie tyczą sie urodzenia dziecka a daty wprowadzenia zmian i obowiazywania dodatkowego urlopu po wykorzystaniu standardowego. Tak samo miała moja kumpela jak urodzila dzieciaka w 2010 a urlop konczyl jej sie w 2011 mogla napisac o te dodatkowe 2 tyg

Do góry