reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

agulalula chodzi o to że od 2011 przysługuje dodatkowe 2 tyg urlopu poza standardowymi 20 tyg, a w 2012 - 4 tyg. Ponieważ urodze np22 sierpnia to koniec urlopu wypada mi w styczniu 2012 więc dodatkowo moge napisac o te 4 tyg:-D. Kiedy masz termin porodu?

reklama
tez jestem zaskoczona tymi 4 tygodniami - ja mam termin na sam koniec sierpnia to rozumiem, ze zalapie sie na te 4 tyg dodatkowo... ja bede tez miala przedluzony o wakacje bo w szkole pracuje i dolicza mi do macierzynskiego no i jeszcze na drugie dziecko chyba tez jest chyba dluzszy..

no i ja tez raczej spedze wakacje w domku - moze gdzies sie wybierzemy kolo czerwca niedaleko - do rabki albo dalej w gory - tak zeby w razie czego szybko do krakowa wrocic...
dobrze ze ostatnie wakacje spedzilismy w tunezji....musi nam na jakies dwa lata wystarczyc:-)

gosia załapiesz się na te dodatkowe 4 tyg, ale urlop nie jest zależny od kolejnego dziecka, jedynie byłby dluzszy jakbyś urodziła np blizniaki to wtedy przysluguje (31 tyg), to samo z trojaczkami kolejne 2 tyg i tak do piecioraczków bodajże

biedroneczka, a to nie będzie tak, że dotyczy dzieci urodzonych w 2012 roku? A nie momentu, w którym kończy się 'podstawowy' urlop macierzyński?

cytat dotyczący przedłużania :
przypadku urodzenia jednego dziecka przy jednym porodzie:

od 1 stycznia 2010 r. do 31 grudnia 2011 r. – do 2 tygodni,
od 1 stycznia 2012 r. do 31 grudnia 2013 r. – do 4 tygodni,
od 1 stycznia 2014 r. – do 6 tygodni,

źródło: Serwis ZUS - Zasi

maggie ja byłam dwa razy na teneryfie i jak się zdecydujesz to umrę z zazdrości ;-) chce tam mieszkać na emeryturze :-D dla mnie raj na ziemi i jedno z niewielu miejsc gdzie z miłą chęcią bym jeszcze raz zagościła !

Agulalula moje odczucia po pobycie na Tenryfie są identyczne, ale polecam północną zieloną część wyspy - naprawdę raj :-)

Moje wakacje w tym roku spędzę w maju nad naszym polskim morzem jak się uda, zawsze coś :-D

agulalula chodzi o to że od 2011 przysługuje dodatkowe 2 tyg urlopu poza standardowymi 20 tyg, a w 2012 - 4 tyg. Ponieważ urodze np22 sierpnia to koniec urlopu wypada mi w styczniu 2012 więc dodatkowo moge napisac o te 4 tyg:-D. Kiedy masz termin porodu?

Biedroneczka a trzeba mieć jakiś powód żeby pisać o te dodatkowe 4 tygodnie? Muszę sobie obliczyć czy się na to ewentualnie łapię...

Już policzyłam, muszę urodzić tydzień po terminie żeby się załapać...tylko czy ten Mały będzie pod tym względem współpracował? :-p

Ostatnia edycja:
te dodatkowe tygodnie (+4) są dla dzieci urodzonych w 2012. A nie wtedy, kiedy kończy się urlop macierzyński. Dla nas wszystkich +2.

Nie wiem jak jest przy umowie o pracę, ale ja zanosiłam pismo do ZUSu(działalność gosp.) pod koniec mojego macierzyńskiego, że proszę o przedłużenie o dodatkowe 2 tygodnie w okresie od-do (podając kolejny dzień po zakończeniu tych 20 tygodni i doliczając 14 dni)

Kalkulator urlopu macierzyńskiego - Kalkulator ciąży - Ciążowy.pl to może być przydatny link ;-) ale nie wiem kiedy można brać te dodatkowy urlop macierzyński ?

reklama
Te 4 tyg sa fakultatywne, nalezy napisac do pracodawcy że chce sie je wykorzystac, i to nie tyczy sie dzieci urodzonych 2012, juz mi to mówila u mnie pani z personalnego wystarczy że te standardowe 20 tyg skończy mi się 1 stycznia 2012 wtedy nalezy mi sie te 4 tyg

Do góry