reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Hej kobitki, u nas zakrecone dni. Mlody coraz mniej spi. Zasnal o 9-11, i dopiero teraz. Ida 4 zabki naraz dostal troche ibum to widac bylo ze dziasełka strasznie go swedza i pcha wszystko do buzki.
Mamuski: Moniek, JJ gdzie jestescie/?
Renatka gratki kolejnych 2tyg pracy zawsze pare groszy wpadnie no i udanej wizyty u neonatologa :)
Biedroneczka, Toyna owocnych staran.
Jagienka z tego co kojarze to kosc-zebodol goi sie 6-8tyg cos takiego. A jak ranka?? Ja mialam usuniete 4 zeby do aparatu ortodon,z ktorym pozeganlam sie w poniedzialek :) A co do rehabilitacji, stymulacji to warto przejsc sie nawet na 1 wizyte, pokaza jak mozna pocwiczyc. Igorek nie lubi jak go cw i robi wszystko zeby dac mu spokoj moze robie to troche nie umiejetnie My intenstywnie chodzimy miesiac 3razy w tygodniu po 30 min, i widac postepy mlody sam siada, raczkuje,stoi na kolanach i wczoraj stanal w łozeczku z tym ze na paluszkach :( I mam pozwolenie na przerwe az zacznie proby chodzenia, ale mam sama cw i mam burze mysli bo sie boje ze cofnie sie w tym co umie a byly takie przypadki. I bedziemy chyba chodzic.
Aga gratulacje pracy.
Flower usmialam sie jak nigdy. Zdolniacha z Twojej coreczki.
Ania Witaj, kooope lat.
Dziewczyny jak gotujecie obiadki to na parze? czy jak? musze zaczac sie kucharzyc bo sporo kasy idzie na sloiczki i zostalam okrzyknieta leniem

Ostatnia edycja:
reklama
Jagienka z tego co kojarze to kosc-zebodol goi sie 6-8tyg cos takiego. A jak ranka??

:szok: O matko!! Aż tak długo??? Ranka wygląda nieźle,dziąsło wyraźnie zbladło i się zasklepia,nie boli już,jedynie przy dotyku,nie mogę jeszcze (wiadomo) jeść tą stroną.
Co do rehabilitacji to wybiorę się,tylko nie wiem czy mi się uda...nie wiem jak długo sie czeka a czasu to ja akurat nie mam...:no: myślicie żeby iść nawet prywatnie jeśli na nfz się nie uda?

Hej :-)
Jagienka u nas było tak że dzwoniłam w lutym do poradni rehabilitacyjnej to najbliższy termin był na grudzień !! w innym miejscu na kwiecień :-( więc poszliśmy prywanie ale i tak czekaliśmy 2 tygodnie - nasza Agata też mało ruchliwa - nie siedzi , nie raczkuje , nie pełza, turla sie po całej podłodze i kręci sie w kółko na brzuszku- widziałą ją pani neurlog i pani od rehabilitacji obie powiedziały że jest leniuszek - odruchy ma wszystkie prawidłowe więc należy czekać aż sama zacznie - zobacz sobie w internecie może filmimi na temat metody "stymulacji " dzieciaczków metoda bobath. to takie bardziej zabawowe metody niż męczenie dziecka.

u nas było tak że najpierw widzał ja neurolog , później dostaliśmy skierowanie poradni rehabilitacyjnej a później ten lekarz- to nie jest rehabilitant - (bo rehablilitant wykonuje sam nie zadecyduje jaką metodą maluszek ma być ćwiczony - więc o tym decyduje lekarz ds rehabilitacji) ona też mnie pocieszyła, że mamy przyjść na kontrolę jak mała będzie miała 15 miesięcy - że niby do tego czasu dziecko powinno chodzić (ale też nie zawsze). u nas w rodzinie też ani jedno dziecko nie raczkowało więc może mieć to w genach że ominie ten etap i będzie stawać jak będzie gotowa do chodzenia.

Ostatnia edycja:
Właśnie o to mi chodzi...jak nazywa się specjalizacja tego lekarza ds.rehabilitacji?
Czy może neurolog pokaże nam jakieś ćwiczenia?

Moi chłopcy raczkowali ale jest duża rozbierzność między etapami ich rozwoju,Dawid raczkował mając skończone 7m-cy a Oli-rok...

Jagieńka, rozumiem. W sumie nawet jedna wizyta była by dobra. Na więcej nie zdążysz chyba się umówić, a chociaż pokażą Ci co i jak i sama będziesz mogła z Niunią ćwiczyć ;-) Wydaje mi się, że lepiej prywatnie, jeśli Was stać, bo na NFZ nie liczyła bym na szybki termin.
W tym co piszę Agula też jest wiele racji. Może Laurunia to taki właśnie "leniuszek" i potrzebuje czasu… Tym bardziej, że u Ciebie już Synuś taki był ;-)

Napisze tak sprawy „męskie”, reszty się domyśl…

Te diagnozy za zwyczaj są mylne, tak jak pisałam wcześniej omamie i Jej ręce...

Ooo, to super gratki 2 ząbka :-)

Kasia przesypia już całe noce i zamiast w nocy teraz pije mleko rano i wieczorem po 250ml :-) Na więcej nie jesteśmy Ją w stanie namówić. Dzisiaj usnęła wyjątkowo późno bo po 21.

Ostatnia edycja:
reklama
Dzięki Agula,pocieszyłaś mnie nieco :tak: Chciałabym poszukać w Szczecinie ale nie wiem jak wpisać? Rehabilitant dziecięcy?

Jagienka wpisz fizjoterapeuta dziecięcy i najlepiej jakby był specjalistą w NDTbobath ale chyba każdy zajmujący się rehabilitacją dzieci, nic się nie martw Laura na pewno nadrobi. Mój Maksiu ma obniżone napięcie chodziliśmy na reh ale musieliśmy przerwać z racji na to że bardzo się zanosił i teraz ćwiczymy sami. Ale moim zdaniem lepiej jest chodzić do fizjoterapeuty bo on to robi najlepiej i widać szybciej efekt.
Niedawno też czytałam fajny artykuł że spokojnie na siad dziecko ma czas do 10 miesiąca.

Do góry