reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Osobiście mam teraz jeden fotelik 0-18 i drugi 9-36 w którym jeździ Lila i nie wyobrażam sobie włożenia do niego Tymona, mimo że wagowo ok. One są duże i w ogóle dla mnie typowo dla dziecka, nie niemowlaka. Lilę przełożyłam do niego jak miała hm... z 1,5 roku może ciut mniej i wyglądała w nim dla mnie średnio. Dopiero od niedawna wygląda, że do niego pasuje:D. Tylko to wrażenie może być spowodowane modelem jaki posiadam.

Aaa,to "łapię" na czym polega różnica..więc chyba najlepiej byłoby rozglądać się za takim 9-18kg? Ten fotelik 0-18 to jakiej firmy masz? Zadowolona jesteś z niego? Ja mam taki do 13kg ale już młoda mi się w nim denerwuje bo nie może siedzieć,no i na pewno max na jesień/zimę będę chciała ją przesadzić do większego tylko nie mam pojęcia jakiego :confused: z chłopcami takich dylematów nie miałam bo autko dopiero od 2 lat mamy....
No i muszę się zdecydować do wyjazdu bo na pewno w tym roku nie zjedziemy już do PL....

Biedroneczka,świetny ten kocyk!! :tak: moja teraz jest na etapie zbierania "paproszków" :-D im mniejszy tym lepszy :-D:-D
My też już pomału wchodzimy w rozmiar 80,ja większość zakupów (również ubrankowych) robię na allegro ale to też dlatego że z moją trójcą wybrać się do sklepu to Hard core :szok: niby grzeczni bo etap rzucania się na glebę mamy za sobą ale jak obaj zaczynają naraz coś do mnie mówić,do tego każdy poleci w swoją stronę,jeszcze Laura dokazuje to odechciewa się wszystkiego :baffled: że nie wspomnę że masę "niespodzianek" przy kasie z koszyka wyciągam :laugh2: (a w sklepach z ciuchami ulubiona zabawa-w chowanego :-p)

Ostatnia edycja:
reklama
My sie wozimy jeszce w tym 0-11 i w sumie jeszcze sie troche powozimy, generalnie rozmawialam w sklepie z gosciem ktory zna sie na fotelikach i przewozeniu dzieci i doradzil ze takie wieksze foteliki wozace przodem do kierunku jazdy najlepiej wybierac jak najpozniej, dziecko slabo amortyzuje wszelkiego rodzaju hamowania (najlepiej wozic jak najdluzej sie da tylem ponoc) i racja sama widzialam jak kumpela przewozila swojego 7 i pol miesiecznego dzieciaka, jak tylko zahamowala glowa malego leciala bezwladnie do przodu, jakos srednio ciekawie to wygladalo. No i jak powiedzial mimo iz dziecko rwie sie do siadania to i tak nie wytrzyma dluzszej podrozy w pozycji siedzacej, a foteliki, 9-36 kiepsko maja z funkcja pollezenia, niby cos tam sie wysuwaja ale naprawde minimalnie, no i malo jest takich w tym przedziale co dostaly dobre oceny w crashtestach. No ale jak mowie kazdy robi jak uwaza. My narazie ogladamy foteliki, ale kupimy zapewn dopiero jak mala bedzie miala roczek, no chyba ze nagle wystrzeli i przybierze na wadze i dlugosci ;))

Jagienka, różnica między 0-18 a 9-18 jest taka, że 0-18 ma możliwość montażu tyłem do kierunku jazdy (co jest najbezpieczniejsze dla szkrabów) i ma wkładkę (oczywiście montaż dobrowolny :-D) dla noworodków. Więc to Ty musiałabyś zdecydować, czy Twój jest już gotowy na jazdę przodem. Mam Britax model First class. Jestem z niego bardzo zadowolona. Spełnia swoje zdanie(jeździmy sporo), crashtesty zdał, cena przyjemna jak na fotelik w tej klasie.
Trudno mi powiedzieć czy dla Ciebie lepiej 9-18 czy 9-25, bo ja na te 9-25 w ogóle nie patrzyłam, ze względu na to, że chciałam mieć fotelik montowany tyłem do jazdy, no i Lilka jest z tych drobniejszych dzieci, a na dodatek chciałam mieć porządny fotelik dla kolejnego szkraba w razie czego od narodzin. I dobrze, że tak zrobiłam, bo Tymon jest trochę wypasiony :)-D) i fotelik typu kołyska zaczął go wkurzać jak się jeszcze dobrze zima nie zaczęła :-D.

A biedroneczka dobrze prawi :-). 9-36 to pozycja właściwie iście siedząca, a to ich 'wysuwanie' to pożal się panie boże, prawie wcale tego nie widać. I nasz jest to fotelik, który ma pozytywne noty testów również. Mimo tego, że mamy coś tam wysunięte, to trzeba Lilce poprawiać głowę jak uśnie bo jej spada :/.

edit. zapomniałam dodać - britax ma stronę http://www.britax.co.uk/car-seats/fit-finder na której wybiera się model samochodu a on pokazuje, jakie modele fotelików do niego pasują(ich firmy). U nas się sprawdziło - jak strona pokazywała, że nie pasuje to nie pasował, i na odwrót. Jest to o tyle dobre, że nie trzeba się pocić przed sklepem i sprawdzać czy pasuje, ani ryzykować w ciemno kupna czegoś, co nie pasuje. Bo można mieć najbezpieczniejszy fotelik i jeśli nie będzie pasować do samochodu (= źle zamontowany) to przy (tfu tfu) wypadku i tak nie zda egzaminu.

Ostatnia edycja:
Biedroneczka,nie wiedziałam że pozycja tyłem do kierunku jazdy jest bezpieczniejsza,ale logiczne to :tak: ja nie chcem Laury jeszcze przesadzać,chcem zakupić fotelik teraz bo w PL dużo taniej a mała skorzysta z niego na jesień/zimę dopiero (po 1 urodzinach) muszę zdecydować się w najbliższych tygodniach bo 24 mąż jedzie z przewozówką i zabierze go ze sobą...

Mucha,właśnie Laura najbardziej protestowala jak musiałam ją we wszystkich kombinezonach wpakować do tej kołyski,ledwo mi się mieściła ale całą drogę był nieprzeciętny płacz,teraz,jak zrobiło się cieplej to ma sporo miejsca,tyle że podnosi się-siłuje żeby usiąść i się wścieka bo nie może :baffled:
Fajna ta stronka,właśnie sprawdziłam i do naszego samochodu pokazał mi ten sam który Ty masz :) Model First Class :) A co myślisz na temat IsoFix?

Nikos,widze fotkę!!! Lencia ma bosskiee oczka!!! pięknooka ta Twoja królewna!! :tak::tak::tak:

Ostatnia edycja:
ja wszystkie zabawki kupuję na allegro,kto by to miał czas na bieganie po sklepach oto Pan Metka: K's KIDS * PAN METKA+ Ksiązeczka + CD + DVD 10451 (2302033596) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Świetny! Już się na niego „napaliłam” i nie popuszczę. Przyznam się, że nie mam konta na Alegro. Jestem raczej z tych co jak nie zobaczą i jak nie dotkną, to nie uwierzą… :-DAle nie będzie z tym problemu bo sąsiadka często kupuje, więc na pewno mi zamówi ;-)

Karolaola, ja też za często nie daje, raz na tydzień. I to jedną, dwie kosteczki :-) Kasia też popija sobie wodę i nawet nie źle Jej to wychodzi. My od marca używamy niekapka „avanti”. Na samym początku bałam się, że nie będzie umiała pić, ale niepotrzebnie. Dodatkowo plus jest taki, że nie rozlewa. Jak już nie chciała pić (ze smoczka) to przekręcała butelkę i patrzyła jak kapię albo ściskała smoczek i robiła „fontannę” oblewając siebie i inne rzeczy, a przy niekapku nie ma takiego problemu. Co do rozmiaru papaków to kupuje 4.

Zgadza się z tą promocją bo ja też kupuje. Wychodzi dużo taniej, zwłaszcza jak ktoś bierze większą ilość, tak jak my na 30 dni.

Dziewczyny, widzę, że Pan Mętka robi furorę, tym bardziej nie popuszczę :-)

Taycia, nie dziwie się, że wolisz się położyć i odpocząć. Jeszcze te upały nie sprzyjają spacerom.

Mucha, każdy karmi dziecko według swojego uznania ;-):
1. Jeśli chodzi o danonki, to skonsultowałam to z pediatrą i że nie widzi żadnych przeciwskazań. Widać co lekarz to inna opinia.
2. Jeśli chodzi o jajko i parówkę, to nie daje ich codziennie. A jadłospisie wymieniłam bo to jada i właśnie o tej godzinie
3. Już odpowiedziałam Karolinie jeśli chodzi o czekolade: „Często nie daje, raz na tydzień. I to jedną, dwie kosteczki (czekolda dla dzieci)

Nie uraziłaś minie, ja też większość rzeczy konsultuje z lekarze. Menu dla rocznego dziecka, tylko dlatego, że je od czasu do czasu jedną kostkę czekolady, jajko czy parówkę…, no ok.

Biedroneczka, świetny kocyk ;-)
My też chcemy wymienić fotelik,ale zrobimy to dopiero jak mała będzie miała roczek. Zresztą i tak bardzo rzadkojeździmy samochodem.

Ostatnia edycja:
mucha dzieci Ci śpią 3h w dzień?:szok: Kurde a ja tu się cieszę jak mały śpi 1,5h od święta.

Co do fotelików to ja również słyszałam o Tobi i kingu:-D ale na razie się w temat nie wgłębiam. Może będę miała gotowce spośród Waszych wyborów;-)

Ale te pampki to chyba cena do wyczerpania zapasów:eek:

pflaume z aventu nie mamy a możesz podać linka z tym niekapkiem?

Uciekam spać dobranoc!:-)

reklama
Pflaume, oczywiście rób jak Ci intuicja podpowiada. Ja się bardzo kurczowo trzymam schematu żywienia niemowląt i pewnie stąd moje zdziwienie.

karolaola, jak sobie wychowasz - tak masz :-D. Albo mam po prostu śpiochy po mnie. Ostatnio przegięliśmy. Poszliśmy spać o 13 i obudziłam ich o ... 17.30 bo sama się wtedy obudziłam i zdziwiłam że jeszcze nie wstali. Tzn. żeby nie było, jeszcze nigdy nie zdarzyło się tak, żebym nie słyszała, że już nie śpią ;-). Trochę pracowałam na to, żeby spali jednocześnie od tej 13, by mieć trochę czasu dla siebie, ale było warto :-). Tymon poza tym wstaje ok. 7 (śpi od 20.30) i jeszcze ma drzemkę przed 10 taką podładowującą akumulatorki (czyli trwa z 20 minut)

Do góry