reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

Mama, nie mam pojęcia co byś mogła kupić. Może po prostu podpytaj rodziców, ja zawsze tak robię i jest ok. U nas dziś słonecznie i ciepło. Trzymam kciuki za suwaczki :-)

Z tą witaminą D, to chyba dawkowanie zależy od preparatu. Ja podaje Devikapp tak jak Flower, tylko po jednej kropelce przed jedzeniem. Tak było od samego początku niezależnie od tego czy karmiłam MM czy nie i mam podawać do roku. A w szpitalu powiedzieli mi, że jeśli będę karmić piersią to oprócz wit. D mam podawać jeszcze wit. K.

Pamiętam jak moja bratanica będąc mała wypiła całą butelkę wit. D, moja bratowa była przerażona i szybko poszła do lekarza, a lekarz stwierdził, że nic Jej nie będzie tylko przez okres miesiąca czy nawet więcej (nie pamiętam dokładnie bo to było 15 lat temu) ma nie podawać wit. D i było ok.

Flower, każdy lekarz mówi co innego i nie wiadomo kogo słuchać… Zwariować idzie.

Ostatnia edycja:
reklama
flower on do tej pory sam nie siada, a najlepsze, że pediatra mówiła, że już w 5 miesiącu mam go sadzać. Jak dzisiaj zobaczy, że nie siedzi to ciekawe co powie.

Dzisiaj, bo wybieram się z małym. Wykwity zrobiły mu się pod powiekami +ropa, w kącikach oczu i na powiekach. Jedno oczko zakrwawione. Popytam o tą wit. D i te żebra.

Nikos
tak se myślę, że w tej rybce jest odpowiednia ilość tej wit równoznaczna z jedną kroplą Twojej.

A szczotkujecie maluchom kiełki już?

Nikos tylko w tej kapsułce jest kilka kropli- 2,3?

W tych kapsułakach jest 400 jednostek,w jednej kropelce np devikapu jest 500j.m.,objętościowo jest więcej przez olej MCT w którym jest ona wymieszana :tak:

Jagienka natknęłam się na artykuł o kształtach klatek piersiowych u niemowlaków i ta co ma Igor to niby dzwonowata i jest to nieprawidłowe.

To nie pomogę....nic na ten temat nawet nie słyszałam...:baffled:

czy mogę te na powiekach i pod oczkami- na lini łzowej potraktować fioletem wodnym?.

Kurcze...nie wiem,moim smarowałam na śluzówkach ale czy na oku można...lepiej zapytaj pediatrę...

Jagienka, witaminy K nie należy podawać jak dziecko jest karmione wyłącznie piersią.

:no:

w szpitalu powiedzieli mi, że jeśli będę karmić piersią to oprócz wit. D mam podawać jeszcze wit. K.

Zgadza się,witaminę K podaje się właśnie dzieciom karmionym piersią,do końca 3 mż każdy pediatra Ci to potwierdzi :tak:

Z Twojego cytatu wynika właśnie, że te witaminy należy podawać mimo karmienia piersią, bo ilość występująca w mleku mamy jest niewystarczająca.

To nie jest mój cytat,podałam źródło...zresztą wszędzie jest jasno napisane,kolejna strona:

Zalecenia Zespołu Ekspertów dotyczące profilaktyki niedoborów witaminy D u niemowląt i dzieci:

"Noworodki karmione piersią znajdują się w grupie szczególnego ryzyka niedoboru witaminy D. Mleko matki jest najlepszym pokarmem dla niemowlęcia, jednak całkowita zawartość witaminy D w pokarmie kobiecym jest bardzo niska. W związku z tym noworodki i niemowlęta karmione piersią powinny otrzymywać witaminę D w dawce 400 j.m./dobę już od pierwszych dni życia.1)"

VitaDerol 400 j.m. 30 kaps. twist-off Apteka Herba

mama80,ja trzylatkowi kupiłabym coś edykacyjnego,bardzo ciekawe rzeczy ma firma QUERCETTI :tak:

Ostatnia edycja:
Nikos akurat myślałam o 'rybkach' w sensie tych kapsułkach z wit. D.:-D Ale dzięki kochana Twój wpis bardzo pomocny. Tylko teraz jeszcze muszę się zorientować jakie rybki (pożywienie) najlepiej podawać maluchom. Jakie Wy podajecie?

Ja na razie używam takiej szczoteczki silikonowej na palec bez pasty. Myślę, że to może wystarczy...bo z pastami dla niemowlaków się nie spotkałam.

co do "szczotkowania" to ja mojej przemywam dziąsełka/języczek za każdym razem jak skończy jeść kaszkę - słyszałam że kaszki (te słodkie bo wiem że część mam używa wyłącznie tych niesłodoznych) obklejają dziasełka/ząbki dziecka i są najbardziej szkodliwe. Więc moja żebów nie ma ale o ich higienę już dba :-) (choć niezbyt to lubi zwłaszcza jak już mi zasypia a ja ją jeszcze męczę z płatkiem kosmetycznym). Jak wyjdą zębole to mam taką szczoteczkę na palec no ale past do zębów to raczej sie u takich maluchów nei używa więc woda musi wystarczyc poki co :tak:

mama80 - ja jestem pzreciwnikiem pluszaków/lalek itp bo ileż tego może mieć jedno dziecko i zawsze jak coś muszę komuś kupić to staram się żeby to była jakaś zabawka edukacyjna, stymulująca rozwój dziecka. 3 latki to już małe bystrzaki i sporo takich zabawek jest ale wiadomo że to wymaga "udziału" rodzica a z tym czasem jest trudniej bo nei każdemu się chce poswiecic czas na zabawę z dzieckiem tylko lepiej dac jakas wydzierająca sie zabawkę i niech bawi się samo - smutne to...

Nikos akurat myślałam o 'rybkach' w sensie tych kapsułkach z wit. D.:-D Ale dzięki kochana Twój wpis bardzo pomocny. Tylko teraz jeszcze muszę się zorientować jakie rybki (pożywienie) najlepiej podawać maluchom. Jakie Wy podajecie?

Ja na razie używam takiej szczoteczki silikonowej na palec bez pasty. Myślę, że to może wystarczy...bo z pastami dla niemowlaków się nie spotkałam.

Toś my się dogadały:-D:-)

A pasty do zębów są już od 0 czyli dla niemowlaków. Kwestia tylko czy matka chce myć ząbki dziecku pastą z fluorem, bo przecież takie dziecko nie wypluje resztek, tylko połknie, a to chyba nie za zdrowo.

Rybek jeszcze nie dodawałam do zupek. Jak już to będę robić, to na pewno podam Solę, mintaja. Muszę jeszcze o tym poczytać. Z pewnością nie będzie to Tilapia, Panga a ni inne pływające w mule rzecznym paskudztwo:no:

A więc tak wit. D podawać. Żeberka mogą się jeszcze 'ułożyć' kłaść małego na brzuchu. No i eksperyment z bebilonem HA nie wypalił. Zostajemy na proporcji 3miarki pepti i 1HA. W proporcji 2x2 jest śluz w kupie:-(

JJ a jak u Was z alergią? Odezwij się do nas!:tak:

reklama
Karola,ja robię tak jak Flower (przy chłopcach to samo praktykowałam) przemywam wacikiem małej dziąsełka przed spaniem :tak: a teraz jak się wybiła pierwsza jedyneczka mam przygotowaną tą szczoteczkę o której piszesz-silikonową na palec :tak:

A pytałaś o te oczko Igorka?

Do góry