reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

ostatnio zmartwiło mnie,bo mały ma żeberka trochę wywinięte na zewnątrz. Wiecie o co mi chodzi i nie daje mi to spokoju. Muszę po ospie się z nim wybrać prywatnie, żeby go znów całego doktorka przebadała:confused2:

Może zapytaj pediatrę o tą D3,zapomniałam że moja nie pije wcale MM,nie znam się na tym,może faktycznie nie trzeba dawać...?

Mój Oliś ma jedno żeberko tak mocniej odstające,widoczne,też mnie to niepokoiło (zauważyłam ok.5 m-ca) i byliśmy z tym u ortopedy i nas uspokoił że taki jego urok-ma je do dziś :tak:

mama80-gdzie przepadłaś?

Moje dziecko dzisiaj pospało do 6.30!! :-D Kurczaki...tak się wyspałam że o 6.15 się obudziłam i czekałam aż mała wstanie :-D teraz siedzi sobie na podłodze,chłopcy ją obskakują z każdej strony a ta zaciesza że boki zrywać ;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Jestem, jestem!Aż mi miło że zauważyłaś moją nieobecność. Popijam już kawkę. Moje dzieciaki też tak śpią do około 6.30. Chociaż Hani zdarza się i o 5 wstać. Ona jest nieprzewidywalna:-D
Ja też podaję tylko wit.D, i to czasem zapominam:zawstydzona/y:
Wczoraj od rana ostro zabierałam się za porządki, ale w sumie tylko zrobiłam jeszcze większy bałagan. Mąż wrócił z pracy a u nas nawet obiadu nie było. Jeszcze wyciągnął mnie na zakupy. Niby nic nie kupiłam a portfel pusty. Chociaż udało mi się coś w ogródku zrobić. I taka to ze mnie gospodyni co z niczym zdążyć nie może.
W niedzielę mam 3 urodziny chrześniaka. Dziewczyny doradżcie jaki prezent kupić?
Jaką pogodę macie? U nas znowu leje:tak:
Jak znajdę chwilę czasu to biorę się za moje suwaczki. Tylko nie wiem dlaczego zamiast moich pięknych obrazków wyskakują kody?:wściekła/y:

Jagienka, witaminę D3 należy podawać dziecku bez względu na to czy jest karmione piersią czy MM.
O ilości kropli (od 1 do 2) decyduje lekarz. Kropelkę należy podać bezpośrednio przed jedzeniem.

Jagienka, witaminę D3 należy podawać dziecku bez względu na to czy jest karmione piersią czy MM.

Chyba nie do końca...cytuję:
"Niemowlęta karmione wyłącznie piersią otrzymują witaminy w mleku mamy, ale trzeba pamiętać o dodatkowym podawaniu witaminy D i K, ponieważ ich ilość w pokarmie naturalnym jest niewystarczająca"

"Niemowlęta karmione sztucznie otrzymują zwykle zalecaną dawkę witaminy D w codziennej porcji mleka modyfkowanego, które jest wzbogacane w ten składnik. Witaminy tej nie trzeba więc dodatkowo uzupełniać, jeśli dziecko zjada dziennie odpowiednią ilość mleka (600—1000 ml w zależności od produktu)."

Źródło:
Witaminy w diecie dziecka: Pediatria - Medycyna Praktyczna: Lekarze pacjentom

Nikos tylko w tej kapsułce jest kilka kropli- 2,3? A i ja bym tak bezpośrednio przed jedzeniem nie podawała, bo zostanie to na smoczku, cycku, łyżeczce. My podajemy przed kąpielą, a po niej jest papu;-) Ale pewnie Tobie też oto chodziło:sorry:

Jagienka
natknęłam się na artykuł o kształtach klatek piersiowych u niemowlaków i ta co ma Igor to niby dzwonowata i jest to nieprawidłowe.

Igor cały fioletowy. Jeszcze dziś z 20-30 nowych krostek. I ma kilka kropek wokół oczu, jedna to taka z ropą w oczku i czy mogę te na powiekach i pod oczkami- na lini łzowej potraktować fioletem wodnym?

Ja dziś mama wolne idę zrobić sobie kawkę:tak:, a mały na drzemce...

Ja z mleka małego nie umiem wywnioskować ile tej wit. D tam jest:no:

Ostatnia edycja:
dawno was nie czytałam i niestety nie nadrobię :eek:
widzę że jest dyskusja na temat witaminy D... cóż ja podaje w kapsułce i dodatkowo ma w mleku MM... nigdy nie zastanawiałam się ile tak na prawdę tego dostaje :baffled::baffled::baffled: w tych kapsułkach jest dużo więcej niż kropelka czy dwie i trochę mnie to dziwi że takie coś jest :confused2: wychodzi na to że moje dziecko od początku dostaje więcej niż powinno :szok: hmm to może dlatego ma taki problem z tymi zębami :confused::confused: muszę to zliczyć :nerd:

z ta witaminą D i jej ilością to chyba każdy preparat ma inne stężenie...? my podajemy Devikapp 2krople ale do tej pory karmiłam piersią - idę w czwartek do pediatry żeby obejrzał/zważył Karolinę pzred wyjazdem to dopytam czy zmniejszyc dawkę jak przeszłam na MM.

Karolaola - a czy sadzałaś Igorka zanim zaczął sam siadać? bo nam pediatra pwoiedziała że czasem tak się dzieje wtedy że brzuszek jakby wypycha żeberka

nie pamiętam kto ale nieźle się uśmiałam chyba w sobotę (Blackberry, aanka?) z tym neurologiem i pokazywaniem oczek i noska. My od neurologa dostaliśmy kwitek dla pediatry miesiąc temu (ledwo skończyła 7 mies) że Karolinka jest nieznacznie opóźniona w rozwoju ruchowym:-D bo nie siedzi sama a tydzień wcześniej zalecenie z poradni rehab żeby nie sadzać póki sam nie usiądzie no i same chyba widzicie że Karolinka do opóźnionych ruchowo nie należy....Peidatra też wyśmiała to podsumowanie
Ci neurolodzy chyba sami coś z głową mają...Dobrze że nie wszystkie matki się tak schizują kazdym slowem lekarza.
Karolinka też nie pokazuje chyba ze pzrypadkiem jej cos akurat wyjdzie, za to pokazuje jaka jest duża i tak raczki podnosi do gory nasladujac nas
Mama80- nie poddawaj się z tymi suwaczkami ;-)

Jagienka, witaminy K nie należy podawać jak dziecko jest karmione wyłącznie piersią. D należy podawać bez względu na rodzaj karmienia.

Z Twojego cytatu wynika właśnie, że te witaminy należy podawać mimo karmienia piersią, bo ilość występująca w mleku mamy jest niewystarczająca.

Witamina D jest podawana w profilaktyce krzywicy, witamina K związana z krzepliwością krwi.
karolaola, Ja podaję krople z buteleczki i wiem wtedy, że mam na pewno 1 kropelkę (takie Lenia ma zalecenie).
Dlatego przed jedzeniem należy ją podać, bo wit. D rozpuszcza się w tłuszczach. Można dać razem z jedzonkiem.

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry