reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

sierpniowe ciężaróweczki 2011:D

dziewczyny może któraś z Was mi pomoże:chcę wrócić do pracy na 7/8 etatu żeby uniknąc zwolnienia (podobno kilka osób ostatnio zwolnili i dalej ograniczają koszty). jestem wtedy chroniona przez 12 miesięcy. wniosek powinnam złożyć na 14 dni przed powrotem do pracy ale jak to się ma do wykorzystania urlopu wypoczynkowego bezpośrednio po macierzyńskim? czy muszę złożyć na 2 tyg przed urlopem i urlop bedzie mi udzielony w wymiarze juz 7/8 (ale przeciez to jest zalegly kiedy pracowałam na pelny etat) czy w trakcie wypoczynkowego ale na 2 tyg przed jego koncem czyli faktycznym powrotem do pracy? Jeszcze jedna srawa obniżenie wymiaru etatu dokonuję jakoby zamiast pójscia na wychowawczy wg ustawodawcy czy zatem nie bede moga pozniej podjac decyzji jednak o skorzystaniu z wychowawczego?np po roku?
Jak to jest z przerwą na karmienie? czy można z niej korzystać do ukończenia przez dziecko roku czy do momentu kiedy faktycznie karmię piersią w przypadku jeżeli karmię dłużej? bo spotkałam się z różnymi zdaniami...

reklama
Żyrafka działa, albo raczej bicie serca matki. Nie przyspieszyła dziś zasypiania, ale przyczyną długiego zasypiania były problemy z brzuszkiem (muszę wcześniej podawać obiadek), ale opowiem co widziałam. Przytulam małego na rączkach, odłozyłam go do łóżeczka a on taki już mocno spiący przytknął głowę do żyrafki i nagle otworzył oczy i zobaczył, że stoje dalej nad nim i widziałm to zaskoczenie, bo myślał, że przytula się do mnie w łóżeczku...to musi działać kojąco na dzieci, nie ma innej opcji. Nawet jesli nie przyspieszy zasypiania, to będzie mu przypominać bezpieczne chwile z życia łonowego...

Tonya Spełnienia marzeń!!

U nas w postępach tak jak u Ciebie Nikos, obracanie na boki, nowe 'słowa' :-D piski, śmiech w głos. Na razie przewrotów nie było, ale czasem jest blisko. I mały leżąc na plecach odpycha się nogami i tym sposobem przemieszcza:-)

A lubią wasze maluchy leżeć na brzuchu, bo mój tak na 5 min.

flower nie pomogę

Tonya super ta żyrafka musi być :)

flower - po kolei :):
1. uw bezpośrednio po macierzyńskim bierzesz wg wymiaru etatu z przed macierzyńskiego, pracodawca ma obowiązek udzielić,
2. czas 14 dni to czas przed pójściem na wychowawczy lub powrotem do pracy, więc myślę, że na uw możesz ten wniosek złożyć o obniżenie etatu. Nowy niższy wymiar uw masz dopiero od momentu podjęcia pracy po wykorzystaniu wypoczynkowego.
3.przerwa na karmienie przysługuje w wymiarze 30 min jeśli pracujesz do 6 h/dobę i 1 h powyżej tych 6 godzin (np. 8). Nie ma górnej granicy korzystania z przerwy ale czasem wymagają zaświadczenie od lekarza, że się karmi,
4.po powrocie do pracy możesz znów stwierdzić, że chcesz iść na wychowawczy i składasz wniosek na 14 dni przed datą wychowawczego....

...nie wiem, czy wszystko ogarnęłam ;-)

Nikos,jeszcze nie,zacznę najszybciej z początkiem szóstego miesiąca :tak:
19 stycznia kolejne szczepienie i przy okazji ważenie..strasznie jestem ciekawa ile ta moja kluska przez 6 tygodni przybierze ;-)

Dziewczyny a co myślicie o takich gryzaczkach z siateczkami do pokarmów? Moja mama mi kupiła ale jakoś nie mam przekonania :confused2: używała któraś z Was?

Nikos,jeszcze nie,zacznę najszybciej z początkiem szóstego miesiąca :tak:
19 stycznia kolejne szczepienie i przy okazji ważenie..strasznie jestem ciekawa ile ta moja kluska przez 6 tygodni przybierze ;-)

Dziewczyny a co myślicie o takich gryzaczkach z siateczkami do pokarmów? Moja mama mi kupiła ale jakoś nie mam przekonania :confused2: używała któraś z Was?

Mojej daję już jabłko, smakuje jej to niech wcina. No tak, teraz popatrzyłam na suwaczek, Twoja malutka dopiero niedawno skończyła 4 miesiące.

Kurcze nie wiem za bardzo jak wygląda ten wynalazek, o którym piszesz. Może wklej zdjęcie. Chętnie to zobaczę.
Aha dzięki za link do zaproszeń. Są już w drodze:-):tak:;-)

reklama
Karola mój może i z 20 minut na brzuchu być. Jak sobie dosięgnie do ciekawej zabawki to się bawi albo patrzy przez dzwi balkonowe w niebo na gałęzie, ptaki :) albo dupsko podnosi i do tyłu pełza :baffled: Dziś nauczył się na brzuch przekręcać i taki ucieszony jak mu się uda....ale nie muszę biegać go co chwila przekładać, bo długo na brzuchu wytrzyma.

Jagienka widziałam takie cuś z tą siateczką.....można tam wsadzić kawałek jabłka i maluch mymla bez strachu, że odgryzie i się zakrztusi :tak:....mnie się podobało.

Do góry