reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

reklama
W Poznaniu się chmurzy, a szkoda bo na działkę chcieliśmy pojechać, może jeszcze się wypogodzi... Teraz kawa i śniadanko, a potem się zobaczy.
Miłego dnia i pięknej pogody życzę wszystkim.

Ale dzisiaj ładnie u nas :) już 20 stopni jest, słoneczko pięknie świeci. Jedno pranie już się suszy, a kolejne sie pierze. Dzisiaj w planach wyjazd do teściów. Zawody strażackie musimy zaliczyć bo brat mojego jest strażakiem i bierze udział w tych zawodach to będzie ciekawie :)

Hej
Dawno się tu nie udzielałam. Poniżej info odnośnie macierzyńskiego i dopłat.
Dopłata za wczasy pod gruszą nie przysługuje kobiecie na macierzyńskim.
Odnośnie rocznych urlopów macierzyńskich:
http://www.zus.pl/files/Zmiany w zasilkach macierzynskich.pdf
[FONT=&quot]JAK UZYSKAĆ URLOP MACIERZYŃSKI, DODATKOWY i RODZICIELSKI[/FONT]
[FONT=&quot]
20-tygodniowy urlop macierzyński przysługuje młodej mamie "ustawowo". Do jego uzyskania wystarczy przedstawić pracodawcy metrykę urodzenia dziecka.

Inaczej jest z dodatkowym urlopem macierzyńskim. Kobieta może zdecydować, że będzie chciała skorzystać z dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego od razu po urodzeniu dziecka lub jeszcze przed jego urodzeniem. W takiej sytuacji powinna złożyć jeden wspólny wniosek, nie później niż 14 dni po porodzie.

Jeżeli o przejściu na dodatkowy urlop macierzyński matka zadecyduje już w trakcie podstawowego urlopu macierzyńskiego, wniosek powinna złożyć co najmniej 14 dni przed rozpoczęciem takiego urlopu, czyli w trakcie korzystania z podstawowego urlopu macierzyńskiego.

Jeśli matka zrezygnuje z dodatkowego urlop macierzyńskiego, może ubiegać się o niego ojciec.

Po wykorzystaniu dodatkowego urlopu macierzyńskiego, jedno z rodziców może skorzystać jeszcze z urlopu rodzicielskiego. Aby go dostać, wystarczy złożyć u pracodawcy wniosek o taki urlop co najmniej 2 tygodnie przed zakończeniem dodatkowego urlopu macierzyńskiego. [/FONT]
[FONT=&quot]ZASIŁEK MACIERZYŃSKI[/FONT]
[FONT=&quot]
Jeżeli matka w terminie do 14 dni od porodu zadeklaruje, że będzie korzystać z 52-tygodniowego urlopu (macierzyńskiego, dodatkowego i rodzicielskiego łącznie), przez cały okres jego trwania będzie otrzymywać zasiłek w wysokości 80 proc. swojego wynagrodzenia. Jeżeli decyzję o przejściu na urlop dodatkowy podejmie dopiero gdy już będzie przebywać na urlopie macierzyńskim, to przez pierwszych 26 tygodni będzie otrzymywać 100 proc. swojego wynagrodzenia, a w pozostałym czasie 60 proc.

Jeżeli kobieta zadeklaruje, że będzie korzystać z 52-tygodniowego urlopu macierzyńskiego, jednak po 20 tygodniach zdecyduje, że chce wrócić do pracy, przysługuje jej wyrównanie dotychczas pobranego zasiłku z 80 proc. do 100 proc.
Dokumentami wymaganymi do wypłaty zasiłku macierzyńskiego są: zaświadczenie o przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem oraz skrócony odpis aktu urodzenia dziecka - za okres od dnia porodu.

WYMAGANE DOKUMENTY
Aby udokumentować prawo do zasiłku, należy złożyć skrócony odpis aktu urodzenia dziecka. powinna pani jeszcze dostać zaświadczenie ze szpitala o odbytym porodzie.[/FONT]

Żabila ale fajnie Ci się dzień zapowiada! Super :)

Marzycielka ja ciągle zapominam iść to załatwić do mojej pracy a przecież nie wiadomo kiedy dziecko będzie chciało się rodzić i jak się będzie czekać i czekać to można nie zdążyć na te 14 dni przed porodem! A ja nie wyobrażam sobie otrzymywać potem 60% pensji bo i tak zarabiam grosze to 60% z tych groszy to już kompletnie nic nie będzie.

Taka.J możesz załatwić do 14 dni po porodzie i wtedy też masz 80% płatne cały rok, moja koleżanka pracuje w ZUSie więc na pewno jeśli załatwisz do 14 dni od porodu to nie będzie sytuacji, że 100% pół roku a potem 60% drugie pół roku

Hej dziewczyny :)
Co tutaj taka cisza :) wszystkie dziś zabiegane ?
Ja dopiero teraz mam chwilkę, żeby coś naskrobać :) od rana sprzątanie, później mieliśmy gości :) Odwiedziła nas znajoma z 4 miesięczną córeczką :) Cudna i strasznie grzeczna :) nie zapłakała ani razu :)

Marzycielka, dzięki na info i linki.. ;) jutro poczytam bo dziś już jestem padnięta ;) a co tam u Ciebie? jak syneczek ?:)

Żabila, mam nadzieję, że wypad udany :)

reklama
dobry wieczór :)
widzę że dyskutujecie na temat macierzyńskiego. no cóż, u mnie w kadrach tez nic nie wiedzą i kazali się dowiadywać w zusie. dzwoniłam kilka razy w tym tygodniu i za każdym razem czas oczekiwania na połączenie z konsultantem wynosił min. 17 minut, więc w poniedziałek ide do nich osobiście. Na samą myśl już się trzęsę ;)

dziewczyny doradźcie coś, nie wiem czy decydowac się na znieczulenie zew. oponowe.
We wtorek mam konsultacje u neurologa czy mogę rodzić naturalnie czy cesarka, i jak pozwoli naturalnie to jest w szpitalu w którym będe rodzić możliwość zzo. Tylko położna mówiła że trzeba od razu na samym początku się decydowac, czy się chce bo potem jest problem na szybko z anestezjologiem i nie wiem co robić :(
chciałabym to przezyc na sobie, w końcu od tego się nie umiera a ja raczej nie jestem jakąs panikarą, chociaz może sie to zmienić jak przyjdzie godzina zero ;) no i boję się ewentualnych powikłań, częśto akcja ustaje i kończy się to cc.
A jak Wy, pierworódki robicie? macie już swoje zdanie w tym temacie?

Do góry