reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2013

Ewirut - USG genetyczne między 11 a końcem 12 tc robi każdy. Jest ono obowiazkowe niezależnie od wieku. Po 35 rż wskazana jest amniopunkcja - jest to badanie inwazyjne, grozi poronieniem wiec wykonuje sie je tylko ze wskazań - np. przy nieprawidłowym wyniku tego USG
Chciałabym w tym miejscu zaznaczyć, że nie tylko amniopunkcja jest badaniem genetycznym- bo ona własciwie w ostateczności chyba jest wykonywana... Są jeszcze badania z krwi tzw. test pappa i jest to badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, zespołu Edwardsa i zespołu Patau u płodu. A tu jeszcze ciekawostka, że mimo, że u nas te badania sa wskazane dla kobiet po 35 rż to jest to badanie dla wszystkich bo "około 70% dzieci z Zespołem Downa rodzą kobiety przed 35 rokiem życia" Tu więcej można poczytać Test PAPP-A jest wykonywany pomi

reklama
NabAwe - witaj! Powodzenia i dużo pozytywnej energii!!

Ja też jestem ortodoksem jeśli chodzi o zakazy. Jakoś sumienie by mi nie pozwoliło wypić alkoholu, ale znam masę dziewczyn, które w ciąży od czasu do czasu coś tam sobie piły (najczęściej właśnie wino) i nic się w związku z tym nie działo ani nie stało. Dla mnie to kolejna indywidualna sprawa (podobnie jak palenie - ponoć nawet lekarze odradzają nałogowcom rzucanie palenia w ciąży, co dla mnie jest dość zaskakujące).
Ja słyszałam, że bodajże piwo "Bavaria" nie ma w ogóle alkoholu, ale szczerze mówiąc nigdy nie miałam go w ręku (ani w ustach).

U mnie dziś od rana mega ból głowy:-(

Ostatnia edycja:
NabAwe witaj!

ja z witamin tez tylko kwas foliowy:tak:
Piwka nie zamierzam pić...jeszcze się go w zyciu opiję z pewnością, więc te pare miesięcy nei zrobi różnicy;-)

Franek kimono, ja również z przerażeniem myślę jak to będzie w środku lata z największym bebzunem:cool:

Ewcik, dobrze, ze juz dobrze;-) Ja ostatni tez jakieś minimalne bóle miewam, ale na szczęscie szybko mijaja...:cool2:

a jeszcze o szpitalach piszecie...ja nie mam problemu bo najbliższy mam 18 km ode mnie a kolejne dalej, więc jadę do najblizszego:-D i mam nadzieję, że zdążę;-)

...ale się wczoraj wkurzyłam:wściekła/y: byłam umówiona na paznokcie i wszystko byłoby git, gdybynie to, że jak już stałam pod gabinetem to kosmetyczka zadzwoniła, że jest chora:wściekła/y: no ja rozumiem, że choroba nie wybiera i każdemu może się zdarzyć...ale podobno miała gorączkę od wtorku!!! to nie mogła wcześniej dac mi znać?? Normalnie rozwalają mnie tacy ludzie...jakies zaćmienie miała czy co... pierwszy raz taki numer mi wywinęła:cool:

szybka kawa i w drogę, zmierzam na dln sląsk z moją niunią do dziadków na ferie. i oczywiście jak nie było sniegu to dzisiaj musiał napadać no bo po co ma mi sie przyjemnie jechać :p?

dziewczyny ja myślę że to karmi to ma tylko takie oznaczenie że ma alkohol bo jest wytwarzane tam gdzie normalnie piwo i wiadomo że kropla może skapnąć, to tak jak na opakowaniu płatek śniadaniowych poiszą, że mogą się znaleźć śladowe ilości owoców orzechów itp. Osobiście nie popadam w paranoje:) przy karmieniu to wręcz położna i lekarz zalecali karmi na poprawę laktacji i u mnie to był strzał w 10. Produkowałam jak profesjonalna mleczarnia :p

ja wczoraj dostałam skierowanie na usg prenatalne i w lutym musze sie zapisać.

Znowu mam termin porodu na koniec miesiąca i jak juz bede na ostatnich nogach to wszystkie porodzą a ja będę na szarym końcu i nikt juz na forum nie bedzie pisał :p

witajcie dziewczyny -dawno mnie nie było bo bardzo słabo się czuje-mdłości nie odpuszczają. Dzisiaj mam wizytę i jestem cała w stresie bo wczoraj odebrałam wyniki moczu i mam w nich 20-30 erytrocytów świeżych , nie wiem co to może być................ Trzymajcie kciuki!!!!

NabAwe, podoba mi się fragment o profesjonalnej mleczarni - uśmiałam się:-D

Z tymi terminami porodu to się lubi zmieniać z tego, co dziewczyny piszą. Ja póki co mam na 06.08, ale pewnie się zaraz okaże, że się przesunie w którąś stronę.

W poprzedniej ciąży urodziłaś w terminie?

Madzik, trzymam mocno!!

Witam przy śniadanku,dziś mnie naszło na kakao i bułki z dżemem,znów mnie brzuch zaczął pobolewać jak na okres ale myślę że to macica się rozciąga.
Maciejkaaa ja chodzę prywatnie ze względu na to że nie będę rodzić u siebie w miejscowości bo nic dobrego na temat tego szpitala nie słyszałam,to zwykła umieralnia dosłownie będę rodzić w Lublinie tak samo jak przy pierwszej ciąży,a lekarz do którego chodzę właśnie tam pracuje a u nas przyjmuje w Luxmedzie,niestety u nas nie ma wyboru w lekarzach.Wogóle od jakiegoś czasu na NFZ to chodzę tylko do rodzinnego chociaż i to mija się z celem,bo w te wakacje wylądowałam w szpitalu z zapaleniem płuc bo 3 lekarzy nie wysłuchało zapalenia oskrzeli,gdzie mówiłam że mam predyspozycje bo mam nadwrażliwość oskrzeli,do tego jedna pani dr przepisała mi leki po których się fatalnie czułam non stop spałam nie miałam siły ręką ani nogą ruszyć,co później się okazało że te leki wpływaja na układ nerwowy i nie można po nich prowadzić samochodu o czym pani dr nie wspomniała.No ale dużo by na ten temat pisać.:baffled:
Nabawe witaj, gratuluje maleństwa,nie martw się ja też mam koniec miesiąca bo 29 więc nie będziesz ostatnia :-D
Jeśli chodzi o piwko to mąż mi ostatnio kupił bezalkoholowe ale jak spróbowałam to mnie odrzuciło więc póki co nie ciągnie mnie a wręcz odrzuca,no ale jak będa upały to takie piwko z soczkiem :sorry2: no ale tak jak powiedziała Loleczka jeszcze będę miała nie raz okazję więc te kilka miesięcy nic mi się nie stanie :tak:Ale znam dziewczyny które piły normalne piwo,ogólnie mi to lata i powiewa każdy ma swoje życie i swoje sumienie,ja tam odrazu bym się martwiła że zaszkodzę maleństwu,a jeśli potem okazało by się że coś jest maleństwu nie wybaczyłabym sobie(choć nie koniecznie byłaby to wina alkoholu)

Hej dziewczyny:-) Dzis wspanai łe samopoczucie u mnie ten śnieg za oknem po prawił mi humor:happy2: Właśnie zrobiłam sobie małą kawke i pije mój mężus jeszcze sobie spi, bo jest chory:baffled:.
A jak tam u was pijecie kawe?

reklama
ewirut ehh mi niestety śnieg nie poprawia humoru chciałabym już wiosnę:sorry2: a kawkę piję rozpuszczalną z mlekiem raz dziennie,wcześniej piłam dwa razy ale teraz z jednej zrezygnowałam

Do góry