reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Sierpień 2010

GSC, kochana, uważaj na zupki bo one wszystkie zawierają marchewkę w składzie. w zasadzie marchewa to podstawa. Wiec lepiej dawaj cos co w ogóle nie ma marchewki. Ja daje np. szpinak z ziemniaczkami bobo vita, albo brokułki gerbera. Łatwo wybrać coś bez marchewy kieując sie kolorem. Uwaga na wszystko co pomarańczowe. Dania z marchewą zaczełam wprowadzac dopiero jak sie kupy pojawiały codzinnie. I to tez robie tak, ze 1-2 dni bez marchewy, a co drugi, trzeci dzien cos z mieskiem, no i wtedy z marchewą. Uważaj na marchewe bo u nas zatykała na sztywno i jabłko też! ja bym nie dawała tez tak dużo zupki. Ja robiłam tez tak ze dawałam słoiczek 125 obiadku i do tego około 25 gram śliwek suszonych jako "deserek", w ramach tego samego posiłku. Co prawda troche mi sie marnowało śliwek w słoiczkach, ale dojadałam sama. U nas jak na razie spokojnie słoiczek 125 wystarcza, jak dasz dużo pic do posiłku to na pewno wystarczy. Fakt, ze moje dziecie po posiłku, za 1-1,5 godz. dostaje cyca. Trzymam kciuki za kupkę, na pewno wylezie. Nawet jak wylezie to pilnuj picia. Pisze o tym do znudzenia, ale jestem powalona tym jak w 100% rozwiązało to problem u nas. Jakis tydzien trwało, ale jak pisałam wczesniej teraz jest suuperr. Dziś były 3 kupy. Aha, moze sz spróbowac podac morelkę, u nas wlsnie po morelce strzeliła 3. Zobaczysz za pare dni bedzie to tylko wspomnienie, te całe kupki:rofl2::-)

reklama
Czesc dziewczyny ja tylko na chwile bo padnieta jestem.
Bylismy dzis u lekarza wazymy 7680 kg i mamy 71 cm (waga ur.3190) myslalam ze moje dziecko wazy wiecej:sorry2: ale lekarz powiedzial ze super i wsio ok. Mlody niestety dzis caly czas plakal u pana doktora :-(ale to dlatego ze wizyte mielismy o 8.50 a o tej porze to my jeszcze w wyrku lulamy:tak: a jak bylo pik to juz wogole syrena na calego:-(. Jak narazie nic sie nie dzieje , w ciagu dnia bylo wszystko ok ale po ostatnim szczepieniu tez tak bylo a dopiero w nocy byl placz takze uciekam do wyrka:sorry2:.
A i mam juz bilety zabuchowane do Polski i jupi 20 marca lece z mlodym i bede w mojej Bydgoszczy 3 tygodnie :-) no i 3 tygodnie bez M moze to nam pomoze w naszym "kryzysie" :-(
to uciekam i pozdrawiam mamulki!!!

Kochane dziekuje za porady faktycznie moze za duzo jej dawalam tej zupki :-( to moja wina.

Jeszcz emi nie spi a juz tak ladnie od 20 spala:-(Nie moze usnac... a widze ze chce.. dalam jej niedawno herbatke i juz stekala i zrobila brazowego bobka i wzielam jej nozki do brzuszka to wychodzil nastepny bobek wiekszy (przepraszam ze tak doslownie) To ja nie wiem czy to dobrze czy zle? Robi kupki ale wlansie takie twardsze hm juz sama nie wiem.. ja zle robilam ze jej herbatek soczkow tak duzo nie dawalam jak mi radzicie :-( Teraz bede jej 3 razy dziennie dawala herbatki.. moze to tez pomoze.. oby :-:)-( Czuje ze to wszystko moja wina takie cos .. czuje sie :zawstydzona/y:zawstydzona:wściekła/y:zła:-( i smutna sama za siebie.. ehh.. oczka juz jej sie male robia moze zaraz usnie kochana moja... :-(

Witam dziewczęta,dawno sie tu nie udzielałam.Spojrzałam i widzę,ze Mama Aneta zawitała,wiec cieplutko chciałam ja przywitac.niegdys z brzusiami duzo klikałysmy.Życzonka zdrowia dla malutkiej na pół roczku.;-)

WITAM!!!!!

GSC dawaj jej pic nie tylko 3 x dziennie, ale i częsciej przeciez picie wysika nie naje sie tym i własnie zaparz jej zwykły rumianek z apteki ja tez podaje czasami!!!!!!!!! duuuuzo pic nawet 10 x dziennie jak tylko chce nie ograniczaj to nie jest posiłek Ty tez pijesz ile chcesz, to samo jest u dzidzi!
MamaAneta super, ze córeczka zdrowa, oby tak dalej i fajnie, ze kaske dostanie!!!!!!....a moze jakąs fotke bys nam pokazała jak juz urosła co??? pozdrawiam Was serdecznie!

Pogoda do du.py czyli nic nowego buuuuu:((((((

hej hej
zgadzam się z toba Bombusiu pogoda do pupy :) .

GSC , PAJKA a dodawajcie kilka kropel oliwi z oliwek do zupek czy innych dań , ! a od czopku sie nie uzależni naprawde , rób na zamiane czasami czopek czasami to mydełko z termometrem wiem że to nie są może najlepsze metody ale wole to niz ma płakać i sie męczyć a wiem że napewno za jakis czas sie unormuje wszytsko i będzie ok , a lekarze co lekarze za wile ci GSC nie pomogą to ty tylko na podstawie obserwacji jestes w stanie sama po móc dziecku oni owszem cos moga zasugerowac ale sama wiesz że każde dziecko jest inne , jedno uczula marchewka inne jabłko , jedne ma zaparcia po jabłku inne po marchewce czy po rumianki , koprze itp

lea i u nas był płacz przy szczepieniu , najważniejsze żeby teraz był spokój o tamtym maluchy już nie pamiętaja /uff/ :-)

a Gabryś waży 9 kg , waga urodz 3200
, tak więc tutaj jest ok , ale z innymi rzeczami jakos w tyle jest , z gadaniem jest marnie tylko yyy yyy i yyy
, przewraca się tylko na prawy bok , lewy mu wyjdzie ale tylko czasami , natomiast na plecy juz nie wróci czy tylko mój tak ma ? bo ja chyba znowu dostaje z leksza jakieś schizy , Oliwka mi na wanlentynki juz powiedziała MAMA jak była w jego wieku , a do walentynek tuż tuż

dzisiaj młody pobił rekord zasnoł wczoraj o 18/30 jadł o 23 i pobudka przed 7 więc fajnie się wyspałam , mogłoby mu juz tak zostać /marzenia / ;-)
miłego dzionka

ide się szykować na gości /hihi /

Ostatnia edycja:
witam sie mam nadzieje że mnie pamiętacie jeszcze ,dość długo nie zaglądałam ,ale myślałam o was cieplutko ,Maja rośnie i ma apetyt ,dostaliśmy orzeczenie o niepełnosprawności należom jej sie pieniążki :tak:
To super! :) Fajnie tez, ze mala dostala grupe. Ja wlasnie odwolywalam sie od decyzji, bo tez mialam grupe. Mialam ja w zasadzie od ponad 10 lat i co roku przedluzali na rok. Mialam 2 grupe. Mam niepelnosprawnosc ruchowa i przyznano mi fundusze na rehab (ddzieki czemu moglam chodzic na silke lub basen) i miejsce parkongowe dla osob niepelnosprawnych, co ostatnimi czasy bardzo mi sie przydawalo, zwlaszcza w ciazy. A teraz mi grupe 2 zamienili na 3 i zabrali absolutnie wszystko. Ot tyle, ze moge na ulgowym jezdzic autobusami. :/ Nawet nie mam zagwarantowanej rehabilitacji, co w moim przypadku jest konieczne. Extra. Do tego podczas wizyty u lekarza, lekarz mnie wogole nie zbadal! Ot tylko noge obejzal i tyle. Grupe znow dali tylko na rok. Moze za rok uznaja, ze calkiem jestem zdrowa... Moj brat tez jest niepelnosprawny i u niego tez trzeba bylo przedluzyc. Przedluzyli na 3 lata i do tego wogole bez wizyty u lekarza! Lekarz wogole go nie obejzal, bo babka, ktora robila z nim wywiad, powiedziala, zeby nie czekal, bo lekarka ma "specyficzna chorobe" i nie ma sensu aby go ogladala a 2 grupa i takmu sie nalezy. No rzesz... Sprawiedliwosc, co? Ale i tak sie ciesze, ze Twoja mala dostala i moj brat, bo jak widac na moim przypadku bardzo latwo zabieraja...

A ja dzis w licytacji kupilam szelki do chodzenia dla malego. :) Za cale 1,61 :D Nowka. ;) Oczywiscie poczekaja do czasow, az maly zacznie chodzic. A on... szaleje na calego. Wczoraj bedac na czworaka ustawial sie jak do pompek. Prostowal nogi w kolanach i stal tak na palcach opierajac sie na dloniach.:szok: I powiedzial A-ga-ta. :-D

witam sie

Natko ja podałam dzisiaj troszkę deserku śliwkowego zpobaczymy czy ruszy:)
dzisiaj mam impreze domową wiec mnie nie bedzie buziaczki

GSC zupki nie dajesz za dużo bo wg zaleceń żywieniowych w 6. miesiacu życia dzieciątko powinno jesć 180ml zupki, tylko rzeczywiście musi dużo, dużo, dużo pić. Mikołaj nie za bardzo chce pić, jak już dostanie, to wypije 10, 20ml i odstawia, ale ja się nie poddaje i podaje mu co rusz, aż zmęczy chociaż te 200ml w ciągu dnia :-) kupiłam na alle niekapek, czekam aż przyjdzie, to może bardziej polubi picie :-)

Natka nie schizuj się tak rozojem małego. Wiem co czujesz, bo sama do niedawna bacznie obserwowałam Mikołaja i co rusz mi nie pasował do tabelek, a bo tego jeszcze nie robi, a to już powinien itd. Ale w końcu przestałam. Każde dziecko ma swój rytm rozwoju. Co z tego że jeszcze nie gada, może póxno zacznie mówić, ale naraz tyle słów ze nadrobi :-)? Ja się strasznie denerwowałam, bo Mikołaj długo nie podnosił główki. Od zmysłów odchodziłam, aż byliśy u neurologa, który stweirdzil ze wszystko ok, tylko mam małego leniuszka. Teraz z nim ćwiczę stymuluję go do kulania itd. A co najlepsze, przestłam się denerwowa, kiedy jednego dnia nie tylko podniósł główkę, ale od razu podparł się łapkami, a po paru dniach zaczął kulać na plecki. Nie ma się czym martwić kochana! Każde dziecko ma swój rytm i jak będzie gotowe, zacznie robić postęy nieraz o wiele większe niż się spodziewamy :-)

reklama
Do góry