reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Sierpień 2010

Witajcie dziewczyny.Tak się cieszę , że z Pajeczką i dzidzią jest ok.Wszystkie tak się o Nią martwiłyśmy.
Ja jestem po wczorajszej wizycie i wiecie co dziewczynki będę miała drugą CÓRCIĘ:-)
Tak po cichu liczyłam na syneczka ale nie ważne-najważniejsze zdrowe dziecko. Z dzidzią wszystko ok machała do mnie rączkami na przemian mówię Wam nieopisane uczucie.....ale przecież Wy to wiecie jakie to szczęście i radość.
Życzę udanych dzisiejszych wizyt.
:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)

Super,że wszystko dobrze,że wizyta udana. Gratuluję córci:tak:;-):-)

reklama
witam tak se śledzę was dziewczynki no i super że to robie bo trafiłam właśnie na ciebie a widzę ze tak jak ja bierzesz euthyrox mam pytanko ile łykasz tabletek? a i jeszzce możesz mi powiedziec czy bierzesz je na równiutkie pół godz przed posiłkiem????????? bo mnie sie zdarza że biore na wiecej niż pół godz i właśnie nie wiem czy tak można....

dziękuję ci z góry za jakąkolwiek odp .... pozdrawiam wszystkie sierpniowe mamusie :-)
Witaj :-)
Póki co dopiero od wczoraj łykam te tabletki a dokładniej Euthyrox N50 :tak: Codziennie mam brać 1 sztukę pół godziny przed posiłkiem, i tak biorę :tak:Więcej bym nie wytrzymała na czczo :-D
Co do dawki leku to jest to sprawa indywidualna :tak:
Wydaje mi sie, że większe znaczenie ma fakt, żebyś pół godziny była na czczo, ale jak jesteś trochę dłużej to chyba nic się złego nie dzieje :tak: Doradź sie swojego lekarza, ale na pewno jest wszystko dobrze :tak:
No i witaj wśród Nas :-)

Póki co dopiero od wczoraj łykam te tabletki a dokładniej Euthyrox N50 :tak: Codziennie mam brać 1 sztukę pół godziny przed posiłkiem, i tak biorę :tak:Więcej bym nie wytrzymała na czczo :-D
Wydaje mi sie, że większe znaczenie ma fakt, żebyś pół godziny była na czczo, ale jak jesteś trochę dłużej to chyba nic się złego nie dzieje :tak: Doradź sie swojego lekarza, ale na pewno jest wszystko dobrze :tak:

moj lekarz mowil ze wazne jest zeby ten lek przyjmowac zawsze rano na czczo a nie jest az tak wazne po jakim czasie od wziecia tabletki zjesz sniadanie. ja czasem zjem nawet po 15 minutach jak juz nie moge wytrzymac.

Napisał jolantafron Witam dziewczyny jakie miałyscie wyniki badań APF ja sie niepokoje bo mam troszke powiekszone.Mam 42,71 a norma mi pisze w 17 tyg 33,5 lekarz mi kazał powturzyc badanie ale ja umieram ze strachu.

Test na poziom hormonów związanych z ciążą (estriol, hCG i AFP):
lekarz zleca to badanie przede wszystkim wtedy, gdy stwierdza jakieś nieprawidłowości w rozwoju ciąży; nieprawidłowe stężenie tych hormonów może świadczyć o tym, że istnieje większe ryzyko wystąpienia u dziecka takich wad rozwojowych, jak np. zespół Downa. Wynik nie przesądza jednak ostatecznie, że wada taka się ujawni.
tylko to udalo mi sie znalesc.

Ostatnio edytowane przez moderatora:
oj tak ból brodawek poranione ..ja za każdym przyssaniem sie malej tupalam nogami;-) heheh..zas bede sie krzywic i jeczec ale warto to tylko 3 miesiace sa trudne potem jest to cos najwspanialszego na swiecie warto to przetrwac...
i piers w nocy u nas do odstawienia pila w nocy 8 razy!!!!!! tak nauczylam sie nie spac...zew sumie nie pamietam kiedy dobrze spalam;-)
ja jeszcze 4 miesiace bylam na diecie ostrej

Kinusia nie znam sie...powtorzyc napewno i sluchac lekarza.

Moja córcia do odstawienia też często się budziła w nocy,czasem nawet co godzinę.Teraz przesypia adnie całą noc. Ja podobnie jak Ty na ostrej diecie-ok 4 miesięcy, a później stopniowo wprowadzałam normalne jedzenie. Zgadzam się,że początek jest trudny, a później to sama przyjemność;-):tak:

a to jesteś na starcie...ja biorę od początku ciąży i teraz biorę przez tydz 2 szt po tyg mam zwiększyć do 3 :szok: bo mi się ten poziom tarczycy zmniejszył o dużo :szok: juz mam dosyć zawsze coś jak nie żelazo to eutyrox hm....szok...

a i dziękuję za powitanie,czytam was już tak od dłuższego czasu :-) a udzielam się we wrześniówkach bo wtedy właśnie rodzę :-)

pozdrawiam was serdecznie i będę wpadać na podglądanie :tak::-D

m-f22 wiemy co nas czeka bedziemy wspierac dziewczyny ;-)
a dieta moze ciezka ale szybciej dochodzi sie do siebie ;-)

Oby ten wspolczynnik AFP wyszedł teraz pozytywnie dobrze!!!

marciamaja gratuluję Córeczki. Ja tez po cichu liczę na chłopca może nie tyle co licze ale mam przeczucie, że to chłopiec własnie będzie. Z chłopca czy dziewczynki będę się tak samo bardzo cieszyła:-) Te wizyty z usg są bardzo emocjonujące. Widzieć swoje dziecko na monitorku i to co w danej chwili robi jest poprostu ie do opisania. Ja USG połówkowe mam za 2 tyg. i niecierpliwię się powoli, mimo, że płci nei chcę znac. :-)

Witajcie z rana...

kasia2506 no widzisz ja właśnie zakładam, że wiele może się zmienić po urodzeniu pierwszego dziecka;-);-) Jako świeża mamusia nie mam jeszcze pojęcia o tym jak wygląda opieka i wychowanie dziecka...liczę jednak po cichu, że będę mieć siłę na drugie:-D
Laktator Aventa dość drogi jest:happy2: około 100zł...w sumie staram się wydatki ograniczyć...boję się, że mimo wszystko nie wpaść w szał zakupów, a widziałam lakatrory ręczne firmy lovi to koszt 60zł
Dlatego zastanawiam się czy rzeczywiście jest jakaś różnica:-)
Chyba rzeczywiście nie będę kupować takiego zestawu przewijaka...koszt duży, a dam radę kupując taki zwykły przewijak, który oprę na ramie łóżeczka...bo sumie ta wanienka w tym dużym przewijaku i tak malutka jest...
DZIĘKUJĘ ZA RADY:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Black_Opa
l tylko cena Aventa jak pisałam wcześniej dość duża...

Bogusia86 kompletnie wagą się nie przejmuj u mnie 7 kg na plusie:-):-)jak pisałam już tu milion razy czuję się jak foka ale będziemy walczyć z nadwagą po ciąży:-D:-D

Ola twoje kg to i tak pikuś:-D:-D Dasz radę po ciąży dietka i będziemy laski...:-p

cayra1984 no proszę już pierwsze remonciki się zaczynają:-D:-D Gratulacje kochana...
Powiedzcie mi kiedy zamierzacie kupić łóżeczko i wózek? Mnie zaczyna korcić a boję się, że to jeszcze za wcześnie...co myślicie?

marulka to ja CZEKAM NA TWÓJ WYWÓD:-D:-D:-D Uwagi doświadczonej mamusi są dla mnie nieocenione...czekam kochana...

Avenitta trzymam kciuki za Twoją wizytę, czekam na info:tak:

madziujka no właśnie ten lovi laktator to w dobrej cenie jest więc idąc Twoim tropem dokonam zakupu butelek również tej firmy:-D:-D

kassia181 no nareszce tyle czekania i doczekłaś się, trzymam kciuki:-D:-D:-D

marciamaja
GRATULUJĘ CÓRECZKI, bosko, że dzidzia rozchyliła nózki:-p:-p Imię wybrane?

Kochane ja mam siarę i na prawdę nie ma co histeryzować... tylko spokój jest nam teraz potrzebny...jak poczujemy, że coś jest nie tak idziemy do lekarza...ale paranoją jest pisanie, że siara to oznaka przedwczesnego porodu!!!!! Uważajmy co piszemy bo nie ma co niepotrzebnie się straszyć...lekarza pytałam w poniedziałek o siarę, on odpowiedział, że występuje u 30% kobiet i to jest normalne, tak jak skurcze...każda z nas zna swoje ciało i czuje kiedy rzeczywiście coś się dzieje:-D:-D WIĘC KOBIETY SPOKOJNIE

Ehtel mi te buteleczki przypadly do gustu i jak pisze maja mieciutkie smoki.
Co do laktatora jest tez z lovi z taka rączką lepiej ten nie ten z gruszka..bo ja sie umeczylam tą gruszką.

Córeczek jak widzę jest mniej ale zawsze tak jest bo pokazuja sie później;-)

reklama
Napisał jolantafron
Witam dziewczyny jakie miałyscie wyniki badań APF ja sie niepokoje bo mam troszke powiekszone.Mam 42,71 a norma mi pisze w 17 tyg 33,5 lekarz mi kazał powturzyc badanie ale ja umieram ze strachu.

Ja znalazłam to:
BIALKO PLODOWE ALFA (AFP) - (Alfa - fetoproteina).

material biologiczny : Surowica. Krew zylna nalezy pobrac do probowki "na skrzep", umiescic w wodzie z lodem i natychmiast dostarczyc do laboratorium. W przeciwnym razie oddzielic surowice i zamrozona dostarczyc do laboratorium.

wartosci referencyjne :

Dorosli < 7 kU/l (< 8,5 ng/ml)
Kobiety ciezarne 23 - 100 kU/l (28 - 120 ng/ml)
(16 - 18 tydzien)

Stezenie AFP u noworodkow w pierwszej dobie jest podwyzszone (zwykle do 13 razy) i w ciagu 6 miesiecy zycia osiaga wartosci referencyjne typowe dla osob doroslych.

wspolczynnik przeliczeniowy:
wedlug pierwszego standardu miedzynarodowego WHO (WHO 1st IS 72/225)

ng/ml x 0,83 = kU/l kU/l x 1,21 = ng/ml

Opis

Bialko plodowe alfa (alfaprotein; AFP) jest glikoproteina o masie molowej 69 000, fizjologicznie wytwarzanya w duzych ilosciach przez pecherzyk zoltkowy, a po jego zaniku przez watrobe plodu. Najwyzsze stezenie AFP we krwi plodu - wynoszace okolo 33% calkowitej ilosci bialek osocza, stwierdza sie w 13 tygodniu zycia plodu. Podwyzszone stezenie AFP stwierdza sie rowniez u ciezarnych (stosownie do okresu ciazy) i dzieci w pierwszych miesiacach po urodzeniu.
W stanach patologicznych AFP jest produkowana przez guzy nowotworowe wywodzace sie z tkanki zarodkowej. W praktyce klinicznej badanie AFP ma glownie zastosowanie w monitorowaniu leczenia i wykrywaniu wznowy guzow nowotworowych oraz w rozpoznawaniu wad rozwojowych w czasie ciazy.

Uwagi:
- Badanie AFP w surowicy nie powinno byc uzywane jako test przesiewowy calej populacji dla wykrywania nowotworow.

Zaburzenia stezenia AFP we krwi:

Wzrost stezenia:
- pierwotne raki watroby (w 80% wszystkich przypadkow)
- hepatoblastoma. Rozpoznawanie hepatoblastomy u dzieci mozna oprzec na podstawie stezenia AFP w surowicy jezeli przekracza ono wartosc 106 kU/l.
- guzy zarodkowe - potworniaki (w 30 - 70 % wszystkich przypadkow)
- nienowotworowe choroby watroby, w szczegolnosci przebiegajace z rownoczesna regeneracja miazszu (wzrost poziomu AFP do 500 kU/l). Jezeli stezenie AFP wynosi powyzej 10 kU/l, badanie powinno byc powtorzone po 2 - 3 miesiacach w celu ustalenia czy AFP nie ulega dalszemu podwyzszeniu. Jest to szczegolnie istotne w przypadku pacjentow ze zwiekszonym ryzykiem zachorowania na raka watroby z powodu wirusowego zapalenia watroby (WZW typu B) lub hemochromatozy.
- guzy przewodu pokarmowego

DIAGNOSTYKA PRENATALNA

Badanie AFP w surowicy kobiety ciezarnej lub plynie owodniowym nalezy przeprowadzic miedzy 14 a 18 tygodniem ciazy.

Wzrost stezenia:
- wady rozwojowe cewki nerwowej u plodu

Spadek stezenia:
- zespol Downa u plodu

Do góry