reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Sierpień 2010

Witajcie dziewczynki,

nowym mamusiom gratuluję. Ja dzisiaj o dziwo lepiej nie mdli mnie aż tak, ale w nocy miałam niezłą hecę (chyba się zatrułam i do kibelka biegałam kilka razy, tym razem z drugą stroną). Dobre jest w tym momencie powiedzenie "Jak nie urok to sr...":-D Do pracy jeszcze się nie wygrzebałam, mąż mi zrobił tosty z miodem, zobaczymy...
Buziaki i miłego dnia (oby nie był taki zimny jakiego zapowiadają).

Shiraa,
Co do objawów ciąży to nie masz się czym przejmować, wczoraj rozmawiałam z moją koleżanką to powiedziała, że nic nie czuła, dopiero pod koniec troszkę ją bolał krzyż:) Urodziła pięknego, zdrowiutkiego chłopczyka.
Oglądałam wczoraj na Discovery program "I didn't know I was pregnant" normalnie byłam w szoku. Kobiety do końca nie wiedziały, że są w ciąży. Omawiano 5 przypadków kobiet, które brały tabletki antykoncepcyjne, regularnie miesiączkowały, nagle złapał je ból i do szpitala, były w szoku, że rodzą. Jedna myślała, że to wyrostek robaczkowy inna, że znowu jej pęka torbiel na jajniku. Praktycznie nie przytyły, brzuch im nie urósł, jedna urodziła bliźniaki i ona też nie wiedziała, że jest w ciąży! To dopiero :)
Więc nie przejmujcie się, że nie macie objawów ciąży:) Trzeba się cieszyć i korzystać z życia, a nie leżeć i spac, i biegać do kibelka:
buziaki

Marzenix odezwij się co u Ciebie, bardzo się martwię

Ostatnia edycja:
reklama
Cześć Dziewczyny :-)
Tak Was czytam i chyba coś się pokręciło. W macicy jest pęcherzyk ciążowy a w nim zarodek i pęcherzyk ma swoje wymiary a zarodek też ma swoje. 13 mm to najprawdopodobniej wielkość pęcherzyka ciążowego a nie zarodka.

Ja byłam wczoraj u lekarza rodzinnego i wzięłam L4 na przeziębienie (ale na razie bez zaznaczania że to ciąża bo nie chcę żyby wiedzieli) i potem jeszcze u gina i ten zrobił mi usg.
Ale się ucieszył jak mu bete pokazałam! Skakał z radości pod sufit, że się w końcu nam udało i to po pierwszym cyklu z clo :-D

Na usg zobaczyłam piękny zarodeczek wielkości 4mm a więc owulka nie wystąpiła wcale wtedy gdy myślałam tylko kilka dni później, bo ocenił wiek ciąży na skończony 5 tydzień.
Dostałam wykaz badań które mam zrobić. Za tydzień idę znów na podgląd czy serduszko już bije :tak: Byłam też u swojego endokrynologa i kazała mi się nie martwić i badać co miesiąc hormony tarczycy.
Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze :happy:

A tak poza tym to mnie już też męczą mdłości. Nie wymiotowałam jeszcze ani razu ale helikopter w główce to mnie nie opuszcza :baffled:

Shirra, ja też jestem w 7 tyg ciąży i prawie w ogóle nie mam objawów. To znaczy czasami mnie muli ale rzadko i ani razu nie wymiotowałam. I w sumie to się nawet dziś trochę zmartwiłam, bo do tej pory nie mogłam spać na brzuchu bo mnie bolały piersi przy ucisku, a dziś w nocy mogłam spokojnie na brzuchu spać bo już mnie nie bolały :-(

Zauważyłam, że Nas przybyło :) Baardzo dobrze !! Niech przybywa jeszcze więcej sierpniowych mam !! Gratuluje kobietki ;**

Milusia w sumie masz racje. Nie wiem czym ja się przejmuje, powinnam się chyba cieszyć, że tak świetnie się czuje a nie jeszcze narzekać :p Ale chyba taki mój urok ... Siedze na internecie i czytam głupoty, a potem spać w nocy nie moge bo sie przejmuje i denerwuje :((
Ja po prostu po 4 testach pozytywnych dalej do końca nie wierze, że jestem w ciąży ! Zresztą to chyba hormony ...

Milusia kiedy leci ten program ? :O Przecież to masakra ... Jak można nie wiedzieć, że jest się w ciąży no po prostu nie do uwierzenia !!

Ma któraś jutro wizyte u gina? :))

Cześć Dziewczyny :-)
Tak Was czytam i chyba coś się pokręciło. W macicy jest pęcherzyk ciążowy a w nim zarodek i pęcherzyk ma swoje wymiary a zarodek też ma swoje. 13 mm to najprawdopodobniej wielkość pęcherzyka ciążowego a nie zarodka.

Ja byłam wczoraj u lekarza rodzinnego i wzięłam L4 na przeziębienie (ale na razie bez zaznaczania że to ciąża bo nie chcę żyby wiedzieli) i potem jeszcze u gina i ten zrobił mi usg.
Ale się ucieszył jak mu bete pokazałam! Skakał z radości pod sufit, że się w końcu nam udało i to po pierwszym cyklu z clo :-D

Na usg zobaczyłam piękny zarodeczek wielkości 4mm a więc owulka nie wystąpiła wcale wtedy gdy myślałam tylko kilka dni później, bo ocenił wiek ciąży na skończony 5 tydzień.
Dostałam wykaz badań które mam zrobić. Za tydzień idę znów na podgląd czy serduszko już bije :tak: Byłam też u swojego endokrynologa i kazała mi się nie martwić i badać co miesiąc hormony tarczycy.
Mam nadzieję że będzie wszystko dobrze :happy:

A tak poza tym to mnie już też męczą mdłości. Nie wymiotowałam jeszcze ani razu ale helikopter w główce to mnie nie opuszcza :baffled:
Bardzo się cieszę, że kruszynka rozwija się dobrze:)
Shirra, ja też jestem w 7 tyg ciąży i prawie w ogóle nie mam objawów. To znaczy czasami mnie muli ale rzadko i ani razu nie wymiotowałam. I w sumie to się nawet dziś trochę zmartwiłam, bo do tej pory nie mogłam spać na brzuchu bo mnie bolały piersi przy ucisku, a dziś w nocy mogłam spokojnie na brzuchu spać bo już mnie nie bolały :-(
Aniu nie masz czym się przejmowac, ja na początku miałam straszną tkliwość piersi, obecnie widzę, że znacznie mi się powiększyły, ale nie bolą mnie, są na pewno cięższe:)

Shiraa program był emitowany wczoraj tak ok. 22 (nie pamiętam dokładnie godziny) na discovery travel & living, mówię Ci byłam w szoku. A co do nie wierzenia, ja wykonałam 7 testów i dwa razy betę :D i gdyby nie mdłości to pewnie dalej bym biegała po testy, żeby wytrzymać jakoś do 22:)

Ostatnia edycja:
O kurde Milusia ;D 7 testów i dwie bety - poszalałaś :)) Do 22 nie zostało wiele więc dasz rade. To Twoja pierwsza wizyta??

Nie jestem sama bez tych objawów :) Piersiami sie nie martw, mnie również raz bolą raz nie bolą w ogóle. Ostatnio bardzo mnie bolały, a nagle jak ręką odjął !! Tak się cholernie przestraszyłam... My chyba szukamy dziury w całym ... :|

Aneczka dlaczego na suwaczku masz 6 tydzień jak mówisz, że jesteś w 7?

Ostatnia edycja:
Shirra, ja właśnie nie wiem jak jest z tymi suwaczkami. Ostatnią miesiączkę miałam 4 listopada, więc dziś jest pierwszy dzień 7 tygodnia. Ale w sumie to jestem w ciąży 6 tygodni i 1 dzień, więc może dlatego suwaczek pokazuje 6.

Aneczko powiedz mi proszę, ile średnio trwa twoja miesiączka:) Bo jeżeli tak 28-30 dni to dziś mija twój 6ty tydzień ciąży:) I z twoim suwaczkiem jest wszystko oki:)

Ostatnia edycja:
reklama
No to wklejam przydatną informację

Jak obliczyć, który to tydzień i jaki jest wiek ciąży?

Jeśli masz regularne 28-dniowe cykle policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki.

Jeśli masz krótsze cykle np. 27-dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i od otrzymanego wyniku odejmij 1 dzień (bo 28-27=1).

Jeśli masz dłuższe cykle np. 30 dniowe to policz, ile tygodni i dni minęło od pierwszego dnia ostatniej miesiączki i do otrzymanego wyniku dodaj 2 dni (bo 30-28=2).
Jeśli znasz datę poczęcia to policz, ile tygodni i dni minęło od tego momentu i dodaj jeszcze 2 tygodnie.

Na podstawie obliczeń określisz wiek swojej ciąży np. jeśli wyjdzie Ci 6 tygodni i 2 dni to znaczy, że jesteś już w siódmym tygodniu ciąży.

Czyli według tej opinii eksperta jesteś w 5 tyg i 6 dniu:)
buziak

Ostatnia edycja:
Do góry