Black_Opal
Fanka BB :)
Poczytałam sobie o maku i jednak lekarz ma rację - "Mak lekarski jest rośliną leczniczą. Zawiera wiele substancji przeciwbólowych. Wśród nich jest morfina. Jest to związek uzależniający. Podobnie uzależniają inne narkotyki produkowane z maku. Należą do nich: opium, które jest wysuszonym mleczkiem pochodzącym z niedojrzałych główek makówek, morfina, heroina i papaweryna.Substancje lecznicze pochodzące z maku działają na OUN. Morfina i kodeina zmniejszają uczucie bólu. Wywołują uczucie senności, zahamowują kasłanie. Jest to działanie pożyteczne i skuteczne na krótką metę. Długotrwałe stosowanie powoduje uzależnienie, które prowadzi do zniszczenia układu nerwowego. Substancje te mimo, że mają działanie lecznicze są narkotykami, które uzależniają!"
Ina nie daj się .. jesteśmy z Tobą
Ale to nie ziarna maku, które jemy w makowcach mają właściwości narkotyku - dokładnie opium Gdyby tak było to mak zabroniony by był w sprzedaży (tak jak jego uprawa - tylko po odpowiednich zgłoszeniach i nadzorach). A już tym bardziej nie można byłoby karmić makiełkami i innymi specjałami dzieci, a nie spotkałam się z takim zakazem ;-)
Tu znajdziesz z czego dokładnie z tej rośliny robi się narkotyki
Mak lekarski – Wikipedia, wolna encyklopedia
Dziewczyny, ostatnio poruszany był znowu temat szkoły rodzeni ;-) No to ja tylko dodam, że u mnie w przyszpitalnej szkole rodzenia zajęcia zacznę w czerwcu. Będzie 5 spotkań, a koszt to jedyne 50zł.
Już się zapisałam i mają do mnie w czerwcu zadzwonić z informacją, kiedy pierwsze zajęcia.
Eh... niech ten czas szybciej leci, dzieci zdrowo rosną i szczęśliwie przychodzą na świat :-) No nie mogę się doczekać mówię Wam
Ostatnia edycja: